Γιατί να κάνω VBAC;

Γιατί να κάνω VBAC;

Κάθε ζευγάρι θα μπορούσε να επιλέξει να γεννήσει το μωρό του με έναν κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή, και αυτό που θα πρέπει να σας ενθαρρύνει είναι  ότι το 90% των γυναικών που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε καισαρική τομή είναι υποψήφιες για VBAC.

Τι είναι το VBAC;

Κάθε προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή ονομάζεται VBAC στη Ελλάδα.  Ο διεθνής όρος όμως είναι TOLAC σημαίνει Trial Of Labor After Cesarean (δοκιμή τοκετού μετά από καισαρική τομή). Εάν μια έγκυος γυναίκα έχει γεννήσει μόνο κολπικά στο παρελθόν ή είναι έγκυος στο πρώτο της παιδί, αναφέρεται απλώς ως δοκιμή τοκετού (TOL).

Έτσι, η προσπάθεια επίτευξης κολπικού τοκετού  TOLAC είναι η κατεύθυνση για να επιτύχουμε το VBAC (Vaginal Birth After Cesarean) πιο απλά να γεννήσουμε φυσιολογικά μετά από καισαρική . Ο “επιτυχημένος” τοκετός με TOLAC είναι ένας VBAC λοιπόν.

Νομίζω ότι ξεκαθαρίζοντας αυτούς τους δυο όρους τα πράγματα έγιναν πιο απλά. Άρα στη επομένη σου αναζήτηση σχετικά με τη πληροφόρηση σου για το θέμα που σε απασχολεί χρησιμοποίησε και τους δύο όρους για να βρεις αυτό που ακριβώς ψάχνεις.

Γιατί να επιλέξω να κάνω VBAC;

Οι λόγοι που τα περισσότερα ζευγάρια  επιλέγουν τη μέθοδο του φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική είναι συνήθως τα παρακάτω :

 • Το μέγεθος της οικογένειας  που θέλουν να αποκτήσουν και οι μελλοντικές εγκυμοσύνες: Εάν σκοπεύετε να αποκτήσετε περισσότερα από δύο παιδιά, οι κολπικοί τοκετοί μειώνουν τους κινδύνους που εμφανίζονται από τις πολλαπλές καισαρικές τομές, όπως ο προδρομικός και διεισδυτικός  πλακούντα, οι συμφύσεις, η αιμορραγία μετά τον τοκετό και η ανάγκη μετάγγισης αίματος ή ακόμα και της υστερεκτομής.
 • Χαμηλότεροι κίνδυνοι ιατρικών επιπλοκών: Ο κολπικός τοκετός έχει χαμηλότερο κίνδυνο για υπερβολική αιμορραγία, μόλυνση, τραυματισμό των κοιλιακών οργάνων και  επιπλοκές που συνοδεύουν τις μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις.
 • Χρόνος ανάρρωσης: Οι VBAC τοκετοί έχουν μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και συνήθως μπορείς να επιστρέψεις στην κανονική σου δραστηριότητα νωρίτερα από ό,τι με μια καισαρική τομή.
 • Εξατομικευμένη φροντίδα: Η επιλογή κολπικού τοκετού επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία στις επιλογές του τοκετού, στο μέρος που μπορεί να γίνει και στους επαγγελματίες. Η εξατομικευμένη φροντίδα (one to one care) είναι απαραίτητη για πολλούς γονείς και εμείς είμαστε εδώ για να σου την προσφέρουμε.

Ποια είναι τα οφέλη του VBAC για σένα και  το μωρό σου;

Οι μέλλουσες μητέρες έχουν να κερδίσουν πολλά οφέλη από τον VBAC τοκετό που δεν θα τα είχαν  μέσω της καισαρικής τομής. Αρχικά, ο VBAC τοκετός έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο πόνο στη ανάρρωση  και επίσης σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο. Συνήθως, μέσα σε 1-2 ημέρες, η νέα μητέρα είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι της με το νεογέννητο μωρό της.

Το σώμα κατά τη διάρκεια του τοκετού δημιουργεί υποδοχείς ωκυτοκίνης. Η έκκριση της ωκυτοκινης  σηματοδοτεί και τη παραγωγή ενδορφίνων που βοηθούν στη μείωση του πόνου, την ενίσχυσή του συναισθηματικού δεσμού. Επίσης καταγράφεται μικρότερη εμφάνιση αιμορραγίας, αφού η έκκριση ωκυτοκίνης λειτουργεί προφυλακτικά.

