Καλοκαιράκι, θα κάνετε το πρώτο σας μπανάκι με το μωρό! Θάλασσά λοιπόν από το πρωί έως το βράδυ αλλά για πρώτη φορά μαζί με το μωρό. Πάμε να οργανώσετε το πρώτο σας μπάνιο με το μωρό!
Πότε μπορεί να μπει το μωρό στην θάλασσα;
Πριν αποφασίσετε να πάρετε το μωρό σας στη θάλασσα για το πρώτο του μπάνιο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο για αυτό το βήμα. Οι περισσότεροι παιδίατροι συμφωνούν στο ότι η κατάλληλη ηλικία για το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα είναι μετά του πρώτους 6 μήνες. Αυτή η ηλικία θεωρείται κατάλληλη για την πρώτη ελεγχόμενη έκθεση του μωρού στον ήλιο. Φυσικά, και μωρά μικρότερης ηλικίας μπορούν να μπουν στο νερό, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα μέσα στο νερό. Σίγουρα και οι γονείς θα πρέπει να νιώθουν άνετα και εξοικειωμένοι.
Τι ώρα πάμε με το μωρό στη θάλασσα;
Αποφύγετε την έκθεση του μωρού στον ήλιο από τις 12 το μεσημέρι μέχρι 18:00 το απόγευμα. Ιδανικές ώρες είναι οι πρωινές ή πολύ αργά το απόγευμα. Εννοείται ότι κατά την παραμονή σας στη παραλία το μωράκι σας θα πρέπει να βρίσκεται πάντα σε σκιερό μέρος.
Δημιουργήστε ένα δροσερό μέρος για το μωρό με :
• Ομπρέλα θαλάσσης
• Βρεφική σκηνή παραλίας
• Ανεμιστήρα χειρός ή βεντάλια
• Καπελάκι
Μην ξεχνάτε οτι το μωρό θα νιώσει την αναγκή να ενυδατωθεί πιο τακτικά! Σε ένα μωρό ανω των 6 μηνών έχουμε δροσερό νερό και δροσερά snack φρούτων, για να του προσφέρουμε. Για τα μικρότερα μωρά τακτικά γεύματα ή τακτικός θηλασμός μάθε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον θηλασμό τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάνε click στο Θηλασμός και διατροφή το καλοκαίρι.
Γενικά ένα μικρό τσαντακι ψυγειάκι είναι ιδανικό και για εσένα και το μωρό σου!
Πως θα προετοιμάσω το μωρό μου για την θάλασσα;
Ακολουθούμε το πρόγραμμα του μωρού. Σεβόμαστε την ρουτίνα του ύπνου και του φαγητού. Είναι σημαντικό να μην έχει φάει το μωρό και αμέσως να το βάλουμε για μπάνιο στην θάλασσα. Οφείλουμε να περιμένουμε τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα 2-3 ωρών από το τελευταίο του γεύμα.
Πολύ σημαντικό είναι να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα :
- Ενημερώνουμε το μωρό ότι θα το βάλουμε στην θάλασσα.
- Είμαστε ήρεμοι.
- Έχουμε δοκιμάσει τον εξοπλισμό θαλάσσης και τον έχουμε ανοίξει
- Δοκιμάζουμε την θερμοκρασία του νερού.
- Επιλέγουμε τα ρηχά νερά για να έχουμε έλεγχο
- Ρίχνουμε νερό στα ποδαράκια του μωρού που είναι πιο δεχτικά στο ερέθισμα.
- Σταδιακά βάζουμε το μωρό στην θάλασσα.
- Εάν το μωρό κλαίει, γρήγορα το βγάζουμε από το νερό.
- Δοκιμάζουμε ξανά κάποια άλλη στιγμή.
.
Τι θα πρέπει να κάνω μέσα στο νερό;
Κρατώντας το μωρό αγκαλιά, προχωρήστε σιγά-σιγά μέσα στο νερό, παραμένοντας φυσικά στα ρηχά. Για το μωρό είναι η πρώτη επαφή με την θάλασσα άρα δεν ξέρουμε την αντίδρασή του και επίσης θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί. Εφόσον νιώθει άνετα με το νερό, προχωρήστε μέχρι να βραχεί και το υπόλοιπο σώμα. Σε ένα μωρό μεγαλύτερο των 6 μηνών μπορείτε να έχετε προμηθευτεί ειδικό σωσίβιο και να απολαύσει την ελευθερία κινήσεων που θα του χαρίζει το νερό. Είναι σημαντικό, για το μωρό σας να μην βρέχετε το κεφάλι του και σίγουρα να αποφύγετε τις βουτιές! Φορέστε κατά την διάρκεια του μπάνιου το καπέλο του! Συγχαρητήρια μόλις κάνετε το πρώτό σας μπάνιο με το μωρό στην θάλασσα!
