Τι είναι το πλάνο τοκετού;

Τι είναι το πλάνο τοκετού;

Πολλοί μελλοντικοί γονείς κάνουν ένα πλάνο τοκετού (birth plan) ώστε να μπορούν να γνωστοποιήσουν  στην μαιευτική τους ομάδα  τι θα ήθελαν να συμβεί κατά τη διάρκεια του τοκετού και μετά την γέννα.  Το πλάνο τοκετού ενδυναμώνει το ζευγάρι και παράλληλα ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας για τις ουσιαστικές ανάγκες του κάθε ζευγαριού.

Τι είναι ένα πλάνο τοκετού;

Το πλάνο τοκετού ή birth plan  είναι μια γραπτή καταγραφή του τι θα θέλεις να συμβεί όταν γεννάς το μωρό σου. Σου δίνεται η δυνατότητα να δεις όλες τις επιλογές και τα δικαιώματα  που έχεις τόσο στην διάρκεια της  γέννας, αλλά και της παραμονής σου στο μαιευτήριο και της φροντίδας του μωρού σου. Μπορεί να σου δοθεί κάποιο πρότυπο πλάνο της μαιευτικής ομάδας  ή μπορείς να αναζητήσεις κάποιο ή αν δημιουργήσεις και ένα δικό σου.

Ένα πλάνο τοκετού μπορεί να είναι απλό ή σύνθετο ανάλογα με τις δικές σου ανάγκες. Αυτό που είναι πολύτιμο είναι ότι δίνουν στη μέλλουσα μητέρα μια «ενεργή φωνή» για τα θέλω της και τι θέλει να συμβεί στο σώμα της. Με το πλάνο έχω ενεργό  λόγο στις αποφάσεις που θα ληφθούν στον τοκετό μου. Το ζευγάρι νιώθει ότι συμπεριλαμβάνεται στην γέννα ως πρωταγωνιστής καθοδηγώντας την μαία και τον μαιευτήρα να βάλουν σε πρώτο πλάνο τις εξατομικευμένες ανάγκες. Είναι η ουσία μια ενδυναμωτικής εμπειρίας τοκετού.

Το πλάνο τοκετού είναι σημαντικό να γίνει κατά της διάρκεια της κύησης. Επίσης να σημειώσουμε ότι μέσα στην πορεία της εγκυμοσύνης μπορεί να χρειαστεί να μεταβάλλουμε κάτι από το αρχικό μας πλάνο ακόμα και την τελευταία στιγμή. Το πλάνο είναι μια δυναμική συζήτηση που φέρνει αλληλεπίδραση με την μαιευτική μου ομάδα η οποία θα θέτει ως προτεραιότητα τις ανάγκες σου κάθε στιγμή.  Άρα έχεις δικαίωμα να αλλάξεις το πλάνο σου οποιαδήποτε στιγμή για να εναρμονιστεί με τις εξατομικευμένες ανάγκες σου.

Είναι απαραίτητο να κάνω πλάνο τοκετού;

Για την δική μας μαιευτική ομάδα η απάντηση είναι ναι. Παρόλα αυτά μίλησε με τη μαία ή το γιατρό σου για το τι είναι σημαντικό για εσένα. Παρακολουθώντας ένα πρόγραμμα προετοιμασίας τοκετού θα έχεις πολύτιμες πληροφορίες και θα ανακαλύψεις:

 • στάδια του τοκετού
 • μεθόδους ανακούφισης
 • μηδενικό αποχωρισμό από το μωρό σου
 • πρώτο θηλασμό.

Μέσα από το πλάνο θα έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις τι είναι αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες μέσα από μια ολιστική προσέγγιση.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα ενός πλάνο τοκετού είναι ότι σε βοηθά να εστιάσεις σε όλα τα παραπάνω σημεία. Το να καθίσεις και να κάνεις  μια γραπτή καταγραφή  θα σε βοηθήσει να φέρεις  την προσοχή σου σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό. Επίσης  είναι ένας καλός τρόπος για να κάνεις αυτές τις συζητήσεις με όλους όσους θα έχουν ενεργή συμμετοχή στον τοκετό σου (μαία, μαιευτήρα, νεογνολόγο, αναισθησιολόγο) που σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχεις γνωρίσει πιο πριν.

