Ταξίδι με μωρό : μάθε όσα χρειάζεσαι !

Ταξίδι με μωρό : μάθε όσα χρειάζεσαι !

Τα ταξίδια είναι ανεμελιά, χαρά και ξεκούραση. Πως είναι όμως τα πράγματα όταν χρειάζεται να ταξιδέψω με το μωρό ; Το ταξίδι γίνεται πιο μαγικό, αφού το μωρό θα ανακαλύψει καινούργιες εμπειρίες και μπροστά του θα γεννηθεί ένας καινούργιος κόσμος που θα του το δείξεις εσύ ! Είσαι έτοιμη;

ταξίδι μαζί με το μωρό

Πόσο σύντομα μπορώ να ταξιδέψω με το μωρό;

Όταν αισθάνεσαι έτοιμή να κάνεις ένα ταξίδι ή χρειάζεται όντως να γίνει λόγω μιας έκτακτης συνθήκης. Πολλά ζευγάρια αισθάνονται πολύ γρήγορα άνετα να ξεκινήσουν τις πρώτες βόλτες με το μωρό ήδη από τις πρώτες μέρες ενώ αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο, για το πότε ένα μωρό μπορεί να ταξιδέψει.

Είναι ασφαλές να ταξιδέψω με το μωρό;

Η έκθεση ενός μωρού, ειδικά πριν τον πρώτο μήνα, σε μεγάλα πλήθη και δημόσιους χώρους, το φέρνει σε επαφή με μικρόβια ή ιούς που  μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες. Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σου, στην αρχή είναι πιο ευαίσθητο. Είναι σημαντικό να σκέφτεσαι την επαφή σου μαζί με το μωρό μόνο σε  οργανωμένους  καθαρούς χώρους, να λαμβάνεις προτεραιότητα στις ουρές αναμονής και να πλένεις τακτικά τα χέρια σου.

Τι πρέπει να έχω στο μυαλό μου για το ταξίδι;

Το χρονικό διάστημα των πρώτων μηνών είναι μια περίοδος προσαρμογής  για το μωρό σου και  εσένα. Η δημιουργία μιας μικρής  ρουτίνας για το φαγητό , τον ύπνο και το μπανάκι μοιάζει να είναι απαιτητική στη διαχείριση της , ακόμη και όταν δεν χρειάζεται να μετακινηθούμε κάπου. Όταν χρειαστεί να μετακινηθείς να έχεις στο μυαλό σου ότι και το μωρό και εσύ θα χρειαστείτε περισσότερη ξεκούραση και διαλλείματα. Το ταξίδι σου, χρειάζεται καλή οργάνωση, ευέλικτο πρόγραμμα και να ξεκινήσεις πολύ νωρίτερα, όταν έχεις να ταξιδέψει με αεροπλάνο ή τραίνο.

Επίσης σκέψου ότι είναι διαφορετικό να ταξιδέψω με ένα νεογέννητο που συνήθως το ευχαριστεί να κοιμάται αρκετές ώρες σε σχέση με ένα πολυάσχολο μωρό 8 μηνών που είναι αποφασισμένο να μπουσουλήσει ή ένα μωρό  11 μηνών που αρχίζει να περπατάει. Η καλή προετοιμασία είναι πάντα η λύση.

Με αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο στις διακοπές με μωρό;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα τη δώσεις εσύ ανάλογα με τις ανάγκες σου και τις συνθήκες. Παρακάτω θα πάρεις πληροφορίες για όποιο μέσο και εαν επιλέξεις! Σε κάποια ταξίδια μπορεί να χρειαστεί να συνδυάσετε παραπάνω απο ένα μέσο για να φτάσετε στον προορισμό σας!

Πως ταξιδεύω με το μωρό στο αυτοκίνητο;

Το αυτοκίνητο, είναι ένα άνετο μέσο για το ταξίδι σου. Μπορείς να σταματήσεις, όποτε θες, ανάλογα με τη ανάγκη που μπορεί να προκύψει αλλαγή της πάνας ή φαγητό. Αυτή είναι και η μεγάλη άνεση που σου προσφέρει αυτός ο τρόπος ταξιδιού. Παρόλα αυτά, η παρατεταμένη παραμονή του μωρού στο ειδικό καθισματάκι μπορεί να το κουράσει. Οι τακτικές στάσεις θα σε βοηθήσουν πολύ , για να ξεκουράζεσαι και εσύ και το μωρό, συνήθως με έναν ρυθμό ανά μία ώρα.

