5 λόγοι για να ζωγραφίσεις στην εγκυμοσύνη

5 λόγοι για να ζωγραφίσεις στην εγκυμοσύνη

Όταν μιλάμε για εγκυμοσύνη και τοκετό σπάνια μας έρχεται στο μυαλό η ζωγραφική. Ενώ τα χρώματα, οι εικόνες και τα τελετουργικά που περιλαμβάνουν τη δημιουργία και χρήση συμβόλων αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σημαντικής περιόδου στη ζωή των ανθρώπων, οι δυτικές κοινωνίες έχουν απομακρυνθεί από αυτά, υιοθετώντας μία πιο ορθολογική προσέγγιση στην
περίοδο αυτή της ζωής μιας γυναίκας.
Στο άρθρο αυτό θα σκεφτούμε τα οφέλη του να συμπεριλάβουμε τη ζωγραφική, ως έκφραση και δημιουργία στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Μέσα από αυτο που ονομάζουμε Birth Art:

ζωγραφική κατα την διάρκεια της κύησης
  1. Έρχεσαι σε επαφή με το σώμα σου, τις αισθήσεις και το ένστικτό σου.
    Η χρήση των υλικών ζωγραφικής μας προσκαλεί να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας και τα υλικά ως προέκταση αυτών για να εκφραστούμε. Έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε υλικά, χρώματα, σχήματα και υφές και να αφεθούμε στην εμπειρία των αισθήσεων. Αυτό ενεργοποιεί ένα διαφορετικό κομμάτι του εγκεφάλου, που συνδέεται με τα συναισθήματα μας, τις ενσωματωμένες εμπειρίες και τις ενστικτώδεις διεργασίες. Το κομμάτι αυτό εμπλέκεται σημαντικά στη διαδικασία του τοκετού και στη μετάβαση στη γονεϊκότητα.

2. Μπορείς να δώσεις μορφή στα πολλά (και διαφορετικά) συναισθήματα που βιώνεις.

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος πλούσια σε συναισθήματα. Πέρα από τη χαρά και τοενθουσιασμό για το μωρό που έρχεται μία μέλλουσα μητέρα μπορεί να βιώνει ταυτόχρονα ένα πλήθος έντονων και συχνά αντικρουόμενων συναισθημάτων. Συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητας μπορεί να συναντήσουν την αγωνία για τον τοκετό, μπορεί να σταθούν δίπλα στην ανησυχία για τις αλλάγες στη ζωή της μητέρας, ενώ ταυτόχρονα να υπάρχουν αναμνήσεις και εμπειρίες που έρχονται στην επιφάνεια και μας προβληματίζουν … Όλα αυτά που βρίσκεις δύσκολο να περιγράψεις και να χωρέσεις σε μία πρόταση, μπορούν να «χωρέσουν» και να συνυπάρξουν σε μία εικόνα. Οι εικόνες, λοιπόν, μας δίνουν άμεση πρόσβαση στον εσωτερικό μας κόσμο και μάλιστα με έναν τρόπο διαχειρίσιμο και ασφαλή.

3.Μαθαίνεις και επεξεργάζεσαι τις πληροφορίες με έναν άμεσο και βιωματικό τρόπο
Η προετοιμασία για τη συνάντηση με το μωρό σου περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες, διάβασμα, συμβουλές, γνώμες, που μπορεί να είναι κάποιες φορές δύσκολο να διαχειριστείς. Η ενασχόληση με τα εικαστικά υλικά και η δημιουργία εικόνων μπορεί να βοηθήσει στην επεξεργασία και αφομοίωση όλης αυτής της πληροφορίας. Αυτά που έχουμε ακούσει και διαβάσει αυτά που φανταζόμαστε, που ελπίζουμε και φοβόμαστε παίρνουν μορφή και νόημα. Οι εξωτερικές πληροφορίες φιλτράρονται και γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας, αφομοιώνονται με εναν πιο ουσιώδη, ενσωματωμένο τρόπο. Ακόμη πιο σημαντικά, οι γονείς καταφέρνουν τη μετάβαση από την εξωτερική πληροφορία στην εσωτερική σοφία και γνώση.

4. Η τέχνη σε φέρνει σε επαφή με το άγνωστο
Ξεκινώντας να ζωγραφίζουμε μία εικόνα, η κάθε μολυβιά ανοίγει αμέτρητες πιθανότητες, η εικόνα μπορεί να πάρει τόσους διαφορετικού δρόμους και μορφές. Ακόμη και για έμπειρους καλλιτέχνες η εικαστική δημιουργία ενέχει το στοιχείο του αγνώστου, του απροσδόκητου, της έκπληξης. Κατά αντιστοιχία, κάθε εμπειρία τοκετού μέσα στη μοναδικότητα της μπορεί να είναι απρόβλεπτη, να εξελιχθεί διαφορετικά απ’ ότι σχεδιάζαμε. Οι εικόνες που προκύπτουν στο Birth Art δεν χρειάζεται να είναι όμορφες: είναι αυθόρμητες, ακατέργαστες, συχνά μπορεί να είναι ακατάστατες ή χαοτικές, όπως άλλωστε και η εμπειρία της γέννας. Και καθώς ο τοκετός ή η γονεϊκότητα δεν είναι κάτι που μπορείς να «προβάρεις», η επαφή και εξοικείωση με την εμπειρία της εξερεύνησης του αγνώστου, του απροσδόκητου, του μη «τέλειου» μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη και ενδυναμωτική για τη μέλλουσα μητέρα.

5. Έχεις μία εμπειρία χαλάρωσης και σύνδεσης με τον εαυτό σου.
Όταν συγκεντρωνόμαστε στη δημιουργία μίας εικόνας, ο χρόνος μοιάζει να σταματάει. Η εγκυμονούσα έχει την ευκαιρία να επιτρέψει στο μυαλό της να «ξεκουραστεί» από τη σκέψη και να εστιάσει στη διαδικασία της δημιουργίας. Μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής σε καλούμε να προσεγγίσεις την εικόνα σου χωρίς κρίση και αυτοκριτική. Σε υποστηρίζουμε να εστιάσεις στη διαδικασία, το κάθε βήμα. Χωρίς ιδιαίτερη σκέψη να αφοσιωθείς στην εμπειρία της κάθε μολυβιάς, προσεγγίζοντας την εικόνα σου μία πινελιά τη φορά, όπως αργότερα θα προσεγγίσεις τον τοκετό σου μία σύσπαση τη φορά…μία ανάσα τη φορά…μία εξώθηση τη φορά. Η τέχνη όπως και η εμπειρία της γέννας μπορεί να μας μάθει πολλά και σημαντικά πράγματα για τον εαυτό μας.

Το Birth Art αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο ψυχολογικής και συναισθηματικής προετοιμασίας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τόσο για την εμπειρία του τοκετού όσο και για τη μετάβαση στη γονεϊκότητα.
Στο We Welcome Babies προσφέρουμε συναντήσεις Birth Art σε εγκυμονούσες γυναίκες και ζευγάρια δια ζώσης και διαδικτυακά συντονίζει η Νικολλέτα Κουχάρσκα.

1080 1920 Νικολέττα Κουχάρσκα

Νικολέττα Κουχάρσκα

Είμαι η Νικολέττα Κουχάρσκα ψυχολόγος με εξειδίκευση στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία (Art Therapy). Για υποστήριξη και οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία: Επικοινώνησε μαζί μας

Όλα τα άρθρα από : Νικολέττα Κουχάρσκα

    Το όνομά μου είναι . Στείλτε μου στο ή καλέστε με στο .
    Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε για:

    Start Typing