Τι είναι το Art Therapy;
Η εικαστική ψυχοθεραπεία (art therapy) είναι μία μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί την εικαστική δημιουργία ως βασικό μέσο έκφρασης και επικοινωνίας. Στην εικαστική ψυχοθεραπεία η τέχνη και η δημιουργικότητα συναντούν το λόγο και χρησιμοποιούνται από κοινού σε μία προσπάθεια διερεύνησης και κατανόησης του ανθρώπινου ψυχισμού. Οι εικαστικοί ψυχoθεραπευτές συνοδεύουν τη διαδικασία αυτή και υποστηρίζουν την προσπάθεια αυτογνωσίας και αλλαγής ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου που αποζητά θεραπεία. Η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου όπου το άτομο μπορεί να νιώσει ικανό να δημιουργήσει και να σκεφτεί, βρίσκεται στο κέντρο της εικαστικής ψυχοθεραπείας.
Τι μπορεί να προσφέρει η εικαστική ψυχοθεραπεία στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της γονεϊκότητας;
Πρόκειται για περιόδους που χαρακτηρίζονται από έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις, που τροφοδοτούνται από τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικά επίπεδα. Μία γυναίκα βιώνει το σώμα της να μεταμορφώνεται, το ζευγάρι προετοιμάζεται για τη μετάβαση στον αριθμό 3 (ή και παραπάνω…), η εργαζόμενη γυναίκα συλλογίζεται την παύση της εργασίας της και τις συνθήκες της μελλοντικής επιστροφής σε αυτή.
Το άγνωστο και το πρωτόγνωρο πρωταγωνιστούν σε πολλές εκφάνσεις αυτής της εμπειρίας, μπροστά στο οποίο είναι φυσικό να έχουμε συχνά ποικίλες συναισθηματικές αντιδράσεις. Η προετοιμασία για τον τοκετό, η ίδια η εμπειρία της γέννας πολλές φορές μπορεί να αφήσει τη νέα μητέρα αποδυναμωμένη σωματικά και ψυχικά. Ο πρώτος καιρός με ένα βρέφος μπορεί να είναι πολύ απαιτητικός, το ζευγάρι να βρεθεί αντιμέτωπο με αλλαγές στην καθημερινότητα και τη δυναμική της σχέσης τους που είναι δύσκολο να διαχειριστούν, ενώ οι προσδοκίες του περιβάλλοντος και της ευρύτερης κοινωνίας μοιάζουν μη ρεαλιστικές.
Αυτή είναι μία μικρή λίστα, που σίγουρα δεν εξαντλεί το εύρος των αλλαγών, τον πλούτο των συναισθημάτων και των ψυχολογικών διεργασιών που μπορεί να συμβούν σε αυτή την περίοδο. Αυτό που η (εικαστική) ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει είναι πρωτίστως την ευκαιρία να εξωτερικευθούν οι εμπειρίες αυτές, να δοθεί μορφή σε συναισθήματα και εμπειρίες τόσο κοινά όσο ταυτόχρονα και δύσκολα να μοιραστούμε. Γι’ αυτό ακριβώς και μία μη-λεκτική προσέγγιση μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην ανάδυση, επεξεργασία και αποδοχή συναισθημάτων που μπορεί να είναι δύσκολο να περιγράψουμε ή να παραδεχτούμε.
Μέσα από τη δημιουργία εικόνων και την περισυλλογή πάνω σε αυτές, η γυναίκα αφιερώνει το χρόνο και βρίσκει το χώρο να σκεφτεί τις αλλαγές που βιώνει στην ταυτότητα της, να επιτρέψει τη νέα ταυτότητα, αυτή της μητέρας να αναδυθεί και να επεξεργαστεί τα ζητήματα και τις δυσκολίες που πιθανόν προκύπτουν στη διαδικασία αυτή.
Η επαφή με τα υλικά τέχνης επιφέρει χαλάρωση, σύνδεση με το σώμα και τα συναισθήματα μας, επιτρέπει μία διαισθητική επικοινωνία που μπορεί να είναι πολύτιμη στην προετοιμασία για τον τοκετό. Το μοίρασμα σε ομάδα, ή η συζήτηση με τη θεραπεύτρια προσφέρουν ανακούφιση, τη συνειδητοποίηση ότι ένα βίωμα μπορέι να είναι κοινό. Αυτό διευκολύνει μία στάση αποδοχής, ευγένειας και φροντίδας προς τον εαυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικά στη διαδρομή προς τη μητρότητα και κατά τη διάρκεια αυτής.
Τι προσφέρεται στο Wewelcomebabies?
Στο Wewelcomebabies παρέχουμε τη δυνατότητα συναντήσεων σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο τόσο διαδικτυακά όσο και δια ζώσης. Οι συναντήσεις με την Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια μπορεί να γίνουν στα πλαίσια της προετοιμασίας για τον τοκετό (Birth Art) , ενώ παρέχεται συναισθηματική υποστήριξη και στην περίοδο της λοχείας και σχετικά με άλλα ζητήματα γονιμότητας και περιγεννητικής φροντίδας.