Πως ταξιδεύω με το μωρό στο πλοίο;

Το πλοίο, σου δίνει ελευθερία κινήσεων, καθώς μπορείς να βρεις χώρους για να φροντίσεις το μωρό σου. Το ταξίδι με το πλοίο όμως κρύβει μια μικρή ταλαιπωρία. Αρχικά η αναμονή της επιβίβασης και της μεταφοράς των αποσκευών. Πολύ σημαντικό μην ξεχάσεις καπέλο και αντηλιακό. Κάτι ακόμα, είναι ότι δεν μπορείς να προβλέψεις τις καιρικές συνθήκες , εάν υπάρχουν έντονα μποφόρ, μπορεί να φέρουν ένα αίσθημα ναυτίας και σε εσένα αλλά και στο μωρό. Καλό είναι να επιλέξεις σύντομους προορισμούς και να παραμείνεις στο  χώρο του καταστρώματος, εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Εάν ο προορισμός είναι μακρινός είναι προτιμότερο να έχεις σίγουρα καμπίνα.

Πως ταξιδεύω με μωρό στο αεροπλάνο;

Το αεροπλάνο είναι συνήθως το μέσο που μπορεί να κάνει το ταξίδι άνετο και γρήγορο. Συνήθως έχεις φροντίδα και βοήθεια με τη ουρά προτεραιότητας και κατά την διάρκεια της πτήση από τις αεροσυνοδούς. Πράγματα τα οποία θα χρειαστείς να διαχειριστείς είναι μια  αλλαγή της πάνας εν μέσω της πτήσης, σίγουρα ,όμως  μπορείς να ζητήσεις βοήθεια. Επίσης άκου προσεχτικά τις οδηγίες για τη πρόσδεσή του μωρού στο κάθισμα και προσπάθησε να προστατέψεις τα μικρά  αυτάκια του κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης του αεροπλάνου.

Τι θα χρειαστώ για να ταξιδέψω με το μωρό;

Πολύ συχνά οι βαλίτσες των μικρών ταξιδιωτών είναι πολύ μεγάλες αφού προσπαθείς να καλύψεις κάθε πιθανό σενάριο. Χρειάζεται να διατηρήσεις τη λογική σου και να πάρεις μαζί σου τα πραγματικά απαραίτητα με γνώμονα την ασφάλεια και τις ανάγκες του μωρού ανάλογα με την ηλικιακή φάση που βρίσκεται.

Ακολουθεί μια  λίστα που θα κάνει το ταξίδι με το μωρό λιγότερο αγχωτικό και πιο διασκεδαστικό από ποτέ.

Πως φτιάχνω την βαλίτσα για διακοπές με το μωρό;

Διάλεξε μια μικρή αποσκευή για το μωρό με αυτό το τρόπο θα κάνεις καλύτερη οργάνωση, και μην ξεχνάς να έχεις μαζί σου ένα πρακτικό τσαντάκι που θα έχει συνεχώς μαζί σου τα εξής απαραίτητα :

 • Νερό
 • Ένα υγιεινό σνακ
 • Ένα μικρό παιχνίδι
 • Μια αλλαξιά από ρούχα
 • Μάρσιππο

Πάνες

Πάρε μαζί σου τις απαραίτητες πάνες για το ταξίδι καθώς και μωρομάντηλα με βάση το νερό για πιο αποδοτικό καθάρισμα της περιοχής. Επίσης μια κρέμα για τη αλλαγή της πάνας θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις  το δερματάκι του μωρού χωρίς ερεθισμούς. Επίσης, δεν χρειάζεται να κουβαλάς μαζί σου ολόκληρες συσκευασίες αφού πολύ ευκολά μπορείς να τις προμηθευτείς μόλις φτάσεις στο προορισμό σου.

Τι τρώει το μωρό στις διακοπές;

Όταν το μωρό σου είναι < 6 μηνών

Εάν θηλάζεις και το μωρό σου είναι κάτω των 6 μηνών σημαίνει ότι 24 ώρες το 24 ωρο έχεις έτοιμο φαγητό ανά πασά στιγμή. Εδώ οφείλω να σου αναφέρω ότι ένας μάρσιππος μπορεί να σε βοηθήσει πρακτικά για να θηλάζει. Καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού , θηλάζεις με τον μάρσιππο  και παράλληλα   απολαμβάνεις τις βόλτες σας, όμορφες διαδρομές στη φύση, αξιοθέατα, μουσεία και υπνάκους στο μεσοδιάστημα.

Εάν το μωρό σιτίζεται με ξένο γάλα ένας θερμός είναι απαραίτητος. Μπορείς να οργανώσεις τη σκόνη του ξένου γάλακτος ώστε να έχεις μετρήσει τις μεζούρες και να μπορείς να φτιάξεις γρήγορα και εύκολα το γαλατάκι σας. Βρες ήρεμα σημεία για να σιτίζεται το μωρό σου χωρίς να έχει να το απασχολούν έντονα ερεθίσματα.

