Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω ;

Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω ;

Η γέννα είναι η στιγμή συνάντησης με το μωρό σου. Το σώμα σου για να σου δώσει το σήμα ότι ξεκινάει η διαδικασία θα σου δείξει κάποια σημάδια που θα αρχίσεις να παρατηρείς.

Μην ξεχνάς η γέννα είναι μια φυσική  διαδικασία για το σώμα σου και η έναρξη της συνήθως είναι αυτόματη. Γι αυτό το λόγο δεν υπάρχει ένας ακριβής τρόπος πρόβλεψης του τοκετού.

Ποια είναι τα σημάδια ότι γεννάω ;

Το σώμα σου πάντα θα  σου δίνει τα σημάδια που χρειάζεσαι και την εσωτερική σοφία να αναγνωρίσεις την έναρξη της γέννας. Αρχικά θα παρατηρήσεις αυξημένες κολπικές  εκκρίσεις ( είναι η τραχηλική βλέννα). Η διαφορά που έχει σε σχέση με τα υγρά που είχες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ότι η όψη μοιάζει σαν μια βλέννα που έχει εκτασιμότητα ( μύξα ) και μπορεί να είναι λίγο ροζ. Αυτή η παρατήρηση της αλλαγής των κολπικών υγρών δείχνει ότι το σώμα σου προετοιμάζεται για τη διαδικασία χωρίς όμως να χρειάζεται να κάνεις κάτι πέραν από το να είσαι ήρεμη και ξεκούραστη.

 Συστολές της μήτρας -κύματα

Οι συστολές  της μήτρας είναι  η ενέργεια του τοκετού, είναι αυτές που θα αλλάξουν τις συνθήκες του τραχήλου και θα οδηγούν σταδιακά το μωρό σου στη λεκάνη σου. Είναι γνώριμες για σένα και το σώμα σου αφού σου θυμίζουν τη περίοδο σου και αυτά τα ήπια πετρώματα που είχες στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Πώς θα τις νιώσω στο σώμα μου;

 • Είναι  αισθητές στη κοιλιά ή τη μέση.
 • Είναι συστηματικές με ρυθμό
 • Είναι διαχειρίσιμες

Ξεκινάνε να γίνονται αισθητές στην κοιλιά ή την μέση, στη διάρκειά τους μπορεί να νιώσεις να σλκηραίνει το σημείο  και στη συνέχεια χαλαρώνει. Το κυριότερο χαρακτηριστικό τους, όμως, είναι η συστηματικότητα τους δηλαδή ότι έρχονται ξανά και ξανά με ρυθμό. Η ένταση που θα νιώσεις θα αυξάνεται όσο περνάει η ώρα, αφού σε καθοδηγούν για να νιώσεις το μωρό σου πιο έτοιμο να σε συναντήσει.

Πόσο μπορεί να κρατήσει μια συστολή;

Το κάθε σώμα έχει το δικό του ρυθμό αρά χρειάζεται να ακούσουμε το δικό σου. Γενικά η συστηματικότητα, δηλάδη κάθε πότε έρχεται ξεκινά αρχικά με έναν ήπιο ρυθμό ανα 15 ή 10 λεπτά και όσο φτάνουμε στη ενεργή φάση μπορεί να φτάσει ανα 5 ή 3 λεπτά.

Η διάρκεια της συστολής είναι από 30 δευτερόλεπτα μέχρι 1 λεπτό, είναι αυτό το ερέθισμα που θα νιώσει το σώμα. Και σε αυτό το σημείο θέλω να κλείσεις τα μάτια και να φανταστείς τα κύματα της θάλασσας. Μέχρι το κύμα να έρθει και να φύγει τόσο θα διαρκέσει η αίσθηση στο σώμα σου.

Σπάσανε τα νερά

Η γνωστή φράση “έσπασαν τα νερά” αναφέρεται στη ρήξη του αμνιακού σάκου (εμβρυικών υμένων), που περιβάλλει το έμβρυο και περιέχει το αμνιακό υγρό. Όταν σπάσει αυτός ο σάκος, απελευθερώνεται το αμνιακό υγρό.

Τα νερά μπορεί να σπάσουν στη αρχή της διαδικασίας άρα να αποτελέσουν το σημάδι έναρξης ή στο τέλος λίγο πριν βγει το μωρό και πολύ σπάνια καθόλου με το μωρό  να είναι μέσα στο αμνιακό σάκο. Στατιστικά το σπάσιμο των νερών θα συμβεί, μόλις  σε 1 από  10 γυναίκες πράγμα σπάνιο σε σχέση με αυτό που μπορεί να είχες στο μυαλό σου.

