Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μπορεί να αισθάνεσαι ένα μικρό ερέθισμα (σαν ένα τράβηγμα) στις πρώτες θηλαστικές κινήσεις του μωρού στο στήθος. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα αυτό το αίσθημα χάνεται και είναι απολύτως φυσιολογικό να το νιώθεις στη για λόγο μοναχά.
Εάν όμως πονάς καθ’ όλη τη διάρκεια του θηλασμού, σταμάτησε και επανατοποθέτησε το μωρό στο στήθος. Η θηλή και η θηλαία άλω ( το σκούρο καφέ σημείο γύρω από τη θηλή) θα πρέπει να βρίσκεται κυρίως στο στόμα του μωρού. Όταν τα μωρά δεν πιάσουν με το σωστό τρόπο, μπορεί να αισθανθείς πόνο ή τσίμπημα κάθε φορά που το μωρό σου πιπιλάει. Εάν δεν διορθώσουμε αυτή τη κατάσταση, αυξάνουμε τις πιθανότητες ο μαστός να τραυματιστεί σταδιακά.
Κάτι που λέω πολύ συχνά είναι ότι ο εάν ο θηλασμός πονά γρήγορα πρέπει να δώσουμε τη κατάλληλη βοήθεια. Γιατί άμεσα αυτό το ερέθισμα πρέπει να φύγει για να μπορέσεις να θηλάσεις. Μια μαία σύμβουλος γαλουχίας μπορεί να κάνει διάγνωση της κατάστασης και να προσφέρει ανακούφιση το συντομότερο δυνατό.
Στις περισσότερες περιπτώσεις περιγράφεται πόνος εντοπισμένος είτε στη θηλή ή στη περιφέρεια του μαστού. Περισσότερες από 7 στις 10 θηλάζουσες μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτή τη κατάσταση. Η ενόχληση μπορεί στην αρχή να είναι ήπια αλλά σταδιακά να εντείνεται με την πάροδο των ημερών και όταν δεν δοθεί η κατάλληλη βοήθεια να δημιουργεί προβλήματα. Ο πόνος δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο συναισθημάτων, που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει τη μητέρα στη απόφαση να εγκαταλείψει το θηλασμό, για αυτό είναι σημαντικό να λάβει τη κατάλληλη βοήθεια και στήριξη.
Τι μπορεί να συμβαίνει ;
Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ απλά, όπως μια ευαισθησία του μαστού μέχρι και τη υπερφόρτωσή του, έως κάτι πιο σοβαρό, όπως μια μόλυνση. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα από αυτά θα λυθούν γρήγορα, και φυσικά υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αισθανθείς ανακούφιση.
Τι συμβαίνει όταν η θηλή πονά;
Ο συχνότερος πόνος που θα αναφερθεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι ο πόνος της θηλής. Μαζί θα ανακαλύψουμε τις πιο κοινές αιτίες.
Ευαισθησία στη θηλή
Τι είναι η ευαισθησία της θηλής; Η ευαισθησία της θηλής είναι ένα από τα πιο κοινές ενοχλήσεις που εκδηλώνουν οι νέες μαμάδες. Συνήθως αυξάνεται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης και κορυφώνεται περίπου 4 ημέρες μετά τον τοκετό. Θα παρατηρήσετε μια αίσθηση καρφίτσας όταν το μωρό σας αρχίζει να θηλάζει που διαρκεί για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
Λάθος τοποθέτηση
Η τοποθέτηση του στόματος του μωρού στο στήθος, εάν δεν γίνει σωστά είναι η κυριότερη αιτία πόνου στο στήθος στο θηλασμό και διορθώνεται άμεσα με την χρήση σωστής τεχνικής. Πιο απλά το μωρό μπορεί να μην καταφέρνει να πιάσει σωστά τη θηλή. Πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν είναι ανατομικές παραλλαγές στο στοματάκι του μωρού σε σχέση με τη θηλή της μητέρας. Εάν ακούτε έντονους ήχους κατά τη διάρκεια του θηλασμού, είναι σημείο ότι το μωρό δεν έχει πιάσει σωστά (και είναι πιθανό να πιπιλίζει μόνο τη θηλή άρα να τη τραυματίζει). Αυτή η κατάσταση αναγνωρίζεται από τη σύμβουλο γαλουχίας της ομάδας του we welcome babies και λύνεται με το προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου πλάνο θηλασμού.
Μυκητίαση
Οι μύκητες – καντιντίαση θηλών, είναι μια κοινή μόλυνση που ευδοκιμεί λόγω των συνθηκών υγρασίας στο μαστό και μπορεί να επηρεάσει εσένα (τις θηλές σου, δηλαδή) όσο όμως και το μωρό σου. Τα χαρακτηριστικά σημάδια είναι :
- Ερυθρότητα στις θηλές (έντονο ρόζ)
- Πόνος
- Φαγούρα
- Καυσός (σαν να καίει)
- Άσπρη γλώσσα μωρού
Τα σημάδια αυτά θα αναγνωριστούν από επαγγελματία και θα δοθεί κατάλληλη αγωγή. Άμεσα θα νιώσεις ανακούφιση από το αίσθημα πόνου που σου δημιουργούσε η συγκεκριμένη κατάσταση.
