Τι είναι οι κολικοί;

Τι είναι οι κολικοί;

Τι είναι οι κολικοί ;

Οι κολικοί του μωρού είναι μια συνηθισμένη καλοήθης κατάσταση. Δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία για τους κολικούς πέραν ότι είναι μια προσαρμογή του γαστρεντερικού συστήματος. Το καλό είναι ότι μπορούμε να δοκιμάσουμε αρκετά πράγματα που θα ανακουφίσουν το μωρό σου.

Baby smiling

Πως καταλαβαίνω ότι το μωρό μου έχει κολικούς;

Είναι η εκδήλωση μιας έντονης συμπεριφοράς από το νεογέννητου ή το βρέφος, όπου συνήθως παρατηρείται έντονο κλάμα που κρατά περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα, περισσότερο από 3 ημέρες την εβδομάδα, περισσότερο από 3 εβδομάδες.

Είναι πιθανό να ξεκινήσουν γύρω στην ηλικία των 2 εβδομάδων εάν το νεογέννητο σας είναι τελειόμηνο ή αργότερα εάν είναι πρόωρο. Σχεδόν πάντα υποχωρούν μόνοι τους μέσα σε 3 ή 4 μήνες.

Τι πιστεύουμε ότι προκαλεί τους κολικούς

Η ακριβής αιτία των κολικών δεν είναι γνωστή. Γενικά πιστεύουμε ότι είναι μια έντονη αντίδραση απέναντι στα ερεθίσματα που δέχεται το μωρό σου στην αρχή της ζωής του. Ας μην ξεχνάμε ότι το πεπτικό του σύστημα σταδιακά μεταβάλλεται και προσαρμόζεται στο ερέθισμα  της  τροφής.

 Η παρουσία κολικών στο μωρό σας δεν πρέπει να σας αγχώνει και να το αντιμετωπίζεται σαν να πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση. Έχουμε καταλήξει ότι είναι μια μάλλον φυσιολογική διαδικασία προσαρμογής του μωρού στο νέο περιβάλλον εκτός της μήτρας. Μερικές φορές αυτή η διαδικασία μπορεί να συνοδεύεται όμως από έντονα συμπτώματα.

 Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφιστεί το μωρό μου από τους κολικούς;

Αγκαλιά 

Δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας στο μωρό για  διαχειριστεί αυτό το ενοχλητικό ερέθισμα που δέχεται εκείνη τη στιγμή. Μέσα από τη αγκαλιά και την επαφή δέρμα με δέρμα παράγεται θερμότητα που ανακουφίζει τοπικά τη περιοχή της κοιλιάς. Σκέψου ότι υπάρχει και ειδική βρεφική θερμική ζώνη κατά των κολικών, χωρίς αυτό να αντικαθιστά τη ζεστή σου αγκαλιά.

Μάρσιππο

Η χρήση του μάρσιππου έχει πολλά οφέλη και στο we welcome babies το ξέρουμε πολύ καλά. Για αυτό θα βρεις υλικό και σεμινάρια σχετικά με τη χρήση του. Θα δεις λοιπόν ότι η χρήση του στη αντιμετώπιση των κολικών είναι άκρως βοηθητική, αφού δίνει τη δυνατότητα ελεύθερης κίνησης μέσα στη αγκαλιά σου. Οι όρθιες θέσεις με επαφή με τη κοιλιά σου προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση αφού είναι μια θέση που βοηθάει εύκολα τα μωρά να κάνουν κακά και να αφήσουν αέρια.

Βρεφικό Μασάζ

Το βρεφικό μασάζ είναι ένα ολόκληρο πρόγραμμα που βοηθάει στη ψυχοκινητική ανάπτυξη του μωρού. Φυσικά μέσα στο κύκλο συναντήσεων του βρεφικού μασάζ μας προσφέρετε μια μυστική γνώση για τη αποτελεσματική αντιμετώπιση των κολικών. Υπάρχει ένα κύκλος ρουτίνας που μέσα από ειδικές μαλάξεις στη περιοχή της κοιλιάς  θα δεις μια ουσιαστική βελτίωση στη εκδήλωση των συμπτωμάτων του μωρού. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι να ανοίξεις το εγχειρίδιο του we welcome babies βρεφικό μασάζ και να ανατρέξεις στη σελίδα με τη ρουτίνα των κολικών.

Άν έχεις ένα μαξιλάρι θηλασμού μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για το μασάζ δες περισσότερα στο:

7 τρόποι για να χρησιμοποιήσω ένα μαξιλάρι θηλασμού

Βόλτες

Και ποιον δεν βοηθάει η αλλαγή του περιβάλλοντος ! Γρήγορα ετοίμασε το καρότσι ή το μάρσιππό σου βάλε φόρμες και ξεκίνα να καταγράφεις  χιλιόμετρα. Η βόλτα είναι μια συνήθεια που τα περισσότερα μωρά τα χαλαρώνει και αμέσως κοιμούνται. Ηπία κίνηση από το περπάτημα προκαλεί στο μωρό ηρεμία και χαλάρωση. Μην ξεχνάς ότι μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν μέσα στο ενδομήτριο περιβάλλον μέσα στο αμνιακό υγρό και σε μια συνεχή αίσθηση κίνησης  μέσα στο σώμα σου. Και  επίσης είναι καλό και για σένα, θα νιώσεις ευεξία,  το σώμα σου θα ενδυναμωθεί και θα πάρεις ενέργεια.

