Πως νιώθω με το σώμα μετά την γέννα;

Πως νιώθω με το σώμα μετά την γέννα;

Το σώμα μίας γυναίκας βιώνει πρωτόγνωρες εμπειρίες και αλλαγές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η πρόσληψη βάρους αποτελεί μία από τις προφανείς αλλαγές, τόσο φυσική όσο και αναμενόμενη. Η εικόνα της εγκυμονούσας που «φουσκώνει» συνοδεύεται συνήθως από χαμόγελα και κοπλιμέντα, περιγράφεται ως γλυκύτητα που συνοδεύει τη μετάβαση στη μητρότητα. Το σώμα της εγκύου επιτελεί έναν σημαντικό και αξιοθαύμαστο ρόλο, και το βάρος που προσλαμβάνεται έρχεται θαρρείς σαν την επιβεβαίωση οτι το σώμα κάνει «καλά τη δουλειά του»…

η εικόνα του σώματός μας μετά τον τοκετό

Όταν η δουλειά αυτή έχει λοιπόν ολοκληρωθεί, σύντομα μετά τον τοκετό η γυναίκα αρχίζει να αντιμετωπίζει τις ερωτήσεις: Πότε θα επανέλθει το σώμα μου; Πότε θα φτάσω στα κιλά που είχα πριν μείνω έγκυος;

Η εικόνα του σώματος μας αποτελεί την ψυχολογική αναπαράσταση του πως αντιλαμβανόμαστε και σχετιζόμαστε με το σώμα μας. Σχετίζεται με τις αξίες μας, τις εσωτερικευμένες εμπειρίες μας,  επηρεάζεται από κοινωνικά διαμορφωμένες αντιλήψεις, συναισθηματικούς και βιολογικούς παράγοντες. Η βιωμένη αλλαγή στην εικόνα του σώματος μίας γυναίκας που έχει πρόσφατα γεννήσει είναι σημαντική και στενά συνδεδεμένη με την ανάδυση της νέας ταυτότητας της ως μητέρας. 

Το σώμα είναι συχνά καταπονημένο, διανύει μία περίοδο εξίσου απαιτητική και έντονη. Η νέα μητέρα μπορεί να θηλάζει, να περνά ώρες αγκαλιά με το νεογέννητο μωρό της, σε σημείο όπου τα όρια μεταξύ του δικού της σώματος και του μωρού να φαντάζουν ώρες ώρες θολά. Ταυτόχρονα, η κούραση και η στέρηση ύπνου εξακολουθούν να υποβάλλουν το σώμα της σε δοκιμασία. 

Ωστόσο η ίδια γυναίκα εκτίθεται συχνά σε προσδοκίες και προβολές «προτύπων» που διαμορφώνουν μία εικόνα μη ρεαλιστική. Η εικόνα του «ιερού» σώματος της εγκύου αντικαθίσταται αρκετά απότομα και πιεστικά από την κοινωνική προσδοκία ενός σώματος «που ούτε φαίνεται πως γέννησε»… Η προσδοκία της «αποτίναξης» των κιλών της εγκυμοσύνης, της επιστροφής στα πρότυπα ομορφιάς που υποδεικνύουν ποιο σώμα είναι ικανό να εμφανιστεί στην παραλία μπορεί να επιφέρει σημαντική συναισθηματική πίεση σε μία γυναίκα κατά την περίοδο της λοχείας. Απρόσκλητα σχόλια και συμβουλές περι κιλών, ραγάδων, θηλασμού έρχονται να εντείνουν την ήδη ευάλωτη αίσθηση μίας γυναίκας που προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο και την ισορροπία σε πολλαπλούς τομείς της ζωής της.

Η προσωπική ιστορία κάθε γυναίκας επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο που οι αλλαγές αυτές στο σώμα της θα την επηρεάσουν συναισθηματικά. Εσωτερικευμένες αρνητικές σκέψεις σχετικά με την εικόνα του σώματος μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη διάθεση της αυτή την τόσο ευάλωτη συναισθηματικά περίοδο.