Τι συμβαίνει όταν πονάει ο μαστός ;
Ένα αίσθημα βάρους και ευαισθησίας καθώς αγγίζω το μαστό είναι η πιο συχνή περιγραφή για την ενόχληση του δημιουργεί ο πόνος στη περιφέρεια του μαστού. Παρακάτω θα περιγράψουμε τις πιο κοινές αιτίες αυτής της κατάστασης
Υπερφόρτωση
Είναι αυτή η κατάσταση που νιώθεις πολύ έντονο βάρος στο μαστό, σαν να μην αδειάζει καθόλου. Συνήθως είναι κάτι που να παρατηρήσουμε στο τρίτο εικοσιτετράωρο του θηλασμού και με τις κατάλληλες συμβουλές αντιμετωπίζεται και νιώθεις άμεση ανακούφιση. Εάν όμως αυτό αρχίζεις και το παρατηρείς και είναι μια μόνιμη συνθήκη του θηλασμού σου, χρειάζεσαι άμεσα βοήθεια. Ο σύμβουλος γαλουχίας θα παρατηρήσει τη πρόσφυση του μωρού πάνω στο στήθος και γενικά θα μελετήσει τον τρόπο που θηλάζεις. Πολλές φορές απλά τροποποιώντας τη θέση και στάση καθώς θηλάζουμε είναι αρκετό για να λύσει αυτή τη κατάσταση.
Μπλοκάρισμα του γαλακτοφόρου πόρου.
Ο μαστός έχει ένα μεγάλο δίκτυο που ονομάζονται γαλακτοφόροι πόροι και με το ερέθισμα των θηλαστικών κινήσεων κυριολεκτικά φέρνει το γάλα στο στόμα του μωρού. Αυτό το δίκτυο κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά 24 ώρες το 24 ώρο. Το μπλοκάρει , δηλαδή να σταματήσει η εύκολή ροή του γάλακτος από αυτό το σημείο, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως :
- Πόνο
- Ερυθρότητα (κοκκινίλα)
- Οίδημα (πρήξιμο)
- Μείωση ροής του γάλακτος (νιώθω ότι δεν βγαίνει γάλα)
Η αιτία μπορεί να οφείλεται σε κάτι πολύ απλό, όπως πίεση από το στηθόδεσμο, από τη θέση που αποκοιμήθηκες μέχρι τη υπερφόρτωση του μαστού ή το μηχανικό θηλασμό (συγκεκριμένες ώρες και διάρκεια). Θα δοθούν κατάλληλες οδηγίες και με συγκεκριμένη τεχνική άμεσα θα νιώσεις ανακούφιση.
Μαστίτιδα
Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή του μαστού που παρατηρείται συνήθως κατά τους πρώτους μήνες αλλά γενικά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε φάση του θηλασμού. Παράγοντες για την εμφάνιση της συνήθως είναι :
- Τραυμαστισμένες θηλές
- Υπερφόρτωση
- Λάθος τοποθέτηση
Επιπλέον, παράγοντες εμφάνισης αυτής της κατάστασης σε μια θηλάζουσα αποτελούν η κούραση, το στρες, η απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου, οι στενοί στηθόδεσμοι και προβλήματα υγείας της μητέρας, όπως η αναιμία.
Πως θα καταλάβω ότι έχω μαστίτιδα ;
Η μαστίτιδα τις περισσότερες φορές ξεκινάει με το να παρατηρήσεις μια κοκκινίλα στη περιοχή του μαστού. Σταδιακά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή κατάσταση εξελίσσεται με τη θηλάζουσα να νιώθει αίσθημα κόπωσης σαν να είναι άρρωστη. Το σημείο στο οποίο η θηλάζουσα θα επικοινωνήσει μαζί μας είναι συνήθως όταν θα δουν ότι έχουν υψηλό πυρετό.
Συμπτώματα μαστίτιδας
- Ερυθρότητα (κοκκινίλα)
- Θερμότητα (τοπικά στο μαστό)
- Πόνος συνεχώς ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού
- Καταβολή, ρίγος, και συμπτώματα γρίπης
- Πυρετός >38o C
Η γενική συμβουλή είναι ότι δεν χρειάζεται να σταματήσουμε το θηλασμό. Ίσα ίσα οι εντατικοί θηλασμοί θα βοηθήσουν στη διαχείριση. Ο πυρετός δεν είναι αντένδειξή στο θηλασμό, και δυστυχώς είναι μια λανθασμένη οδηγία που μπορείς να λάβεις από το περιβάλλον σου. Άμεσα ζήτα τη βοήθεια της ομάδας μας για να δώσει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και οδηγίες αντιμετώπισης. Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι να βρούμε τη αίτια που προκάλεσε τη κατάσταση για να μην επαναληφθεί.
Μην ξεχνάς ότι όλα τα προβλήματα έχουν λύσεις , αρκεί να ζητήσεις τη κατάλληλη βοήθεια. Ο θηλασμός όταν πονά χρειάζεται στήριξη , σωστές συμβουλές και πολλή αγάπη. Είμαστε δίπλα σου σε ότι και εάν χρειαστείς.
Come together να ανακαλύψουμε μαζί