Ένα από τα high light στιγμιότυπα της γονεικότητας είναι να κόψουμε τη πάνα του παιδιού! Είναι σαν αναβάθμιση, είναι σαν να μην πιστεύεις ότι θα γίνει, ότι ήρθε αυτή η στιγμή! Παράλληλα όμως η μεγαλύτερη ανησυχία σου είναι να δεις ποτέ θα είναι η κατάλληλη στιγμή να κόψεις τη πάνα! Η απάντηση είναι μια : το παιδί θα βρει τη κατάλληλη στιγμή για να το κάνει. Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό για να καταφέρει αυτό που χρειάζεται.
Δεν υπάρχει το μεγάλωσε πολύ ακόμα δεν έκοψε τη πάνα ή είναι πολύ μικρό δε γίνεται να το κάνει.
Συνήθως, τα παιδιά αναπτύσσουν τον έλεγχο τη ουροδόχου κύστης τους μεταξύ δυόμισι και τριών ετών. Μερικές φορές μπορούν να το κάνουν και πριν από αυτή την ηλικία!
Ποια είναι τα σημάδια ότι το παιδί είναι έτοιμο να κόψει την πάνα;
- Έχει στεγνή πάνα για περισσότερο από 3 ώρες
- Ενοχλείται από τη βρεγμένη πάνα
- Ζητά να μην φοράει πάνα
- Ξεχωρίζει πότε κάνει κακά ή τσίσα και μας ενημερώνει
- Εκφράζει πράγματα που του αρέσουν
- Ακολουθεί τις οδηγίες για να κατεβάσει τη πάνα του
- Μπορεί να καθίσει στη τουαλέτα με το παιδικό κάλυμμα ή το γιογιό του
Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να κόψει το παιδί την πάνα;
Αδιαμφησβήτητα το καλοκαίρι είναι σύμμαχος μας για αυτή τη διαδικασία. Έχει τέλειες θερμοκρασίες, και το μωρό μπορεί να μείνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα με το εσώρουχό του και ένα φανελάκι. Το μωρό θα νιώσει άνετα βγάζοντας τη πάνα και θα νιώσει πιο όμορφα! Από την άλλη, οι γονείς έχουν περισσότερο χρόνο να περάσουν με το μωρό τους ειδικά στις διακοπές. Και σίγουρα η καλοκαιρινή μας διάθεση μας βοηθάει να διαχειριστούμε καλύτερα τα μικρά «ατυχήματα» μέσα στο σπίτι ! Τι περιμένεις λοιπόν ας αδράξεις αυτή τη στιγμή!
Τι αποφεύγουμε κατά τη προσπάθεια της διακοπής της πάνας;
Το πιο σημαντικό είναι να μην κάνεις το παιδί να ντρέπεται, ειδικά όταν είστε στη προσπάθεια και έχετε κάποιο μικρό ατύχημα. Πολλοί γονείς προσπαθούν να επιταχύνουν τη διαδικασία βάζοντας ακόμη και τιμωρία το παιδί εάν δεν τα καταφέρει .Η τιμωρία δεν έχει λόγο στην γονεικότητα. Δεν θα καταφέρουμε τίποτα! Θα δημιουργήσουμε φόβο .Είναι απαραίτητο να πείτε στο μωρό σας ότι δεν φταίει και να μην το κάνετε να νιώθει άσχημα που βραχεί. Δεν γνωρίζουμε πώς αγχώνουμε το παιδί. Στην πραγματικότητα, το άγχος είναι ακριβώς ένας από τους κύριους λόγους που τα παιδιά βρέχονται. Ο φόβος είναι εχθρός αν θέλουμε το μωρό μας να σταματήσει να χρησιμοποιεί πάνες.
- Δεν αντιδράμε απότομα
- Διαχειριζόμαστε με ηρεμία τα μικρά ατυχήματα
- Δεν τιμωρούμε
- Δεν βάζουμε αυστήρα όρια (όπως δεν θα το ξανά κάνεις )
Τι μπορώ να κάνω για να κόψει το παιδί την πάνα;
Οι 5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κόψεις την πάνα του παιδιου
- Φυσικός συγχρονισμός- περιμένω τη κατάλληλη στιγμή
Τα περισσότερα μωρά αποβάλλουν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας κακά και τσίσα. Η εκμάθηση του φυσικού ρυθμού του μωρού σου θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τις κατάλληλες στιγμές. Οι συνηθισμένοι χρόνοι για προσπάθεια είναι μετά το ξύπνημα, μετά από ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια ή μετά το τάισμα.
