Οι ραγάδες της εγκυμοσύνης αποτελούν συνήθως ένα σημάδι στο σώμα μας, το οποίο μας συνδέει με την αρχή της γονεϊκότητας. Μας υπενθυμίζει πάντα αυτήν την μοναδική δουλειά που έκανε το σώμα για 9 ολόκληρους μήνες. Έτσι η εγκυμοσύνη, είναι η πιο πιθανή περίοδος της ζωής μας να εμφανίσουμε αυτές τις χαρακτηριστικές λευκές γραμμές, που ονομάζουμε ραγάδες.
Σε ποιο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορούν να εμφανιστούν ραγάδες;
Πιθανότατα θα αρχίσεις να παρατηρείς ραγάδες στην κοιλιά ή στους μηρούς ή (και άλλες περιοχές όπως ο μαστός) γύρω στο τέλος του δεύτερου τριμήνου όταν είστε έγκυος μεταξύ 6 και 7 μηνών για να το πούμε με μήνες. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που το σώμα θα εμφανίσει ραγάδες στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ακόμα και λίγες μέρες πριν τοκετό.
Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζονται οι ραγάδες ;
Οι ραγάδες εμφανίζονται αρχικά σαν κόκκινες ή μωβ λεπτές γραμμές. Στην συνέχεια, γίνονται λευκές και πλαταίνουν. Για ορμονικούς λόγους, οι γυναίκες είναι πολύ πιο ευάλωτες από τους άνδρες. Οι ραγάδες εμφανίζονται κυρίως στα παρακάτω σημεία του σώματος:
- Στήθος
- Μηροί
- Γλουτοί
- Μπράτσα
- Κοιλιά
- Προσαγωγοί
Τι προκαλεί τις ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Οι ραγάδες είναι μικροσκοπικές ρήξεις στα υποστηρικτικά στρώματα του ιστού καθώς η απότομη αλλαγή βάρους τον διατείνει. Η διάταση συμβαίνει λόγω της απότομης διακύμανσης του βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η τάση στο δέρμα αφήνει αυτές τις χαρακτηριστικές μικρές ραβδώσεις στο δέρμα, χρώματος ροζ ή ανοιχτό μωβ που τις ονομάζουμε ραγάδες.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών εμφανίζουν ραγάδες κατά την εγκυμοσύνη εξαιτίας των αυξημένων επίπεδων οιστρογόνων και προγεστερόνης. Τα αυξημένα αυτά επίπεδα επιβραδύνουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Το αποτέλεσμα είναι να κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο.
Το να εμφανίσεις ραγάδες ή όχι έχει να κάνει πολύ με την ελαστικότητα του δέρματός σου. Μπορείς επίσης να ευχαριστήσεις και το καλό σου DNA. Διότι εάν η μητέρα σου δεν είχε ραγάδες στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες να μην εμφανίσεις ούτε και εσύ.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την πιθανότητα να εμφανίσεις ραγάδες στο δέρμα σου είναι η πρόσληψη του βάρους. Όσο πιο γρήγορη είναι η αύξηση του βάρους σου τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσεις οι ραγάδες.
Παράγοντες εμφάνισης :
- Απότομη πρόσληψη βάρους
- Δίδυμη κύηση.
- Πολυάμνιο (μεγάλη ποσότητα αμνιακού υγρού)
Επίσης οι συνήθειες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της καλής διατροφής και της τακτικής άσκησης, προάγουν επίσης την υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος και είναι ένας σημαντικός παράγοντας.
Πως θα αποφύγω τις ραγάδες στην εγκυμοσύνη ;
Οι ραγάδες είναι κάτι το οποίο μπορείς να προλάβεις και σίγουρα να αντιμετωπίσεις. Αρά δεν χρειάζεται να σε αγχώνει η εμφάνιση τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά πάμε μαζί να ανακαλύψουμε τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν στην πρόληψη τους:
Ενυδάτωση και μασάζ
Πρέπει να γίνει η καθημερινή σου συνήθεια ! Ιδανικά μετά το μπάνιο σου κάνεις μασάζ και απλώνεις με κυκλικές κινήσεις λάδι ή κρέμα κατά των ραγάδων σε όλες τις περιοχές του σώματος (μηρούς,κοιλιά,στήθος).
Έρευνες δείχνουν ότι τα σκευάσματα με το βότανο καλέντουλας ή υαλουρονικό οξύ (το οποίο υπάρχει ήδη στο δέρμα) βοηθούν αποτελεσματικά στην πρόληψη των ραγάδων.