Πόση ώρα μπορεί να κάτσει το μωρό στο νερό;
Μωρά μικρότερα των 6 μηνών, καλό θα είναι να μην παραμένουν στο νερό για πάνω από 15 λεπτά. Τα μεγαλύτερα μωράκια μπορούν να μένουν μέσα στη θάλασσα και για περισσότερα από 20 λεπτά.
Μετά το μπάνιο;
Μόλις ολοκληρώσετε το μπάνιο στο μωρό σας θα χρειαστεί μια ζεστή αγκαλιά με την πετσέτα του ή το πόντσο θαλάσσης. Σκουπίστε καλά το μωράκι, έτσι ώστε να μην υπάρχει υγρασία στο σώμα του. Στη συνέχεια αφού αφαιρέσετε το μαγιό, φορέστε του την πάνα, και ανανεώστε το αντηλιακό. Ήρθε η ώρα να παίξετε στην θάλασσα και να παραμείνετε σε ένα δροσερό μέρος. Αφού ξεπλύνετε το μωρό από το θαλασσινό νερό είτε σε ένα ντους ή με ένα μπουκαλάκι νερό φορέστε και τα καθαρά σας ρούχα. Επιλέξτε λευκά, ή γενικά ανοιχτόχρωμα ρούχα και οπωσδήποτε καπέλο.
Τι μαγιό να πάρω για το μωρό;
Η πρώτη λέξη που μας έρχεται είναι φυσικά να είναι άνετο. Προτιμήστε τα μαγιό με δυο μέρη και όχι τα ολόσωμα. Διαλέξτε οικολογικά μαγιό που να παρέχουν υψηλή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Για το μωρό σας και για εσάς θα είναι πρακτικό ένα μαγιό με τα εξής χαρακτηριστικά :
- Μακρύ πάνω μέρος (σαν μπλούζα)
- Κοντό κάτω μέρος
- Ανοιχτό χρώμα
- Εύκολο στο στέγνωμα
Τι αντηλιακό χρειάζεται το μωρό μου;
Η χρήση του αντηλιακού είναι πολύ σημαντική. Το δερματάκι του μωρού σας είναι πολύ ευαίσθητο στην ηλικιακή ακτινοβολία. Αυτό ισχύει ακόμα και αν το μωράκι βρίσκεται κάτω από σκιά ή είναι αργά το απόγευμα. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται στο μωρό σας αντηλιακό για ενήλικες, αλλά ειδικό αντηλιακό για βρέφη, με υψηλή προστασία (πάνω από 50 SPF), το οποίο θα πρέπει να βάλετε επιμελώς στο μωράκι, πριν, αλλά και αφού βγείτε από το νερό. Εδώ θα βρείς περισσότερες πληροφορίες για το πως να βάλεις αντηλιακό στο μωρό .
Ποια παραλία να επιλέξω;
Η παραλία που θα επιλέξετε θα πρέπει να πληροί όλα τα standard ασφαλείας! Δηλαδή να έχει την «γαλάζια σημαία», δείγμα για την ποιότητα του νερού ! Επίσης είναι σημαντικό να είναι μια οργανωμένη παραλία για να έχετε πρόσβαση σε εύκολο parking, ξαπλώστρες και ομπρέλες. Ειδικά για τις πρώτες φορές μέχρι να εξοικειωθείτε.
Επίσης αποφύγετε τις παραλίες με άμμο αφού δεν θα είναι σύμμαχος. Θα κολλάει παντού, στο μαγιό στην πάνα και επίσης οι μικροί μας εξερευνητές δεν θα διστάσουν να την δοκιμάσουν!
Το πρώτο μπάνιο του μωρού σας στη θάλασσα είναι ένα μοναδικό γεγονός που θα πρέπει να φωτογραφίσετε ! Κρατήστε αυτήν την στιγμή να είστε ήρεμοι και να το απολαύσετε! Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να διαβάσετε ξανά και ξανά το άρθρο μας και να μας ρωτήσετε για το οτιδήποτε έχετε στο μυαλό σας σαν απορία!
Καλό καλοκαίρι και καλές «βουτίτσες»!