Τέλος μέσα από το πλάνο τοκετού θα αποκτήσεις και την δυναμική του να πάρεις πληροφορίες για τις πρακτικές του επαγγελματία υγεία που έχεις επιλέξει ή του περιβάλλοντος που έχετε επιλέξει (πρωτόκολλα μαιευτηρίου)

Πότε πρέπει να σκεφτώ να κάνω το πλάνο τοκετού;

Δεν υπάρχει προτιμώμενη περίοδος αφού μπορεί να συνταχθεί σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν θα θέλαμε να θέσουμε ένα ιδανικό χρονικό διάστημα θα λέγαμε γύρω στις 28-32 εβδομάδες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οδεύεις προς την τελική ευθεία για τον τοκετό και έχεις πολλές πληροφορίες για την ίδια την κύηση εάν πρόκειται για χαμηλού ή υψηλού κινδύνου. Στοιχεία που θα επηρεάσουν τα πλάνο τοκετό σου. Πολύ σημαντική πληροφορία είναι ότι ακόμα και εάν είσαι μια κύηση υψηλού κινδύνου (σακχαρώδης διαβήτης, δίδυμη κύηση, υπέρταση), το πλάνο τοκετού θα διασφαλίσει ένα ήρεμο και ομαλό περιβάλλον για σένα.

Πώς να κάνεις ένα πλάνο τοκετού;

Πολλά ζευγάρια έχουν σκεφτεί την στιγμή του τοκετού εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και άλλα καθόλου. Πολλές γυναίκες ανυπομονούν να βιώσουν την εμπειρία της γέννας και την έχουν οραματιστεί και άλλες λένε ότι απλά  εμπιστεύονται την μαία ή το γιατρό τους. Το πλάνο τοκετού θα βοηθήσει σε όλες τις περιπτώσεις. Θα βοηθήσει δίνοντας απαντήσεις για όλα τα σενάρια μέσα στην πορεία ενός τοκετού είτε είναι φυσιολογικός ή καισαρική τομή.

Κατέγραψε σε ένα απλό φύλλο χαρτί τι είναι σημαντικό για εσένα. Οι πάρα πολλές πληροφορίες που λαμβάνεις από τους γύρω σου μπορεί να είναι μπερδεμένες ή παρωχημένες. Ενημερώσου! Χρησιμοποίησε είτε ένα έτοιμο προσχέδιο πλάνου τοκετού ή ζήτα από την μαιευτική σου ομάδα. Πάρε χρόνο διάβασε το, ψάξε όλες τις πληροφορίες και αμέσως μετά συζήτησε το με την μαία σου.

Η ομάδα του we welcome babies είναι στην διάθεσή σου για συμβουλευτική στο πλάνο τοκετού. Εύκολα και απλά κλείνεις μια συνεδρία μαζί με την μαία Έλλη Καστρίκα δια ζώσης εάν είσαι στην περιοχή της Λάρισας ή των Τρικάλων ή διαδικτυακά για όλη την Ελλάδα. Είμαστε μόλις ένα click μακριά σου.  Μέσα σε αυτήν την συνάντηση συζητάμε όλες τις ανάγκες και λύνουμε όλες τις απορίες σου, προσφέροντας σου ένα πλήρες πλάνο τοκετού που μπορείς να έχεις μαζί σου στον τοκετό. Με εμπεριστατωμένη γνώση και εξατομικευμένη φροντίδα δημιουργούμε ένα πλαίσιο αποδοχής, αγάπης και ασφάλειας για τον τοκετό.

