Η ατοπική δερματίτιδα σε ένα μωρό προσβάλλει κάτα βάση το πρόσωπο, συχνά ως κόκκινες κηλίδες με μικρά εξογκώματα και εμφανίζεται συνήθως από την ηλικία των 2 έως 12 μηνών. Είναι ένα πρόβλημα που συχνά προκαλεί ανησυχία στους γονείς όταν εμφανίζεται στην νεογνική επιδερμίδα. Η ατοπική δερματίτιδα, μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση για τα μικρά μας μωρά, αλλά η φροντίδα και η σύνδεση με το ευαίσθητο δερματάκι τους μπορεί να κάνει τη διαφορά. Στο σημερινό άρθρο, θα εξερευνήσουμε τον κόσμο της ατοπικής δερματίτιδας σε νεογέννητα και βρέφη, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές και φροντίδα.
Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;
Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται σε πολλά νεογέννητα, η κατανόηση των βασικών πληροφοριών, είναι το κλειδί για τη διαχείριση αυτού του δερματικού προβλήματος. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος, συνήθως σε μέρη όπως :
- Πρόσωπο κυρίως σταμάγουλα
- Χέρια
- Πόδια
- Πλάτη
Στα μωρά με ατοπική δερματίτιδα ο φραγμός του δέρματος δυσλειτουργεί, πράγμα που προκαλεί δέρμα ξηρό, με φολίδες και κνησμό.
Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια αρκετά συχνή δερματική πάθηση που επηρεάζει τα νεογέννητα και τα βρέφη, ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο ζωής. Ορισμένα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την εμφάνιση αυτής της πάθησης σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
- Συχνότητα: Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις που επηρεάζουν τα νεογέννητα και τα βρέφη. Αν και η συχνότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και άλλους παράγοντες, εκτιμάται ότι περίπου το 10% έως 20% των νεογνών και των βρεφών εμφανίζουν συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας.
- Οικογενειακό ιστορικό: Η πιθανότητα εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας σε ένα νεογέννητο ή ένα βρέφος αυξάνεται εάν υπάρχει ιστορικό οικογενειακής ατοπίας, όπως άλλα μέλη της οικογένειας που πάσχουν από αλλεργίες, άσθμα ή ατοπική δερματίτιδα.
- Συνύπαρξη με αλλεργίες: Πολλά παιδία που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα εμφανίζουν επίσης άλλες αλλεργικές παθήσεις, όπως το άσθμα ή τις αλλεργίες σε τρόφιμα. Για αυτό σε περίπτωση εμφάνισης έντονων εξάρσεων, θα πρέπει να γίνει διερεύνηση του περιστατικού και από παιδοαλλεργιολόγο.
- Φύλο: Υπάρχουν μερικές έρευνες που υποδεικνύουν ότι η ατοπική δερματίτιδα είναι πιο συχνή σε αγόρια από ό,τι σε κορίτσια, αν και η διαφορά αυτή είναι μικρή.
Αυτά τα στατιστικά στοιχεία αναδεικνύουν την σοβαρότητα και την εκτεταμένη εμφάνιση της ατοπικής δερματίτιδας σε νεογνά και βρέφη κατά τον πρώτο χρόνο ζωής τους. Η κατανόηση αυτών των στοιχείων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των προσεγγίσεων θεραπείας και φροντίδας για τα μωρά που επηρεάζονται.
Ποιά είναι η αντιμετώπηση εάν το μωρό μου έχει ατοπική δερματίτιδα;
Η καθημερινή ενυδάτωση του δέρματος αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για τον έλεγχο της ατοπικής δερματίτιδας και πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινής ρουτίνας του μωρού. Οι γονείς μωρών με ατοπική δερματίτιδα μπορούν να ακολουθούν τα παρακάτω μέτρα καθημερινής φροντίδας:
- Καθημερινό μπάνιο: Στο καθημερινό μπάνιο του μωρού, δεν χρησιμοποιείται πολύ ζεστό νερό. Συνιστάται η χρήση ενός απαλού καθαριστικού για το δέρμα. Το μπάνιο στο μπανιερό προτιμάται από το γρήγορο ντούζ.
- Χρήση ειδικής σειράς για ατοπικό δέρμα : Χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά δέρματα, για να αποφεύγεται την ξηρότητα του δέρματος.
- Εφαρμογή ενυδατικών κρεμών: Εφαρμογή ενυδατικών κρεμών συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, τουλάχιστον 2 έως 3 φορές. Αποφυγή όμως των λαδιών.
- Περιποίηση και κόψιμο των νυχιών: Σωστή και συχνή περιποίηση και κόψιμο των νυχιών του μωρού, για να αποφεύγεται το ξύσιμο που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του δέρματος.
