Πως επηρεάζεται η σχέση του ζευγαριού μετά το μωρό;

Πως επηρεάζεται η σχέση του ζευγαριού μετά το μωρό;

Η γέννηση ενός μωρού αποτελεί σημαντικό σταθμό για τη ζωή ενός ζευγαριού: το πέρασμα από το ζέυγος στην τριάδα, η μετάβαση στη γονεϊκότητα μπορεί να επιφέρει πολλές αλλαγές τόσο στις ζωές του κάθε γονέα ξεχωριστά όσο και στη μεταξύ τους σχέση.

Είτε πρόκειται για μία πολυπόθητη και προγραμματισμένη εγκυμοσύνη, είτε μία πιο αναπάντεχη, ο ερχομός ενός μωρού και η ευθύνη της φροντίδας του μπορεί να φέρει στο προσκήνιο πολλές σκέψεις και συναισθήματα, μπορεί να ανακινήσει προηγούμενες εμπειρίες και αναμνήσεις που αφορούν την οικογένεια του μελλοντικού γονέα, τη δική του παιδική ηλικία. Αυτό αφορά και τα δύο φύλα, και οι δύο γονείς μπορούν να βιώσουν προβληματισμούς και ανησυχίες για το γονεϊκό ρόλο και πώς θα ανταπεξέλθουν σε αυτόν.

couple

Η έλευση του μωρού συνήθως συνεπάγεται την επικέντρωση της προσοχής και της φροντίδας σε εκείνο, την αγωνία για την αποκωδικοποίηση και κάλυψη των αναγκών του. Οι δύο σύντροφοι καλούνται να εναρμονίσουν τις προσπάθειες τους για να ανταποκριθούν σε ένα αρκετά απαιτητικό και πρωτόγνωρο καθήκον, να βρουν τα πατήματά τους σε έναν καινούριο ρόλο. Η καθημερινότητα και οι ρυθμοί της αλλάζουν, και οι δύο καλούνται να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές, στις νέες υποχρεώσεις και ευθύνες, να επαναδιαπραγματευτούν το χώρο, το χρόνο και τον εαυτό τους όπως τον ήξεραν…

Η αρχική περίοδος μετά τον ερχομό ενός μωρού μπορεί να είναι συναισθηματικά φορτισμένη και ιδιαίτερα κοπιαστική σωματικά. Οι νέοι γονείς μπορεί να νιώθουν μία νοσταλγία για την προηγούμενη κατάσταση τους, να πενθούν την απώλεια του τρόπου ζωής και της σχέσης τους πριν τη γέννηση του μωρού.

Το στρες της φροντίδας του μωρού, η κόπωση, η αυπνία, η συναισθηματική φόρτιση μπορεί να καταπονήσει την επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού. Σε αυτές τις απαιτητικές συνθήκες οι δύο σύντροφοι, προερχόμενοι από διαφορετικά περιβάλλοντα μπορεί να παρουσιάσουν διαφορετικές, ακόμη και αντικρουόμενες στρατηγικές διαχείρισης. Μπορεί να παρατηρηθούν εντάσεις και διαφωνίες που να αφορούν καθημερινές αποφάσεις, τη διαχείριση και κατανομή των ευθυνών. Η έλλειψη χρόνου για οικειότητα και κοινά ενδιαφέροντα μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της απόστασης μεταξύ των δύο συντρόφων.