Σκέψου  τις προτιμήσεις σου και τι θες να αποφύγεις. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ο τοκετός σου  μπορεί να μην εξελιχθεί όπως θα ήθελες – το πλάνο τοκετού δεν είναι συμβόλαιο. Πρέπει να υπάρχει περιθώριο ευελιξίας σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων. Μερικές φορές είναι απαραίτητες οι παρεμβάσεις για την αποφυγή επιπλοκών που μπορεί να επηρεάσουν εσένα ή/και το μωρό σου.

Καλό είναι να έχεις μαζί σου ένα αντίγραφο του πλάνου τοκετού. Η μαιευτική σου ομάδα θα φροντίζει κατά τη διάρκεια του τοκετού να το συζητάειι μαζί σου, ώστε να γνωρίζει τι θέλεις.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα πλάνο τοκετού;

Τις προσωπικές μου προτιμήσεις

Το πλάνο τοκετού είναι μια προσωπική έκφραση των αναγκών μου στο τοκετό.

Εξαρτάται από :

 • Προσωπικές ανάγκες
 • Ιατρικό ιστορικό
 • Συνθήκες
 • Διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας
 • Πολιτισμικές πεποιθήσεις
 • Θρησκευτικές πεποιθήσεις

Να είναι ευέλικτο

Πρέπει να είσαι ενήμερη να γίνουν πράγματα διαφορετικά από το πλάνο  τοκετού σου, εάν προκύψουν επιπλοκές για σένα ή στο μωρό σου

Η μαία σου θα πρέπει να σε έχει  ενημερώσει για συγκεκριμένες μαιευτικές καταστάσεις για να μπορείς να συναποφασίσεις . Μη διστάσεις  να κάνεις  ερωτήσεις.

Ένα πλάνο τοκετού μπορεί να περιλαμβάνει ενδεικτικά:

 • Το άτομο ή τα άτομα που θα είναι μαζί σου τον τοκετό και την παραμονή σου στο μαιευτήριο
 • Την πιθανότητα χρήσης επισκληρίδιου, άλλης αναισθησίας, η φυσικών τρόπων για την ανακούφιση του πόνου
 • Το είδος του προτιμώμενου τοκετού
 • Τις διαδικασίες για την προετοιμασία της μητέρας για τον τοκετό
 • Το περιβάλλον του τοκετού, (π.χ. φωτισμός, ύπαρξη μουσικής, ενδυμασία, κλπ)
 • Την ελεύθερη εξώθηση, εάν πρόκειται για φυσιολογικό τοκετό
 • Την μη χρήση περινεοτομης
 • Τις επιθυμητές παρεμβάσεις σε περίπτωση καθυστέρησης του τοκετού, όπως για παράδειγμα υποβοήθηση τοκετού, την πρόκληση τοκετού, κ.ά.
 • Το μέρος  στο οποίο θα γίνει ο τοκετός
 • Την περιποίηση  του νεογνού
 • Την πρόθεση για θηλασμό και τη διατροφή του νεογνού
 • Τις λεπτομέρειες νοσηλείας του νεογνού σε περίπτωση προωρότητας
 • Τις επιλογές σε περίπτωση ανάγκης διενέργειας καισαρικής τομής
 • Εναλλακτικούς τρόπους τοκετού, όπως για παράδειγμα στο νερό

Για περισσότερες πληροφορίες για το πλάνο τοκετού είμαστε δίπλα σου να απαντήσουμε σε ότι χρειαστείς.

810 1440 Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Είμαι η Έλλη Καστρίκα επαγγελματίας μαία, ασχολούμαι με το μοντέλο τοκετού one to one care από το 2013 και αποστολή και όραμα μου είναι να υποδέχομαι τα μωρά σε ένα κόσμο που θα αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και να φροντίζω τις γυναίκες. Για υποστήριξη και οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία: Kλήση: 695 5962 928

Όλα τα άρθρα από : Έλλη Καστρίκα

  Το όνομά μου είναι . Στείλτε μου στο ή καλέστε με στο .
  Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε για:

  Start Typing