Πολύ σημαντικό είναι να δίνεις χρόνο στο μασάζ που θα κάνεις καθώς απλώνεις το προϊόν, αυτό φαίνεται ότι είναι το μυστικό για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Από την άλλη το ελαιόλαδο, το αμυγδαλέλαιο, η βιταμίνη Ε και το λάδι καρύδας δεν φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη των ραγάδων. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά φυτικά έλαια διατηρούν το δέρμα πραγματικά ενυδατωμένο, προάγουν την επούλωση των πληγών και την αποκατάσταση του δερματικού φραγμού.
Ο συνδυασμός μιας καλής κρέμας για τις ραγάδες μαζί με φυτικά προϊόντα για ενυδάτωση φαίνεται να δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Αν μη τι άλλο, η καθημερινή ενυδάτωση θα βοηθήσει τόσο με την ξηροδερμία όσο και την φαγούρα που σχετίζεται με τις αλλαγές του δέρματος στην εγκυμοσύνη.
Χρήσιμη συμβουλή :
Συνέχισε να χρησιμοποιείς την κρέμα σου μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης και για τις πρώτες μέρες της λοχείας. Καθώς για να δούμε αποτελέσματα από τα προϊόντα πιθανότατα θα χρειαστούν εβδομάδες συστηματικής χρήσης.
Υγιεινή διατροφή
Η λάμψη του δέρματος σου περνάει κυριολεκτικά μέσα από το πιάτο σου! Η κατανάλωση άφθονων τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C όπως πιπεριές, εσπεριδοειδή και φράουλες μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα σου λιγότερο ευαίσθητο στις ραγάδες. Η βιταμίνη C προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και ιστών, κάτι που θα σε βοηθήσει να διατηρείθει το δέρμα σου δυνατό και ελαστικό.
Αν και δεν απέχει πολύ από το να αποδειχθεί βάσει των τελευταίων μελετών, η λήψη βιταμίνης D στη διατροφή σου ενδέχεται να σε βοηθήσει με τις ραγάδες . Σίγουρα όμως θα σε ενδυναμώσει. Ενίσχυσε το πιάτο σου με ψάρια, και αυγά, τα οποία είναι όλα γεμάτα βιταμίνη D. Πρόσθεσε άλλες φιλικές προς την εγκυμοσύνη βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά (όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και χολίνη).
Συνέχισε να παίρνεις το συμπλήρωμα σιδήρου ή το πολυβιταμινούχο σου. Είναι αυτό το που σε βοηθά να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά . Τα συστατικά αυτά σε στηρίζουν στην ανάπτυξη του μωρού σου και την υγεία του οργανισμού και του δέρματός σου.
Κατανάλωση νερού
Κατανάλωσε άφθονο νερό στην εγκυμοσύνη έχει άπειρα οφέλη. Ένα από αυτά αποτυπώνεται στην υγεία και την σφριγιλότητα του δέρματος σου. Βάλε τον προσωπικό σου στόχο να καταναλώνεις τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ημερησίως.
Διατήρησε την αύξηση του βάρους σου σταθερή
Η απότομη αύξηση βάρους είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από τις ραγάδες. Οπότε η αργή και σταθερή αύξηση των κιλών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης.
Προσπάθησε να ακολουθείς τις γενικές συστάσεις για την πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Πότε και πως φεύγουν οι ραγάδες της εγκυμοσύνης;
Τα καλά νέα είναι ότι οι ραγάδες συνήθως είναι λιγότερο εμφανείς περίπου 6 έως 12 μήνες μετά τον τοκετό. Δώσε χρόνο στο σώμα σου! Οι ραγάδες σταδιακά ελαφραίνουν και ξεθωριάζουν από μόνες τους. Το χρώμα τους εξασθενεί και γίνονται πιο άτονες ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, συνήθως φαίνονται σαν λευκές ουλές. Η υφή τους θα παραμείνει η ίδια όμως.
Μετά την περίοδο της λοχείας, εάν νιώθεις ότι είναι κάτι που θέλεις να αντιμετωπίσεις πιο ενεργά, μίλησε με τον δερματολόγο σου για άλλες θεραπείες όπως:
- Κρέμες ρετινόλης ή τρετινοΐνης
- Laser
Μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου με τον καλύτερο τρόπο.
Στο wewelcomebabies , η μαία Έλλη Καστρίκα σου δίνει συμβουλές ώστε να φροντίζεις το σώμα σου σε όλη την εγκυμοσύνη. Μέσα στον κύκλο προετοιμασίας της γονεϊκότητας και του τοκετού ανακαλύπτουμε την αυτοφροντίδα.