Καισαρική : Πως να κάνω αλλαγή στην τομή

Καισαρική : Πως να κάνω αλλαγή στην τομή

Η καισαρική τομή, είναι μια χειρουργική γέννα που θα χρειαστεί να γίνει σε κάποιες περιπτώσεις για να γίνει ένας τοκετός. Η γυναικά που έχει κάνει καισαρική  χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για αποθεραπεία στο σώμα της. Τις πρώτες μέρες θα χρειαστεί να περιποιηθείτε το τραύμα της καισαρικής σας κάνοντας αλλαγές στο τραύμα. Η ανάρρωσή σας είναι θέμα χρόνου αλλά χρειάζεται εντατική φροντίδα.

μια γυναίκα μέτα απο καισαρική τομή με την ουλή της

Πόσες μέρες θα χρειαστούν για  να κλείσει η τομή της καισαρικής;

Το τραύμα της καισαρικής τομής (ουλή)  θα βρίσκεται συνήθως κατά μήκος ή ακριβώς κάτω από τη γραμμή του μπικίνι σας. Πολύ σπάνια μπορεί να είναι κάθετα στην κοιλιά σας. Θα χρειαστείτε περίπου 7-10 μέρες για να κλείσει το τραύμα. Σε κάποιες περιπτώσεις αναλόγως την τεχνική θα χρειαστεί να κόψετε τα εξωτερικά ράμματα και σε άλλες θα έχουν χρησιμοποιηθεί απορροφήσιμα.

Πως φαίνεται η τομή της καισαρικής;

Η τομή  πιθανότατα θα είναι κόκκινη και εμφανής στην αρχή, αλλά σταδιακά θα αρχίσει  να χάνεται αφήνοντας ένα λευκό ή καφέ σημάδι (αναλόγως τον τύπο του δέρματος). Η τομή θα έχει μήκος περίπου 10 έως 20cm, ακριβώς κάτω από τη γραμμή του μπικίνι σας.

Φροντίζοντας την περιοχή της καισαρικής τομής :

Η μαία σας θα σας δώσει όλες τις κατάλληλες συμβουλές για να περιποιηθείτε το τραύμα της καισαρικής, μπορείτε επίσης να την ενημερώνετε για αλλαγές που παρατηρείτε στην περιοχή.

 • Φορέστε άνετα ρούχα και εσώρουχα
 • Ξεκουραστείτε
 • Φάτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη  
 • Ενυδατωθείτε καλά
 • Κάντε καθημερινά μπάνιο
 • Στεγνώστε καλά την περιοχή μετά το μπάνιο
 • Κάντε αλλαγή στην τομή κάθε μέρα

Πως κάνω αλλαγή στη τομή της καισαρικής

Αρχικά θα χρειαστείτε :

 • Αποστειρωμένες γάζες
 • Αποστειρωμένες αυτοκόλλητες γάζες 10×25 cm
 • Betadine ή αντισηπτικό διάλυμα

Βήμα 1ο

Η αλλαγή του τραύματος είναι ιδανική να γίνετε αμέσως μετά το μπάνιο. Μόλις βγείτε από το μπάνιο αφαιρέστε την αυτοκόλλητη γάζα και στεγνώστε καλά την περιοχή. Είναι προτιμότερο να κάνετε μπάνιο με την γάζα για να μπορεί να αφαιρείτε πιο ευκολά χωρίς να σας προκαλεί ερεθισμούς.

Βήμα 2ο

Αφού έχετε στεγνώσει την περιοχή ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφό σας ή εναλλακτικά χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη  για να βλέπετε την τομή. Είναι φυσιολογικό να διακρίνεται μελανές περιοχές γύρω από το τραύμα.

Βήμα 3ο

Αμέσως μετά αφού έχετε δει την τομή και την έχετε ελέγξει ρίχνετε λίγες σταγόνες από Betadine στην αποστειρωμένη γάζα.

Βήμα 4ο

Παίρνετε τη γάζα και κάνετε ένα πέρασμα πάνω από την τομή.

Βήμα 5ο

Τοποθετείτε πάνω στην τομή την αυτοκόλλητη γάζα.

Βήμα 6ο

Μόλις αλλάξατε την τομή σας. Θα χρειαστεί αυτήν την διαδικασία να την επαναλάβετε κάθε μέρα συνολικά για 7 με 10 ημέρες,

Πιο ειδικά :

Εάν η τομή σας έχει Steri-Strips, μικρές ταινίες,  μπορείτε να κάνετε ντους αλλά χρησιμοποιείστε αδιάβροχη αυτοκόλλητη γάζα. Μην τραβάτε και μην τρίβετε τις ταινίες. Οι ταινίες θα πέσουν μόνες τους μέσα σε λίγες μέρες ή θα αφαιρεθούν από την μαία σας ή τον γιατρό σας.

Επίσης πολύ συχνά μπορεί να έχετε φαγούρα στην περιοχή γύρω από την τομή, εκεί που τοποθετείτε η αυτοκόλλητη γάζα σας. Για να ανακουφιστείτε από αυτό τον ερεθισμό μπορείτε να βάλετε τοπικά γύρω-γύρω κρέμα για την αλλαγή της πάνας του μωρού ή μια ενυδατική κρέμα. Εάν ο ερεθισμός γίνει εντονότερός επικοινωνήστε με την μαία σας ή τον γιατρό σας.

