Πως καθαρίζω τον αφαλό του μωρού ;

Πως καθαρίζω τον αφαλό του μωρού ;

Τα μωρά στη μήτρα λαμβάνουν τροφή και οξυγόνο μέσω του πλακούντα, ο οποίος είναι προσκολλημένος στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Ο πλακούντας είναι συνδεδεμένος με το μωρό με τον ομφάλιο λώρο. Ο ομφάλιος λώρος συνδέεται με το μωρό μέσα από ένα άνοιγμα στην κοιλιά του. Όταν το μωρό γεννιέται, ο ομφάλιος λώρος απολινώνεται (κλείνεται με λαβίδες) και κόβεται κοντά στο σώμα του μωρού. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και αφήνει ένα τμήμα του ομφαλίου λώρου (κολόβωμα) συνδεδεμένο με τον αφαλό του μωρού σας. Για τις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού χρειάζεται να καθαρίζουμε τακτικά τον αφαλό του.

ενα μωρό που χρειάζεται φροντίδα ο αφαλός

 Πόσο καιρό θα παραμείνει το κολόβωμα του αφαλού;

Το κολόβωμα του αφαλού θα στεγνώσει (θα ξεραθεί) γρήγορα και θα πέσει σε περίπου 7- με 21 ημέρες. Θα αφήσει όμως μια μικρή πληγή η οποία θα επουλωθεί πλήρως σε λίγες επιπλέον ημέρες. Όταν το κολόβωμα του αφαλού πέσει ίσως παρατηρήσετε λίγο αίμα στην πάνα του. Αυτό είναι φυσιολογικό. Επίσης μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν διαφανή ή κίτρινα υγρά στην περιοχή. Άλλες φορές μπορεί να παραμείνει κάποιο μικρό κομμάτι ιστού κολλημένο. Αυτό ονομάζεται «ομφαλικό κοκκίωμα» και συνήθως εξαφανίζεται από μόνο του ενώ κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί από τον παιδίατρο σας. Δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα και επειδή στην περιοχή δεν υπάρχουν νεύρα η οποιαδήποτε θεραπεία τους είναι ανώδυνη για το μωρό σας.

Τι χρειάζεται να προσέξω όταν καθαρίζω τον αφαλό;

Μέχρι να πέσει το κολόβωμα του αφαλού του  μωρού σας χρειάζεται να προσέχετε τα εξής:

 • Κρατήστε το κολόβωμα καθαρό και στεγνό.
 • Διπλώστε την πάνα του μωρού ώστε να παραμένει μακριά από το αφαλό. Υπάρχουν και ειδικές πάνες με εγκοπή στη περιοχή του ομφαλού που μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτό το διάστημα. Έτσι το κολόβωμα είναι εκτεθειμένο στον αέρα και δεν έρχεται σε επαφή με τα ούρα.
 • Κάνετε μπάνιο στο μωρό και στεγνώστε καλά την περιοχή. Μην φοβάστε εάν η περιοχή βραχεί το τρεχούμενο νερό δεν θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στο μωρό σας βλάψει το μωρό σας
 • Φορέστε στο μωρό σας μόνο μια πάνα και ένα χαλαρό μπλουζάκι. Έτσι ο αέρας που κυκλοφορεί επιταχύνει το στέγνωμα και την πτώση του. Αποφύγετε να φορέσετε στο μωρό σας στενά φορμάκια.
 • Ποτέ μην επιχειρήσετε να τραβήξετε το κολόβωμα, ακόμη και αν φαίνεται να κρέμεται από μια κλωστή. Η χρήση οινοπνεύματος για τον καθαρισμό του κολοβώματος δεν είναι απαραίτητη.

.

Πως καθαρίζω τον αφαλό του μωρού;

Θα χρειαστείτε :

 • Διάλυμα χλωροεξιδίνης (hibitan solution) ή οινόπνευμα 70 βαθμών.
 • Καθαρές γάζες φαρμακείου μικρού μεγέθους.

Μετά το μπάνιο ή την αλλαγή της πάνας είναι ένα καλό χρονικό διάστημα για να καθαρίστετε τον αφαλό.

 • Πρώτα ρίχνετε λίγες σταγόνες από το διάλυμα στην γάζα σας
 • Αμέσως μετά ακουμπάτε το κολόβωμα του αφαλού
 • Κάνετε κινήσεις από μέσα προς τα έξω
 • Επαναλαμβάνετε αυτή την κίνηση δυο φορές
 • Είστε έτοιμοι μόλις καθαρίσατε τον αφαλό

Η συχνότητα είναι μια ή δυο φορές μέσα στην ημέρα. Εάν φυσικά λερωθεί η περιοχή με ούρα καθαρίζουμε ξανά.

Μην φοβάστε ότι θα πονέσετε το μωρό σας κατά την διάρκεια της περιποίησης. Ο αφαλός δεν έχει νεύρα και έτσι το μωρό σας δεν αισθάνεται κάτι στην συγκεκριμένη περιοχή παρά μόνο περιφερικά στο δέρμα το κρύο υγρό το οποίο το αγγίζει, για αυτό και μπορεί να κλάψει κατά το άγγιγμα.

Ποια είναι τα σημάδια μόλυνσης του αφαλού;

Λοιμώξεις του κολοβώματος του αφαλού, όπως η ομφαλίτιδα είναι σπάνιες, αλλά συμβουλευτείτε τον ιατρό σας εάν:

 • Το μωρό σας κλαίει όταν αγγίζετε το κολόβωμα ή το δέρμα δίπλα σε αυτό. Το δέρμα γύρω από τη βάση του κολοβώματος είναι κόκκινο. Το κολόβωμα μυρίζει άσχημα ή εκκρίνεται ένα κιτρινωπό υγρό από αυτό.
 • Επίσης ενημερώστε τον ιατρό σας αν το κολόβωμα αιμορραγεί συνεχώς. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι αιμορραγικής διαταραχής.

Στο wewelcomebabies είμαστε κοντά σου για ότι χρειαστείς για την περιποίηση και την φροντίδα του μωρού σου. Η μαία μας Έλλη Καστρίκα θα σε βοηθήσει σε ότι χρειαστείς και θα λύσει κάθε απορία. Παρακολούθησε το workshop για την προετοιμασία της γονεικοτητας by wewelcomebabies και θα έχεις ένα πολύτιμο οδηγό για την φροντίδα του μωρού σου.

1080 1920 Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Είμαι η Έλλη Καστρίκα επαγγελματίας μαία, ασχολούμαι με το μοντέλο τοκετού one to one care από το 2013 και αποστολή και όραμα μου είναι να υποδέχομαι τα μωρά σε ένα κόσμο που θα αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και να φροντίζω τις γυναίκες. Για υποστήριξη και οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία: Kλήση: 695 5962 928

Όλα τα άρθρα από : Έλλη Καστρίκα

  Το όνομά μου είναι . Στείλτε μου στο ή καλέστε με στο .
  Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε για:

  Start Typing