- Η επικοινωνία – μιλάω με το μωρό
Η επικοινωνία με το μωρό σου είναι το ουσιαστικότερο βήμα που πολλοί γονείς όμως παραλείπουν. Πιστεύουν ότι το μωρό δεν θα τους καταλάβει, και δεν εξηγούν αυτή τη σημαντική πρόκληση της οποίας είναι ο κύριος πρωταγωνιστής. Κάνε το μωρό να νιώσει ξεχωριστό και εξήγησε του βήμα βήμα τι χρειάζεται να κάνει. Ένα μικρό βήμα για σένα ένα τεράστιο για τη αυτοδυναμία του !
- Η συνήθεια – δημιουργώ ρουτίνα
Είναι γνωστό ότι η οικοδόμηση συνηθειών βοηθά στην εσωτερίκευση μιας καθημερινής πρακτικής. Το να κόψουμε τη πάνα δεν αποτελεί εξαίρεση. Με τον ίδιο τρόπο που καθορίζουμε ένα πρόγραμμα για το πότε θα κάνει μπάνιο, το ίδιο θα συμβεί και όταν θέλουμε να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις πάνες. Για να γίνει αυτό, πρέπει να φτιάξεις την εξής ρουτίνα :
Μέσα στη διάρκεια της ημέρας βάζουμε το παιδί να καθίσει στη λεκάνη της τουαλέτας με το παιδικό κάλυμμά ή το γιο γιο και του εξηγούμε τι κάνουμε εκεί. Επίσης μια διασκεδαστική ιδέα είναι να καθίσουμε μόνοι μας στην τουαλέτα, ώστε να κάνει το ίδιο και στο γιογιό του. Τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι θαυμαστές των γονιών και είναι επίσης υπέροχοι παρατηρητές και μιμητές.
- Το σύνθημα – φτιάχνω ήχους
Φτιάξτε τον κώδικα επικοινωνίας σας. Όταν παρατηρείτε το παιδί σας να κάνει κακά ή τσίσα, μπορεί να είναι χρήσιμο να εισάγετε έναν ήχο υπόδειξης π.χ για τα τσίσα (“πσσ”) και για τα κακά (“χμμ” ή μια γκριμάτσα πίεσης). Το παιδί σας θα αρχίσει να συσχετίζει αυτούς τους ήχους με τη διαδικασία της κένωσης και της ούρησης. Αυτό θα σας βοηθήσει πολύ πρακτικά στο να προλάβετέ πιθανά «μικρό ατυχήματα» στο σπίτι.
- Το σώμα μου – ανακαλύπτω
Αφήστε το παιδί χωρίς πάνα για τη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας. Μπορείτε να στρώσετε ένα μικρό αδιάβροχο ή ένα μικρό χαλάκι που να είναι εύκολο στο πλύσιμο. Θα νιώσει ελευθέρια κινήσεων και μια αίσθηση ανακούφισης στη επιδερμίδα του. Διαλέξτε εσώρουχα εύκολα στη χρήση, με έντονα χρώματα, σχήματα ή να απεικονίζουν τους αγαπημένους ήρωες. Επίσης σε αυτή τη μετάβαση είναι η ιδανική περίοδος να δοκιμάσετε τις πάνες βρακάκι ή πάνινες πάνες για να εκπαιδευτεί σταδιακά και ομαλά.
- Παιχνίδια και θετική ενίσχυση
Τα παιχνίδια και η θετική ενίσχυση συνδέονται στενά με την επικοινωνία, θα είναι τα κύρια εργαλεία μας για να επικοινωνήσουμε με το παιδί και να δημιουργήσουμε καλές εμπειρίες για αυτό. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στο γεγονός της διακοπής χρήσης πάνας ως περιπέτεια ή πρόκληση. Πρέπει να είμαστε ευφάνταστοί. Όσο πιο διασκεδαστική η δραστηριότητα τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα δείτε. Επίσης, αν επιβραβεύουμε το παιδί όποτε μας ειδοποιεί πότε θέλει να πάει τουαλέτα, θα είναι ένα μεγάλο κίνητρο για αυτό.
