Δεν είναι νέο ότι οι περισσότεροι από εμάς κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά κυρίως των Χριστουγέννων, βάζουμε κάποιο βάρος ή τρώμε πιο συχνά απ’ ότι συνήθως γλυκά ή πιο λιπαρά τρόφιμα.
Οι προσλαμβάνουσες που έχουμε και αφορά την εικόνα του σώματός μας, το ιδανικό μας βάρος αλλά και όλους αυτούς του τίτλους άρθρων «πώς να χάσετε τα κιλά των γιορτών» μας φέρνουν πολλές φορές στο σημείο να τρώμε ενοχικά, να μην απολαμβάνουμε, να διακωμωδούμε την αίσθηση που έχουμε μετά από ένα γεύμα και να χαρακτηρίζουμε τους εαυτούς μας με διάφορα επίθετα σαν να θέλουμε να τον τιμωρήσουμε που δεν αντιστάθηκε.
Η αλήθεια είναι ότι και στη δική μας κουλτούρα αλλά και γενικά ανά τον κόσμο, το φαγητό συνδυάζεται με μία ευχάριστη, ιερή στιγμή. Σε γιορτές, σε γενέθλια, σε ημέρες χωρίς δουλειά, σε στιγμές διασκέδασης, σε στιγμές χαλάρωσης, σε ρομαντικές εξόδους, όλα κάπως γυρίζουν γύρω από την ερώτηση «τι θα φάμε;» ή «πού θα φάμε;».
Στον αντίποδα, όταν μας απασχολεί σημαντικά το πώς φαινόμαστε, πώς θα ντυθούμε, τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς, πόσες θερμίδες έχει κάτι, να μη ξαναβάλουμε το βάρος που μόλις χάσαμε, αν έχουμε χρόνο για να κάνουμε γυμναστική, πόσο κοντά είναι το καλοκαίρι και όλα αυτά που ακούμε καθημερινά από πολλούς ανθρώπους, σε ειδικές αλλά και μη ειδικές θέσεις πολλές φορές, μας αναγκάζουν να βρεθούμε στο σημείο να συσχετίζουμε το «παραπάνω» φαγητό με ενοχή και σπάνια με απόλαυση.
Σε έναν ιδανικό κόσμο, το φαγητό θα ήταν απλώς ο τρόπος να μείνουμε στη ζωή και να καλυφθούμε από θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Δεν θα έπρεπε να έχουμε κανένα συναίσθημα απέναντι σε αυτό. Θα τρώγαμε μέχρι να χορτάσουμε, θα τρώγαμε όταν πεινούσαμε και θα δούλευε το σώμα μας σαν ένα οργανωμένο εργοστάσιο.
Δεδομένου όμως ότι δεν ζούμε σε αυτό τον ιδανικό κόσμο, και αν και υπάρχουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στη θέση να μην δυναμιτίζουν το φαγητό ούτε με θετικό πρόσημο αλλά ούτε και με αρνητικό, δεν είναι η πλειονότητα.
Είναι κρίμα όμως να είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα φαύλο κύκλο διαιτών, στέρησης, υπερφαγικών επεισοδίων, ενοχών, ίσως αντιρροπιστικών μεθόδων και να μη μπορούμε να βρούμε ποτέ την ισορροπία μέσα σε αυτό.
Πώς θα νιώθατε αν αντί να βάζετε τον εαυτό σας στη διαδικασία να κάνει ή να μη κάνει διατροφή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα του έτους, να ακούτε τις πραγματικές σας ανάγκες και να ταΐζατε το σώμα αλλά και την ψυχή σας, ανάλογα με το τι θέλετε εσείς και μόνο;
Αν απαντούσα για τον εαυτό μου, θα έλεγα ΑΝΑΚΟΎΦΙΣΗ.
Αναγνωρίζω ότι οι συνθήκες ζωής και καθημερινότητας, πολλές φορές μας απομακρύνουν από τον εαυτό μας. Δεν προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε με εμάς. Είναι τόσα πολλά αυτά που κάνουμε καθημερινά. Και όταν έρχεται η στιγμή της παύσης, της γιορτής, της αφορμής, νιώθουμε ότι τρώγοντας, μας φροντίζουμε. Άλλωστε είχαμε μία δύσκολη μέρα, ή μία δύσκολη χρονιά, ή στερηθήκαμε ήδη αρκετά, ή χάσαμε τα κιλά που θέλαμε, ή κάναμε τη γυμναστική της ημέρας, άρα ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΦΆΜΕ.