Ζεστό μπάνιο

Το ζεστό νερό πολλές φορές μας ανακουφίζει σε ένταση ή σε πόνο. Μπορεί να ανακουφίσει και το μωρό. Γέμισε το μπανιερό με ζεστό νερό και τοποθέτησε το μωρό σου μέσα, ακούμπησε  μια μικρή πετσέτα πάνω στη κοιλιά του. Δημιούργησε ένα περιβάλλον ήρεμο χωρίς έντονους ήχους και φωτισμό. Αμέσως μετά πάρε μια ζεστή αγκαλιά το μωρό και εφάρμοσε μια κρέμα για  κολικούς, (π.χ Frezyderm Colic Relief Massage, ή λαδάκι). Κάτι που μπορείς  επίσης να κάνεις εάν έχεις μπανιέρα είναι να τη γεμίσεις με ζεστό νερό και να κάνετε μπάνιο μαζί με το μωρό σου. Η ηρεμία και η γαλήνη που θα νιώσετε και οι δυο θα είναι πολύ σημαντική.

Λήψη προβιοτικών

Οι προβιοτικές σταγόνες εμπεριέχουν έναν φυσικό γαλακτοβάκιλλο που έχει αποδειχθεί κλινικά ότι αποκαθιστά την ισορροπία στο έντερο και μειώνει τους κολικούς. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν ότι δρουν βοηθητικά στη  αντιμετώπιση τους.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθημερινά για την καλή λειτουργία  του εντέρου και προβλήματα όπως κολικοί, διάρροια, δυσκοιλιότητα και έντονα αέρια. Είναι σημαντικό ο παιδίατρος σου ή μαία σου να έχει εκτιμήσει κλινικά το μωρό, δηλαδή να το έχει δει από κοντά, και μετά να πάρει οποιοδήποτε σκεύασμα σε συστηματική βάση.

Διατροφή θηλάζουσας μητέρας

Πολύ συχνά σαν ένα υποστηρικτό πλαίσιο μπορεί να σου  ζητήσουμε να τροποποιήσεις τις διατροφικές συνήθειες κατά τη περίοδο των κολικών. Είναι σημαντικό να μην αποκλείσεις τροφές αλλά πιο πολύ να περιορίσεις τη κατανάλωση τροφών που μπορεί να διεγείρουν έντονα το γαστρεντερικό σύστημα.  Τέτοιες τροφές είναι :

 • Όσπρια
 • Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
 • Γαλακτοκομικά
 • Σοκολάτες και γλυκά
 • Πίτες με φύλλο
 • Καυτερά φαγητά

Επίσης κατι που μπορεί να κάνεις είναι να καταναλώσεις μάραθο και γλυκάνισο σε μορφή ροφήματος σε συγκεκριμένες δόσεις η κύρια σύσταση είναι μια κούπα τη ημέρα.  Στο welcome babies είμαστε διπλά σου για να ανακαλύψεις μικρές «φυσικές» συμβουλές.

Αλλαγή γάλακτος φόρμουλας

Πολύ συχνά γονείς που τα μωρά του σιτίζονται με γάλα φόρμουλα θα κληθούν να αλλάξουν σκεύασμα για να βρουν αυτό που ταιριάζει στο μωρό τους. Οι πιο κύριες ενοχλήσεις που έχουν τα μωρά είναι η δυσκοιλιότητα, αναγωγές, τα έντονα αέρια και η παλινδρόμηση. Η αλλαγή του σκευάσματος, και πολλές η χρήση φόρμουλας για κολικούς είναι συνήθως η πρώτη παρέμβαση που θα χρειαστεί να κάνεις εάν το μωρό σου έχει κολικούς.

Θυμήσου :

Οι κολικοί είναι μια κατάσταση που μας δείχνει ότι το σώμα αλλάζει και προσαρμόζεται. Το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού σου θα δημιουργήσει όλες τις συνθήκες για τις μεγάλες προκλήσεις που θα είναι η εισαγωγή στερεών τροφών, μια περίοδο εξερεύνησης και δοκιμής. Θα είμαστε μαζί !

Come together να ανακαλύψουμε μαζί

2560 1707 Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Είμαι η Έλλη Καστρίκα επαγγελματίας μαία, ασχολούμαι με το μοντέλο τοκετού one to one care από το 2013 και αποστολή και όραμα μου είναι να υποδέχομαι τα μωρά σε ένα κόσμο που θα αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και να φροντίζω τις γυναίκες. Για υποστήριξη και οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία: Kλήση: 695 5962 928

Όλα τα άρθρα από : Έλλη Καστρίκα

  Το όνομά μου είναι . Στείλτε μου στο ή καλέστε με στο .
  Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε για:

  Start Typing