Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα μωρά;

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα μωρά;

Tα μωρά κοιμούνται από 12 μέχρι 16 ώρες ανάλογα με την ηλικία τους και το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκονται. Τα νεογέννητα κοιμούνται συνήθως  το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους. Όμως ο ύπνος τους πολλές φορές  γίνεται χωρισμένος σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, η συνολική ποσότητα ύπνου μειώνεται σιγά σιγά. Αλλά η διάρκεια του νυχτερινού ύπνου αυξάνεται.

Τα νεογέννητα,  χρειάζονται περίπου 16 ώρες ύπνου συνολικά, με 8-9 ώρες να εκτελούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι υπόλοιπες 8 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στον ένα μήνα, τα μωρά κοιμούνται περίπου 15.5 ώρες, με 8-9 ώρες το βράδυ και 7 ώρες την ημέρα. Καθώς περνάνε οι μήνες, οι συνολικές ώρες ύπνου μειώνονται σταδιακά, ενώ οι ώρες ύπνου την νύχτα αυξάνονται.

Στους 3 μήνες, τα μωρά κοιμούνται περίπου 15 ώρες, με 9-10 ώρες το βράδυ και 4-5 ώρες την ημέρα. Η μετάβαση σε μια πιο σταθερή ρουτίνα ύπνου στους 6 μήνες φέρνει περίπου 14 ώρες ύπνου, με 10 ώρες το βράδυ και 4 ώρες την ημέρα.

Στους 9 μήνες μέχρι το ένα έτος, τα μωρά κοιμούνται περίπου 14 ώρες, με 11 ώρες το βράδυ και 3 ώρες την ημέρα. Στο ένα έτος 13.5 ώρες, με 11 ώρες το βράδυ και 2.5 ώρες την ημέρα. 

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, ο ύπνος του μειώνεται περαιτέρω. Στα 2 έτη, για παράδειγμα, τα μωρά κοιμούνται περίπου 13 ώρες συνολικά, με 11 ώρες το βράδυ και 2 ώρες την ημέρα.

Τα μωρά έχουν επίσης διαφορετικούς κύκλους ύπνου από τους ενήλικες. Τα μωρά περνούν πολύ λιγότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο (REM) (που είναι ο ύπνος των ονείρων). Παρακάτω φτιάξαμε ένα πίνακα με τις ώρες ύπνου των μωρών μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

Πως μπορώ να καταλάβω ότι το μωρό μου θέλει να κοιμηθεί;

Μπορείς να βοηθήσεις το μωρό σου να κοιμηθεί αναγνωρίζοντας τα σημάδια για ύπνο, παρατηρώντας το με προσοχή. Θα ανακαλύψεις πότε χρειάζεται ύπνο και έτσι θα δημιουργείς τις καλύτερες συνθήκες για να καλυφθεί αυτή η τόση βασική του ανάγκη

Σημάδια ότι είναι έτοιμο για ύπνο με:

 • Τρίβει τα μάτια του
 • Χασμουρητό
 • Γυρνάει αλλού το βλέμμα του
 • Γκρινιάζει

Πως μπορώ να βοηθήσω  το μωρό μου  να κοιμηθεί;

Τα μωρά μπορεί να μην είναι σε θέση να δημιουργήσουν τα δικά τους μοτίβα ύπνου και αφύπνισης. Τα μωρά μαθαίνουν σταδιακά να κοιμούνται σε έναν κόσμο γεμάτο ερεθίσματα Όταν το μωρό σας ξυπνάει για λίγο κατά τη διάρκεια ενός κύκλου ύπνου, μπορεί να μην είναι σε θέση να ξανακοιμηθεί μόνο του και να χρειάζεται την στήριξη σου. Τα μωρά που νιώθουν ασφάλεια μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τους αποχωρισμούς, ειδικά τη νύχτα. Για να βοηθήσεις το μωρό σου να καθιερώσει έναν υγιή κιρκάδιο ρυθμό, ξεκίνησε την ημέρα φροντίζοντας να έχει άφθονο φυσικό φως  και ερεθίσματα ήχου.

Πριν από την ώρα του ύπνου, προσπάθησε να δημιουργήσεις μια ήρεμη ατμόσφαιρα και να εκτελείς την ίδια ρουτίνα ύπνου ειδικότερα το  βράδυ. Οι παρακάτω τελετουργίες ύπνου μπορούν να σε βοηθήσουν με το μωρό σου:

 • Χαλαρωτικό μπάνιο
 • Βρεφικό μασάζ by we welcomebabies
 • Αλλαγή πιτζάμας και καθαρή πάνα
 • Διάβασμα ενός βιβλίου
 • Νανούρισμα
 • Ένα φιλί για καληνύχτα
 • Χαμηλός φωτισμός
 • Χαμηλώνετε τον θερμοστάτη
 • Δημιούργησε  ένα ήσυχο περιβάλλον

Χρήσιμα tips  για τις νυχτερινές αφυπνίσεις:

 • Ηρέμησε το μωρό σου χαϊδεύοντας.
 • Μην απομακρύνεις το μωρό σου από το κρεβάτι.
 • Να είσαι συνεπής όσο γίνεται με τη ρουτίνα και τις αντιδράσεις σου.
 • Δημιούργησε ένα περιβάλλον ηρεμίας και σκοταδιού
 • Χρησιμοποίησε λευκούς ήχους

Εάν το μωρό σου  κλαίει, περίμενε  για  λίγα λεπτά, στη συνέχεια, επέστρεψε και καθησύχασε το με χάδια και ηρεμία. Στη συνέχεια, πες του μια γλυκιά καληνύχτα και απομακρύνσου. Επανέλαβε ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού.

Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάται καλά το μωρό μου;

Η καλή ποιότητα ύπνου είναι ευεργετική για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του μωρού σου. Ο πρώτος χρόνος της ζωής του μωρού σου είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι, με εξαιρετικά σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα. Άκου  τους ρυθμούς του μωρό σου, δημιούργησε ένα σταθερό περιβάλλον και ρουτίνα ύπνου και όνειρα γλυκά.

Μην ξεχνάς να μην συγκρίνεις το μοναδικό μωρό σου με κανένα άλλο. Απλά δώσε χρόνο για την προσαρμογή.

Αναλυτικός πίνακας ωρών που κοιμούνται τα μωρά.

Ηλικία Συνολικές ώρες ύπνου Συνολικές ώρες ύπνου το βράδυ Συνολικές ώρες υπνού την ημέρα
νεογέννητο 16 ώρες 8  με 9 8
1 μήνας 15.5 ώρες 8 με 9 7
3 μήνες 15 ώρες 9 με 10 4 με 5
6 μήνες 14 ώρες 10 4
9 μήνες 14 ώρες 11 3
1 έτος 14 ώρες 11 3
1.5 έτος 13.5 ώρες 11 2.5
2 έτη 13 ώρες 11 2

οι ώρες που κοιμάται ένα μωρο σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία

810 1440 Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Είμαι η Έλλη Καστρίκα επαγγελματίας μαία, ασχολούμαι με το μοντέλο τοκετού one to one care από το 2013 και αποστολή και όραμα μου είναι να υποδέχομαι τα μωρά σε ένα κόσμο που θα αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και να φροντίζω τις γυναίκες. Για υποστήριξη και οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία: Kλήση: 695 5962 928

Όλα τα άρθρα από : Έλλη Καστρίκα

  Το όνομά μου είναι . Στείλτε μου στο ή καλέστε με στο .
  Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε για:

  Start Typing