Αυτό που είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό είναι να υπάρχει η υποστήριξη κατά τη διάρκεια τόσο της εγκυμοσύνης όσο και της λοχείας, ώστε η γυναίκα να μπορέσει να πλαισιώσει και να διαχειριστεί τις αλλαγές που το σώμα της θα βιώσει τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή συμφιλίωσης με ένα σώμα αλλαγμένο αλλά σοφό και έμπειρο, διαφορετικό αλλά εξίσου όμορφο και γοητευτικό . Είναι το σώμα εκείνο που δημιούργησε, φιλοξένησε και γέννησε μία ζωή. Εκείνες οι ραγάδες ή τα επιπλέον κιλά μπορούν να ειδωθούν ως αποτύπωμα και ανάμνηση αυτής της τόσο έντονης πρόσφατης εμπειρίας.

Ένας προσανατολισμός της μητέρας προς την ανάπτυξη και διατήρηση μίας υγιούς σχέσης με το σώμα της είναι πολύτιμος τόσο για εκείνη όσο και για τη σχέση της με το μωρό της και τη μετέπειτα διαπαιδαγώγησή του. Στη βάση αυτού χρειάζεται να υπάρχει μία στάση ευγένειας και φροντίδας προς τον εαυτό και το σώμα. Αυτό περιλαμβάνει να επιτραπεί ο χώρος για την πληθώρα συναισθημάτων που βιώνονται αυτή την περίοδο, ακόμη και της δυσαρέσκειας προς το σώμα. Η ενίσχυση συνηθειών που κάνουν το σώμα να αισθάνεται καλά ως προτεραιότητα έναντι της εμφάνισης μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην αίσθηση ευημερίας και στην διαχείριση αισθημάτων δυσφορίας απέναντι στο αλλαγμένο σώμα. Η διατήρηση μίας σχέσης σύνδεσης και εμπιστοσύνης με το σώμα είναι εξαιρετικής σημασίας ώστε η γυναίκα να αφουγκραστεί τι έχει ανάγκη το σώμα της και πώς μπορεί να αναταποκριθεί σε αυτό.

Η υποστήριξη από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον είναι σημαντική σε μία περίοδο αναδιάρθρωσης και επαναδιαπραγμάτευσης της αίσθησης του εαυτού και της ταυτότητας. Ο ρόλος και η ταυτότητα της μητέρας, το νέο της σώμα, μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με τον μέχρι πρότινος εαυτό, η αίσθηση ως γυναίκα, ως ερωτική σύντροφος, ως εργαζόμενη να κλονιστεί και η επαναδιαπραγμάτευση αυτή χρειάζεται χρόνο και φροντίδα, σεβασμό στο ρυθμό της κάθε μητέρας και σε αυτό που ταιριάζει στην κάθε οικογένεια.

Στο we welcome babies παρέχουμε εξατομικευμένες υπηρεσίες από εξιδεικευμένους επαγγελματίες που μπορούν να υποστηρίξουν τη γυναίκα στην πορεία της κατά την περίοδο της λοχείας. Αυτό περιλαμβάνει συναντήσεις ψυχολογικής-συναισθηματικής υποστήριξης/ εικαστικής ψυχοθεραπείας η Νικολέττα Κουχάρσκα είναι δίπλα σας.

1080 1920 Νικολέττα Κουχάρσκα

Νικολέττα Κουχάρσκα

Είμαι η Νικολέττα Κουχάρσκα ψυχολόγος με εξειδίκευση στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία (Art Therapy). Για υποστήριξη και οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία: Επικοινώνησε μαζί μας

Όλα τα άρθρα από : Νικολέττα Κουχάρσκα

    Το όνομά μου είναι . Στείλτε μου στο ή καλέστε με στο .
    Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε για:

    Start Typing