Πολλά ζευγάρια μπορεί να εκφράσουν δυσαρέσκεια από την ποιότητα της σχέσης τους τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Όπως προαναφέρθηκε, η περίοδος αυτή μπορεί να είναι αρκετά απαιτητική σε πολλά επίπεδα. Είναι μία περίοδος έντονων αλλαγών, και οι δύο γονείς μπορεί να νιώθουν πιεσμένοι και ευάλωτοι. Αυτά για τα οποία συνήθως παραπονιούνται οι συντροφοι αφορούν μοτίβα συμπεριφοράς, που ενεργοποιούνται συχνά λόγω του συναισθηματικού φόρτου της περιόδου αυτής, πχ. αποφυγή συζήτησης, υποτιμητικά σχόλια κά.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όταν είμαστε αγχωμένοι, πιεσμένοι, εξαντλημένοι οι δεξιότητες μας να εκφράσουμε τις ανάγκες μας και να συναισθανθούμε τις ανάγκες του άλλου μπορεί να υπολειτουργούν. Μπορεί να βγάζουμε συμπεράσματα πιο εύκολα, να περιμένουμε από τον άλλον να ικανοποιήσει μία ανάγκη που δεν έχουμε εκφράσει, να γενικεύουμε σε μεγαλύτερο βαθμό, να γινόμαστε ευερέθιστοι ή αμυντικοί.  Πολλές από τις διαμάχες των ζευγαριών αποτελούν μία έκκληση για βοήθεια και υποστήριξη, που δεν βρέθηκε ένας πιο ήπιος τρόπος για να εκφραστεί.

Επομένως η έμφαση στην επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού είναι σημαντική για τη διαχείριση των προκλήσεων του πρώτου καιρού μετα τη γέννηση ενός παιδιού. Και οι δύο σύντροφοι είναι σημαντικό:

  • Να παρατηρήσουν τον τρόπο και το περιεχόμενο αυτών που επικοινωνούν στο ταίρι τους
  • Να προσπαθούν να συνδεθούν με τη συναισθηματική κατάσταση του συντρόφου τους μέσα από αυτά που εκφράζει
  • Να αναρωτηθούν αν εξωτερικεύουν τις ανάγκες και τα συναισθήματα τους καθαρά ή με έμμεσους τρόπους που μπορεί να μπερδεύουν το σύντροφό τους.
  • Να επιλέγουν στιγμές όπου και οι δύο είναι ήρεμοι και χωρίς αντιπερισπασμούς για να συζητήσουν αυτά που τους απασχολούν.

Το να υπάρχει ο χώρος όπου οι δύο σύντροφοι να νιώσουν ασφαλείς να μοιραστούν το πώς νιώθουν μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για ένα ζευγάρι. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση αλληλοκατανόησης και υποστήριξης και να αντιμετωπιστούν δυσκολίες προτού κλιμακωθούν. Εξίσου σημαντικό είναι να μπορούν να ζητήσουν υποστήριξη, τόσο ο ένας από τον άλλο όσο και από το περιβάλλον τους.

 Η γέννηση ενός μωρού φέρνει σημαντικές αλλαγές στη ζωή και την καθημερινότητα των δύο συντρόφων καθώς και στην αίσθηση ταυτότητας τους. Όπως εκείνη βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και για τους δύο,  για την ανάδυση της νέας ταυτότητας του εαυτού-γονέα, έτσι και η μεταξύ τους σχέση βιώνει μία παράλληλη διεργασία επαναδιαπραγματεύσεων.  Είναι σημαντικό, λοιπόν, να δοθεί χρόνος στον εαυτό όσο και στη σχέση ώστε να μπορέσει να αναδιαμορφωθεί και να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες. Κατά τη μετάβαση από το ζευγάρι στην οικογένεια, η σχέση μπορεί να μην είναι ακριβώς η ίδια, σημαντικό είναι ωστόσο οι δύο σύντροφοι να νιώθουν ασφαλείς και  «μαζί» σε αυτή τη διαδικασία.

Στο We Welcome Babies οι υπηρεσίες προετοιμασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι υπηρεσίες υποστήριξης στην περίοδο της λοχείας είναι ανοιχτές και στους δύο γονείς ώστε να παρέχουμε υποστήριξη στα ζευγάρια στη μετάβαση στη γονεϊκότητα.

1080 1920 Νικολέττα Κουχάρσκα

Νικολέττα Κουχάρσκα

Είμαι η Νικολέττα Κουχάρσκα ψυχολόγος με εξειδίκευση στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία (Art Therapy). Για υποστήριξη και οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία: Επικοινώνησε μαζί μας

Όλα τα άρθρα από : Νικολέττα Κουχάρσκα

    Το όνομά μου είναι . Στείλτε μου στο ή καλέστε με στο .
    Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε για:

    Start Typing