- Επιλογή κατάλληλων ρούχων: Ντύσιμο με ελαφριά ρούχα για αποφυγή εφίδρωσης. Χρήση βαμβακερών ρούχων για αποφυγή ερεθισμών. Είναι σημαντικό γενικά να μην ντύνεται με πολλά ρούχα το μωρό σας.
- Προστασία του δέρματος: Κάλυψη του δέρματος με μακριά ρούχα για να αποφεύγεται το ξύσιμο των προσβεβλημένων περιοχών. Όταν παρατηρείται το μωρό ενεργά να φαγουρίζεται προσφέρεται ένα απαλό μασάζ πάνω στο δέρμα για ανακούφιση.
- Εφαρμογή κρύων υγρών κομπρεσών: Εφαρμογή κρύων υγρών κομπρεσών και επιθεμάτων στις προσβεβλημένες περιοχές θα δράσει ανακουφιστικά.
- Έκθεση στον ήλιο: Επιτρέπεται η έκθεση στον ήλιο, αλλά χωρίς υπερβολική διάρκεια και πάντα με αντηλιακή προστασία. Προσοχή στην σύσταση του αντηλιακού, να είναι απαλή για την βρεφική επιδερμίδα.
- Σταθερή θερμοκρασία στο σπίτι : Οι συνθήκες θέλουμε να είναι ομαλές για να μην έχουμε πολλή υγρασία ή πολλή ζέστη. Είναι σημαντικό να μην ενισχύουμε τους παράγοντες εφίδρωσης στο μωρό ή έντονης ξηρότητας. Και οι δύο καταστάσεις θα εντείνουν την κατάσταση.
Σε περιπτώσεις σοβαρής διαταραχής, μπορεί να να χρειαστεί και η φαρμακευτική αγωγή, συμπεριλαμβανομένων κορτιζονούχων κρεμών, αντιβιοτικών, τοπικών αναστολέων της καλσινευρίνης και αντισταμινικών. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του παιδιάτρου σας, και φυσικά να έχετε μια μεγάλη ομάδα που θα σας στηρίζει. Σε περιπτώσεις σοβαρής ατοπικής δερματίτιδας θα χρειαστούμε την συνεργασία των παρακάτω ειδικοτήτων :
- Παιδίατρος
- Παιδοαλλεργιολόγος
- Δερματολόγος
- Μαία (όταν θηλάζει η μητέρα)
Πότε μην διστάσετε να πάρετε μια δεύτερη γνώμη για να μπορέσετε να βρείτε την καλύτερη λύση για το πρόβλημα που διαχειρίζεστε.
Μπορεί ο θηλασμός να βοηθήσει στην ατοπική δερματίτιδα;
Ο θηλασμός μπορεί έχει οφέλη για τα βρέφη που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα. Οι μητέρες που θηλάζουν παρέχουν στα βρέφη τους θρεπτικά συστατικά, ανοσοποιητικούς παράγοντες και πολυσακχαρίτες που μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία του δέρματος.
Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων και δερματικών προβλημάτων όπως η ατοπική δερματίτιδα. Το κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό, άρα η προληπτική διακοπή κατανάλωσης τροφών από την μητέρα (π.χ γαλακτοκομικά) δεν φαίνεται να έχει κάποιο συγκεκριμένο όφελος να γίνεται καθολικά. Επίσης φράσεις όπως ότι : «το μητρικό γάλα δεν καλύπτει το μωρό» δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά και δεν χρειάζεται να γίνει επουδενί απογαλακτισμός. Η ατοπική δερματίτιδα λοιπόν είναι μια σύνθετη κατάσταση, και η θεραπεία πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις συνθήκες κάθε μωρού.
Ατοπική δερματίτιδα ως ευκαιρία για σύνδεση.
Η ατοπική δερματίδα είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία στα μωρά και άγχος στους γονείς. Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε, όχι μόνο διαχείριση της ατοπικής δερματίτιδας, ώς ιατρικό θέμα αλλά και ως ευκαιρία για ενίσχυση της σχέσης με το μωρό μας. Κάθε ημέρα που φροντίζουμε το ευαίσθητο δερματάκι του είναι μια ευκαιρία για ακόμα περισσότερη σύνδεση και αγάπη.
Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, αλλά με τη σωστή προσέγγιση και φροντίδα, μπορούμε να προσφέρουμε όχι μόνο ανακούφιση από τον ερεθισμό, αλλά και μια στιγμή σύνδεσης μέσα από το αγγίγμα.
Στο wewelcomebabies οργανώνουμε κύκλους baby massage, το βρεφικό μασάζ αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας με το μωρό. Μέσα από το άγγιγμα και τις ειδικές μαλάξεις θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε το μωρό σας να ανακουφιστεί αλλά παράλληλα θα μπορέσετε και εσείς να νιώσετε ηρεμία και αποφόρτιση.