Πως θα το νιώσω στο σώμα μου;

Θα νιώσεις μια μεγάλη ποσότητα υγρού να τρέχει και κυριολεκτικά να γίνεσαι μούσκεμα. Τα νερά  είναι ζεστά χωρίς οσμή και έχεις το αίσθημα ότι η περιοχή του κόλπου βγάζει υγρά. Σε μια  περίπτωση που τα νερά σπάσουν το βράδυ στον ύπνο σου  ή την ώρα που κάνεις μπάνιο και έχεις  αμφιβολίες,  η λύση θα είναι απλή.

Βάλε μία πετσέτα  και περίμενε για λίγη ώρα να δεις  εάν υπάρχει ροή. Σε περίπτωση που δεν είσαι σίγουρή επικοινώνησε με τη μαία σου ή το γιατρό σου. Εμείς είμαστε μαζί σου 24/7!

Τι θα πρέπει να κάνω αν σπάσουν τα νερά;

 • Να σημειώσεις την ακριβή ώρα που έγινε.
 • Να παρατηρήσεις το χρώμα των υγρών. Φυσιολογικά είναι διαφανή και μπορεί να περιέχουν μικρή ποσότητα αίματος. Αν διαπιστώσεις  ότι είναι παχύρρευστα και έχουν χρώμα σκούρο (συνήθως πράσινο) τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι περιέχουν μηκώνιο. Το μηκώνιο αποτελεί ένδειξη ότι το μωρό μπορεί να μη νιώθει άνετα με τη προσαρμογή. Επικοινώνησε άμεσα μαζί μας.
 • Να παρατηρήσετε την οσμή. Φυσιολογικά είναι άοσμα. Αν υπάρχει άσχημη μυρωδιά μπορεί να αποτελεί σημάδι λοίμωξης.

Πόσες ώρες μπορώ να μείνω με σπασμένα τα νερά ;

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι ακόμη και μέρες. Η γενική οδηγία είναι ότι μπορείτε να μείνετε με σπασμένα τα νερά περισσότερες από 24 ώρες. Το σώμα δίνει χρόνο να προσαρμοστεί το μωρό στη καινούργια αλλαγή περιβάλλοντος. Μην ξεχνάς ότι η γέννα είναι κάτι που αποτυπώνεται και στο ίδιο το μωρό. Το πιο σύνηθες είναι να περιμένουμε περισσότερες από 10-15 ώρες για να ενεργοποιήσει το σώμα τις συστολές δηλαδή τη ενέργεια του τοκετού.

Πότε να ανησυχήσω;

Οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια  και να βιώσεις, είναι ένας φυσικός τρόπος έναρξης της γέννας. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις όπου υπάρχει αιμορραγία ή το αμνιακό υγρό είναι κεχρωσμένο ( πράσινο χρώμα), αυτό σημαίνει τη άμεση μεταφορά σου στο μαιευτήριο

Πότε θα γεννήσω;

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των τοκετών θα περάσουν αρκετές ώρες από την έναρξη των σημαδιών μέχρι να συναντήσουμε το μωρό. Είναι σημαντικό να παραμείνεις  ήρεμη χαλαρή και  να ακολουθήσεις όλα αυτά τα εργαλεία που πήρες από τη προετοιμασία τοκετού. Καθώς βιώνεις τη εμπειρία στο σώμα σου όλα αυτά που είπαμε μαζί αποκτούν νόημα.

Είμαστε μαζί για να ζήσουμε την στιγμή Come together να ανακαλύψουμε μαζί

509 340 Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Είμαι η Έλλη Καστρίκα επαγγελματίας μαία, ασχολούμαι με το μοντέλο τοκετού one to one care από το 2013 και αποστολή και όραμα μου είναι να υποδέχομαι τα μωρά σε ένα κόσμο που θα αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και να φροντίζω τις γυναίκες. Για υποστήριξη και οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία: Kλήση: 695 5962 928

Όλα τα άρθρα από : Έλλη Καστρίκα

  Το όνομά μου είναι . Στείλτε μου στο ή καλέστε με στο .
  Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε για:

  Start Typing