Ο κολπικός τοκετός VBAC  επιτρέπει :

 • Το άμεσο θηλασμό
 • Συναισθηματικός δεσμός
 • Γρήγορη αποκατάσταση
 • Λιγότερη απώλεια αίματος
 • Μικρότερη παραμονή στο μαιευτήριο

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα όταν πρόκειται για VBAC τοκετό είναι ότι το μωρό εκτίθεται σε αυτό που είναι γνωστό ως “μικροβίωμα” από το γεννητικό σωλήνα της μητέρας του. Καθώς το μωρό κινείται μέσω του γεννητικού σωλήνα, το υγρό περνάει από τη μύτη και το στόμα του μωρού, φτάνοντας στο πεπτικό σύστημα. Αυτό το υγρό περιέχει τα ωφέλιμα μικρόβια, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού – ενώ ταυτόχρονα καταπολεμούν τα επιβλαβή μικρόβια που προσπαθούν να εισέλθουν στο πεπτικό σύστημα του μωρού..

Τα μωρά που γεννιούνται κολπικά μέσα από ένα τοκετό VBAC έχουν :

 • Μειωμένη πιθανότητα εισαγωγής στη ΜΕΝΝ ( μονάδα εντατικής )
 • Άμεσο θηλασμό
 • Καθυστερημένη απολίνωση ομφάλιου λώρου
 • Mέθοδο skin του skin

Επίσης έχουν μακροπρόθεσμα  μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως το άσθμα και οι τροφικές αλλεργίες. Μπορεί επίσης να έχουν μικρότερο κίνδυνο να αποκτήσουν δυσανεξία στη λακτόζη καθώς μεγαλώνουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν για παθήσεις όπως το άσθμα και οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τέλος, τα μωρά που γεννιούνται με VBAC τοκετό είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν παροδική ταχύπνοια τις πρώτες ώρες ζωής του. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία παγιδεύεται υγρό στους πνεύμονες του νεογέννητου και χρειάζεται περισσότερο χρόνο προσαρμογής και αυξάνει παρεμβάσεις όπως η χρήση οξυγόνου. Τα νεογέννητο ενός  VBAC αφού διέρχεται από τον κολπικό σωλήνα, το περιττό υγρό συμπιέζεται από τους πνεύμονες του μωρού πράγμα που δρα θετικά στη μη εμφάνιση της συγκεκριμένης κατάστασης.

Eίμαστε δίπλα σου για να τα καταφέρεις

Μην ξεχνάς ότι το ποσοστό επιτυχίας του VBAC είναι στην πραγματικότητα αρκετά υψηλό. Σύμφωνα με το με το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και την Αμερικάνικη Εταιρεία Γυναικολόγων Μαιευτήρων , το 80% των ατόμων που έχουν υποβληθεί  σε καισαρική τομή και επιχειρούν VBAC τοκετό θα το επιτύχουν.

Η παρακολούθηση ενός σεμιναρίου VBAC , που εστιάζει στην τεκμηριωμένη πληροφορία και ενδυνάμωση, μπορεί να σε βοηθήσει . Στο wewelcomebabies έχουμε φτιάξει ένα σεμινάριο αποκλειστικά για σένα. Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση θα απομακρύνεις φόβους και θα ανακαλύψεις έναν τοκετό γεμάτο σεβασμό και αγάπη.

Είπαν σε εμάς :

«Ανακούφιση. Σήμερα ένιωσα τη δύναμη που μας δίνει η φύση και στεναχωρήθηκα για την άγνοια που έχουμε όλες.  Στον τοκετό μου θέλω να συνδεθώ με το σώμα μου, να υπάρχει ηρεμία, γνώση του τι συμβαίνει, να είμαι σε θέση να καλωσορίσω το μωράκι μου με τον τρόπο που αρμόζει, με σεβασμό και αγάπη.»

Η παραπάνω τοποθέτηση  λοιπόν είναι τα πραγματικό όφελός του να επιλέγεις το τρόπο που θέλεις να γεννήσεις , είναι το να επιλέξεις συνειδήτα τι θέλεις να νιώσεις στο σώμα σου και πως θέλεις να υποδεχτείς το μωρό σου.

Come together να ανακαλύψουμε μαζί

501 750 Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Είμαι η Έλλη Καστρίκα επαγγελματίας μαία, ασχολούμαι με το μοντέλο τοκετού one to one care από το 2013 και αποστολή και όραμα μου είναι να υποδέχομαι τα μωρά σε ένα κόσμο που θα αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και να φροντίζω τις γυναίκες. Για υποστήριξη και οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία: Kλήση: 695 5962 928

Όλα τα άρθρα από : Έλλη Καστρίκα

  Το όνομά μου είναι . Στείλτε μου στο ή καλέστε με στο .
  Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε για:

  Start Typing