Άραγε συνειδητοποιείτε ότι όλα αυτά συνεχίζουν να μας περιστρέφουν στον φαύλο κύκλο που είπαμε προηγουμένως;
Είναι δύσκολο να βγούμε από αυτό. Είναι δύσκολο να πετάξουμε από πάνω μας σκέψεις και αντιλήψεις με τις οποίες μεγαλώσαμε, αναπαράγουμε και εμείς οι ίδιοι και πολλές φορές ορίζουμε και εμάς μέσα από αυτές.
Αν λοιπόν είσαστε στη φάση που θα θέλατε να βγείτε από αυτή την αλληλουχία σκέψεων και συναισθημάτων, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε μερικά από τα παρακάτω.
- Αποδεχτείτε ότι οι γιορτές είναι μία περίοδος που ίσως να βάλετε λίγο βάρος και αυτό είναι πολύ ok. Δεν θα έρθει η συντέλεια του κόσμου με 2 ή 3 κιλά. Επιπλέον πιστέψτε με, δεν είναι κιλά που συνήθως μένουν. Είναι και για τον οργανισμό σας, μία περίοδος συλλογής. Δεν θα τα κρατήσει όλα όμως.
- Αν κάποιος σχολιάσει το βάρος ή το σώμα σας, σκεφτείτε ότι σε πρώτη φάση δεν λέει τίποτα για εσάς. Προβάλει πάνω σας όλες τις ανασφάλειες του δικού του σώματος.
- Οι ενοχές δεν θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά, ούτε θα σας βοηθήσουν να τρώτε πιο υγιεινά
- Αυτό που είσαστε, αυτό που εκπέμπετε δεν έχει σαν συνάρτηση το βάρος σας. Για σκεφτείτε, θέλετε να σας αποδέχονται επειδή είσαστε αδύνατοι ή θέλετε να σας αποδέχονται γιατί νιώθουν ότι είσαστε ευχάριστη παρέα;
- Συντονίστε τη φωνή του μυαλού σας σε μουσικές συχνότητες που να παίζουν όμορφες και θετικές σκέψεις για εσάς
- Απολαύστε την κάθε μπουκιά φαγητού που καταναλώνετε. Όσο τρώτε, φροντίστε τις αισθήσεις σας να τις έχετε παρούσες. Γεύση, όσφρηση, ακοή όλα μπορούν να μεγιστοποιήσουν την απόλαυση και να σας δημιουργήσουν μία ανάμνηση στην οποία μπορείτε να ανατρέχετε.
- Δώστε στο φαγητό σας χρόνο. Αν έχετε καλούς συγγενείς και φίλους, πιστεύω ότι δεν θα σας πάρουν το πιάτο από μπροστά σας. Αν λοιπόν θέλετε να φάτε πιο αργά, κάντε το.
- Μη πάτε νηστικοί στα γιορτινά τραπέζια. Τις περισσότερες φορές αυτό καταλήγει σε δυσάρεστο αίσθημα φουσκώματος.
Είναι σημαντικό να θυμίζουμε στους εαυτούς μας συχνά, ότι δεν είναι σκοπός της ζωής μας να έχουμε μία επίπεδη κοιλιά. Ότι το σώμα μας, αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει ανά τα χρόνια από πολλούς παράγοντες, όχι μόνο το φαγητό. Αν εκείνο νιώθει ότι το αγαπούν, πιστέψτε με θα σας φροντίσει. Και όταν λέμε να αγαπούμε το σώμα μας, δεν εννοούμε να το ταΐζουμε μόνο σοκολάτες και πατατάκια όσο βλέπουμε μία σειρά στο σαλόνι μας.
Όχι.
Φροντίζω το σώμα μου και ακούω το σώμα μου είναι οι οδηγοί μου στο ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ.
Αν λοιπόν θέλαμε να βάλουμε έναν επίλογο σε όλα τα παραπάνω θα λέγαμε ότι τόσο κατά τη διάρκεια των γιορτών, όσο και κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου, κουβαλάμε σαν μοναδική ιδιοκτησία μας τον εαυτό, την ανάσα και το σώμα μας. Αν έχουμε λοιπόν να φροντίσουμε κάποιον και να του συμπεριφερθούμε με αγάπη, ας είμαστε εμείς αυτοί. Πιστέψτε με, μέσα από εμάς, θα αγαπήσουμε και όλους τους άλλους.
Δεν χωράνε οι τύψεις στις γιορτές. Απολαύστε την κάθε σας μέρα, το κάθε σας γεύμα, το κάθε γλυκό και να είστε παρόν σε κάθε στιγμή ευτυχίας!
Η ομάδα του We Welcome Babies σας εύχεται καλά Χριστούγεννα!