Όταν το μωρό σου είναι > 6 μηνών

Μπορείς να έχεις οργανώσει από πριν το φαγητό που θα ήθελες να έχεις πάρει μαζί σου. Αναλόγως με τη μέθοδο που σιτίζεις το μωρό αλεσμένα ή μη, έχεις φτιάξει μια μέρα πριν το αγαπημένο φαγητό και το έχεις βάλει κατάψυξη θα χρειαστείς μια παγοκυστη για τη μεταφορά του ,και ζητάς απλά μια βοήθεια με το ζέσταμα. Μην ξεχνάς όμως ότι έχεις τη ευκαιρία να βρεις εύκολα σε οποιοδήποτε μέρος και να είσαι φρούτα εποχής, που είναι η ιδανική τροφή για το μωρό σου. Επίσης το γιαούρτι είναι μια πολύ καλή επιλογή και λύση ! Καλή σας όρεξη !

Τι κάνω με τον ύπνου του  μωρού στις διακοπές;

Ναι ταξιδεύετε, το πρόγραμμα αλλάζει αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσουμε όσο γίνεται το πρόγραμμα του ύπνου. Να έχεις μαζί σου αντικείμενα που κάνουν το μωρό να νιώθει οικεία για τη συνθήκη του ύπνου, όπως μικρή κουβερτούλα κάποιο αγαπημένο αρκουδάκι ένα βιβλίο ανάγνωσης.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής σου στον προορισμό του ταξιδιού σου, να έχεις στο μυαλό σου ότι θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια κούνια που θα σου δώσουν στο ξενοδοχείο ή μπορείς να δημιουργήσεις τις συνθήκες συγκοιμήσης (co-sleeping).

Πόσα ρούχα να πάρω για τις διακοπές με το μωρό;

Υπολόγισε τις μέρες που θα μείνεις στο προορισμό και πρόσθεσε τις διπλές αλλαξιές ρούχα για να είσαι υπερκαλυμμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Τα μωρά λερώνονται πολύ εύκολα από φαγητό και από τις συνεχείς ανακαλύψεις του. Το ταξίδι είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψει καινούργια πράγματα.  Πάρε λεπτά ρούχα μαζί σου και μια ζακέτα ή μπουφανάκι αναλόγως τη εποχή, ώστε να μην πιάσουν πολύ χώρο στην οργάνωση της βαλίτσας.

T

Τι παιχνίδια να πάρω στο μωρό για το ταξίδι;

Το ταξίδι είναι ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα. Πολλές φορές θα βρουν πολλά σημεία να παίξουν, σίγουρα όμως κάνε μια διαλογή από τα αγαπημένα παιχνίδια. Διάλεξε αυτά που είναι μικρά σε μέγεθος ή χρειάζονται μια μικρή συναρμολόγησή για να είναι περισσότερο το χρονικό διάστημα που θα απασχοληθούν με αυτό.

Τι έγγραφα χρειάζομαι για να ταξιδέψω με το μωρό;

Να έχεις σε ένα εμφανές σημείο τα ταξιωδικά έγγραφα όπως το διαβατήριο και μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου του παιδικό βιβλιάριο ή να έχεις σημειώσεις το ΑΜΚΑ του μωρού. Προτείνουμε επίσης να έχεις φτιάξει ένα μικρό βραχιόλι ή αυτοκολλητάκι με όλα τα στοιχεία του μωρού. Μπορείς να το βάλεις πάνω στα ρούχα του για ασφάλεια. Επίσης μην ξεχάσεις την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασθενή εάν ταξιδεύεις στο εξωτερικό, η διαδικασία έκδοσής της είναι πολύ απλή. Επίσης θα ήταν μια καλή ιδέα να κάνεις ασφάλεια ταξιδιού.

Μην ξεκινήσεις εάν δεν έχεις φτιάξει το μίνι κιτ χρήσιμων πραγμάτων

 • Αντηλιακό
 • Νερό
 • Αλοιφή για τσιμπήματα
 • Καπέλο
 • Άνετα παπούτσια
 • Φορτισμένο κινητό για φωτογραφίες
 • Παιχνίδι (ζωγραφική,παζλ,μασητικό)

Η καλή οργάνωση θα είναι ότι πιο σημαντικό για αυτή τη εμπειρία που θα ζήσεις με το μωρό. Πάρε φύλλο και χαρτί και φτιάξε τη λίστα σου. Έλα σε επαφή με το ξενοδοχείο που θα μείνεις για τις παροχές που θα έχεις , θα σε βοηθήσει να πάρεις τα απολύτως απαραίτητα.  Μην διστάσεις να ρωτήσεις την ομάδα του wewelcomebabies , για ότι σκεφτείς για αυτό το πρώτο σας ταξίδι.

Bon voyage λοιπόν !

1080 1920 Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Είμαι η Έλλη Καστρίκα επαγγελματίας μαία, ασχολούμαι με το μοντέλο τοκετού one to one care από το 2013 και αποστολή και όραμα μου είναι να υποδέχομαι τα μωρά σε ένα κόσμο που θα αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και να φροντίζω τις γυναίκες. Για υποστήριξη και οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία: Kλήση: 695 5962 928

Όλα τα άρθρα από : Έλλη Καστρίκα

  Το όνομά μου είναι . Στείλτε μου στο ή καλέστε με στο .
  Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε για:

  Start Typing