Τέλος εαν νιώσετε κάποιο γρουμπαλάκι στην περιοχή της τομής της καισαρικής, μην ανησυχείτε. Είναι συνήθως αντιδράσεις απο τον υποδόριο ιστό που θα υποχωρήσει. Εαν νιώθετε κάψιμο ή αισθημα πόνου στην περιοχή τότε επικοινωνήστε με την μαία σας και τον γιατρό σας.

Τι μπορώ να κάνω για να διαχειριστώ τον πόνο στην τομή της καισαρικής;

Ο πόνος στην περιοχή της τομής σταδιακά θα υποχωρεί, και μέσα στην πρώτη εβδομάδα θα είναι διαχειρίσιμος  χωρίς την χρήση αναλγητικών. Η σωστή διατροφή και η ξεκούραση παίζουν πολύ σημαντικό επίσης ρόλο.

Μπορείτε :

 • Να ξεκουραστείτε ακούγοντας το σώμα σας
 • Να έχετε κοντά ότι χρειάζεστε για να μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις
 • Να αποφύγετε να σηκώνετε βάρος πέραν του βάρους του μωρού
 • Να παίρνετε άνετη θέση όταν στέκεστε ή περπατάτε
 • Να τοποθετείτε στην κοιλία σας ένα μαξιλάρι όταν βήχετε ή γελάτε ή θηλάζετε
 • Να χρησιμοποιήστε παυσίπονα με παρακεταμόλη ή ιβοπρουφαίνη  όπως (Depon, Panadol,Algofren)

Τι πρέπει να προσέξω για την τομή της καισαρικής;

Η τομή είναι:

 • Ερυθρή
 • Πρησμένη
 • Βγάζει πυώδες υγρό

Έχετε πυρετό πάνω από 38. Παρουσιάζετε αυξανόμενο σταδιακά πόνο γύρω από την τομή.

Εάν εκδηλώσετε κάποιο από αυτά τα σημεία, επικοινωνήστε άμεσα με την μαία σας και τον γιατρό σας.

Θα μείνει σημάδι στην τομή της καισαρικής τομής;

Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να εμφανίσουν έντονο ουλώδη ιστό στην περιοχή της τομής της καισαρικής, δημιουργώντας έτσι μια κατάσταση που ονομάζεται χηλοειδές  . Είναι σημαντική η λήψη του ιστορικού, δηλαδή πως συμπεριφέρεται το δέρμα σας όταν χτυπήστε, εάν σας αφήνει σημάδια θα πρέπει να φροντίσουμε την τομή δίνοντας άμεσα αναπλαστικές κρέμες.

Τι μπορώ να κάνω για να μην μείνει σημάδι στην τομή της καισαρικής :

 • Αναπλαστικές κρέμες
 • Eπιθέματα με φύλλα σιλικόνης
 • Επιθέματα πολυουρεθάνης
 • Laser θεραπείες από δερματολόγο

Τι μπορώ να κάνω όταν αφαιρεθούν τα ράμματα ή απορροφηθούν ;

Μασάζ με αναπλαστική κρέμα ή βαλσμαμόλαδο στην τομή της καισαρικής  

Το μασάζ έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί επικουρικά στην επούλωση της τομής. Το μασάζ μπορεί να μειώσει το σχηματισμό ουλώδη ιστού και να βοηθήσει στη διασφάλιση μιας λείας, ελαστικής και χωρίς πόνο ουλής. Αφού έχουν περάσει 4 εβδομάδες από το χειρουργείο της καισαρικής, μπορείτε να κάνετε μασάζ στην ουλή, δουλεύοντας με μια κίνηση ήπιας κίνησης – από τη μια πλευρά στην άλλη, πάνω, κάτω και μετά διαγωνίως. Μπορείτε ακόμη να σηκώσετε και να κυλήσετε την ουλή ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη σας. Κάνοντας μασάζ δύο έως τρεις φορές την ημέρα για πέντε έως δέκα λεπτά τη φορά, μπορεί να διασφαλίσει σε βάθος χρόνου μία λεία και ελαστική ουλή.

Για ότι χρειαστείς και για οποιαδήποτε απορία μην διστάσεις να επικοινωνήσεις με την  μαία μας Έλλη Καστρίκα..Στα μαθήματα προετοιμασίας για τον τοκετό wewelcomebabies αναφέρουμε πολύτιμες  συμβουλές για το πως περιποιούμαστε το σώμα μας στην διάρκεια της λοχείας.

 

1071 1236 Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Είμαι η Έλλη Καστρίκα επαγγελματίας μαία, ασχολούμαι με το μοντέλο τοκετού one to one care από το 2013 και αποστολή και όραμα μου είναι να υποδέχομαι τα μωρά σε ένα κόσμο που θα αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και να φροντίζω τις γυναίκες. Για υποστήριξη και οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία: Kλήση: 695 5962 928

Όλα τα άρθρα από : Έλλη Καστρίκα

  Το όνομά μου είναι . Στείλτε μου στο ή καλέστε με στο .
  Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε για:

  Start Typing