Ιδέες παιχνιδιού
- Εξερευνητές, μικρές αποστολές που θα καταλήγουν στην περιοχή της τουαλέτας
- Χάρτης κρυμμένου θησαυρού, που με γρίφους θα καταλήγουμε στην τουαλέτα
- Αυτοκόλλητα επιβράβευσης, φτιάχνουμε μια αφίσα με τα κατορθώματα της τουαλέτας
- Νεροπίστολα, όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα μπορούμε να παίζουμε με το να βρεχόμαστε
- Φιγούρες, που θα πηγαίνουν και αυτές στην τουαλέτα
- Παιδικό βιβλίο ή δημιουργώ μια ιστορία για την μετάβαση σε αυτό το βήμα
- Παιχνίδι με κάρτες συναισθημάτων, το παιδί αποτυπώνει πως νιώθει με την διαδικασία της διακοπής της πάνας
Πόσο καιρό θα πάρει να κόψει την πάνα το παιδί;
Εξαρτάται από το κάθε παιδί ξεχωριστά καθώς επίσης και από την μέθοδο που χρησιμοποιείτε. Το πρώτο θα ελέγξει το παιδί, καθώς αυτό είναι το πιο εύκολο, είναι το έντερό του, δηλαδή τα κακά, τα οποία «ξεφεύγουν» πιο δύσκολα από τα τσίσα.
Πολλά παιδιά μαθαίνουν μέσα σε λίγες μέρες θα τα δούμε να έχουν καταφέρει να κάνουν τα κακά στο γιογιό ή στην λεκάνη. Κάποια παιδιά θα χρειαστούν από μια εβδομάδα μέχρι και 4 εβδομάδες για να το καταφέρουν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να περιμένετε και μικρά “ατυχήματα” και λίγο αργότερα.
Ο έλεγχος των ούρων αργεί περισσότερο, και πολλά παιδιά βρέχονται στην διάρκεια του παιχνιδιού ή όταν βαριούνται να πάνε στην τουαλέτα ή στην διάρκεια της νύχτας. Μπορεί να μας πάρει από 15 ημέρες για να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα της διαχείριση της ούρησης στα παιδιά.
Συνήθως λοιπόν τα παιδιά μέσα στον πρώτο μήνα θα αποκτήσουν σταδιακά έναν έλεγχο στην κένωση και στην ούρηση. Εάν νιώσετε ότι το παιδί δεν είναι ακόμα έτοιμο, αφήνετε την προσπάθεια για λίγο αργότερα.
Τι κάνω εάν δεν καταφέρει να κόψει την πάνα;
Τις περισσότερες φορές το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να κάνουμε περισσότερη υπομονή και να δώσουμε χρόνο στο παιδί για να κάνει αυτήν την μετάβαση.
Οι λόγοι για να πάτε στον παιδίατρο είναι:
- Καθόλου έλεγχος του εντέρου άνω των 3 ετών
- Καθόλου έλεγχος της κύστης τη νύχτα άνω των 6 ετών
Ο κύριος σκοπός μιας επίσκεψης στον παιδίατρο είναι να αποκλείσει τυχόν ουρολοιμώξεις ή δυσλειτουργίες του ουροποιητικού συστήματος και της ουροδόχου κύστης. Ενδεχομένως θα χρειαστούν εξετάσεις ούρων και κλινική εξέταση. Εάν αποκλειστούν οργανικά αίτια, τότε συζητάμε με έναν αναπτυξιολογό ή έναν παιδοψυχολόγο. Τέλος κάνουμε την αυτοκριτική μας, εάν δημιουργήσαμε το υποστηρικτικό περιβάλλον που χρειαζόταν το παιδί.
Για ότι χρειαστείς αυτό το χρονικό διάστημα της προσαρμογής του παιδιού σου είμαστε δίπλα σου! Για κάθε ερώτηση ή απορία η μαία μας Έλλη Καστρίκαείναι κοντά σου με πληροφορίες σχετικά με το potty training.