Θηλασμός και διατροφή το καλοκαίρι

Θηλασμός και διατροφή το καλοκαίρι

Επιτέλους, ήρθε το καλοκαίρι. Είναι ευκαιρία να αρχίσεις τις βόλτες με το μωρό σου, να κάνετε το πρώτο σας μπάνιο στη θάλασσα και ίσως είναι αυτή μία καλή αφορμή για να ξεκινήσεις και εσύ λίγο να προσέχεις τη διατροφή σου, μιας και το αμελούσες όλο το χειμώνα.

Αφού λοιπόν έχεις ξεκινήσει την προσπάθειά σου, παρατηρείς ότι το μωρό σου ¨βρέχει¨ λιγότερες πάνες απ’ ότι συνήθως. Αγχώθηκες ότι οι λιγότερες θερμίδες που κατανάλωσες ήταν αρκετές για να μειωθεί το γάλα σου; Τι σημαίνει τώρα αυτό; Θα πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στο μωρό σου και σε μία εικόνα σώματος που θα σου έφτιαχνε λίγο την ψυχολογία; Μην αγχώνεσαι, είμαστε εδώ για να σου τα εξηγήσουμε όλα.

θηλασμός και διατροφή

Τα βρέφη επηρεάζονται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες:

Όπως και εμείς έτσι και τα μωράκια μας, το καλοκαίρι αποβάλουν υγρά και από άλλους βλεννογόνους προκειμένου να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Παρατηρείται λοιπόν συχνά, να μειώνονται οι βρεγμένες πάνες μέσα στη μέρα. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι δεν έχουν πιει αρκετό γάλα. Αν λοιπόν μέχρι τώρα μετρούσες πάνες για να είσαι σίγουρη ότι το μωρό σου τρέφεται επαρκώς, χαλάρωσε και απλώς φρόντιζε να το βάζεις περισσότερες φορές στο στήθος.

Αν τώρα έχετε ξεκινήσει και την στερεά τροφή, προσπάθησε να του δίνεις πιο συχνά νερό φρούτα και λαχανικά, καθώς έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό.

Διατροφή σε θηλάζουσα μητέρα:

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το τι και πόσο πρέπει να φάει μία μαμά προκειμένου να έχει γάλα για να θρέψει επαρκώς το ή τα παιδιά της. Αυτές οι συστάσεις μάλιστα μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με θρησκευτικές πεποιθήσεις, με κουλτούρες, ή ακόμα και με κουζίνες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Θερμίδες:

Οι θερμιδικές ανάγκες μίας θηλάζουσας μητέρας είναι πράγματι υψηλότερες ακόμα και από εγκυμονούσα. Το πόσο υψηλότερες είναι, εξαρτάται από την ποσότητα μητρικού γάλατος που παράγεται, καθώς και από τις αρχικές ατομικές ανάγκες και τις αποθήκες της θηλάζουσας μητέρας, σε θρεπτικά συστατικά.

Το πρώτο εξάμηνο ζωής του βρέφους, οι περισσότεροι οργανισμοί, συνιστούν σε μαμάδες που κάνουν αποκλειστικό θηλασμό, να καταναλώνουν από 330-675 επιπλέον θερμίδες την ημέρα.

Το δεύτερο εξάμηνο, η αύξηση των ημερήσιων ενεργειακών απαιτήσεων κυμαίνεται από 400-460 θερμίδες την ημέρα.

Αυτό, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε μία γυναίκα που θα ήθελε να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης της και τώρα αισθάνεται ότι πρέπει να τρώει περισσότερο προκειμένου να θηλάσει.

Πρέπει λοιπόν να γίνει ξεκάθαρο ότι το μητρικό γάλα είναι μια ζωντανή ουσία που εξελίσσεται σε συγχρονισμό με τις ανάγκες του μωρού σε κάθε τάισμα. Περιέχει ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά, κύτταρα που χτίζουν το ανοσοποιητικό και βλαστοκύτταρα, τροφή για υγιή βακτήρια του εντέρου και πολλούς άλλους παράγοντες υγείας που δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Αυτά δεν αλλάζουν με τη διατροφή ενός ατόμου. Οι άνθρωποι που βιώνουν συνθήκες λιμού εξακολουθούν να παράγουν γάλα παρέχοντας τη βέλτιστη διατροφή για τα μωρά τους.

Το είδος του λίπους στη μητρική διατροφή σχετίζεται στενά με το είδος του λίπους στο γάλα που παράγει η μητέρα, αν και το θερμιδικό περιεχόμενο του ανθρώπινου γάλακτος είναι αρκετά σταθερό.

Ο μητρικός θηλασμός διασφαλίζει ότι τα μωρά θα λάβουν όλα όσα χρειάζονται για να αναπτυχθούν καλά και να παραμείνουν υγιή.

Η κατανάλωση ποικιλίας θρεπτικών και ενεργειακών τροφών όσο πιο συχνά γίνεται, μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση των αποθεμάτων υγείας και ενέργειας της θηλάζουσας μητέρας.

Αν λοιπόν μία μανούλα θέλει να μπει στη διαδικασία να χάσει κάποιο βάρος όσο θηλάζει, αρκεί να τρώει ισοθερμιδικά, (δηλαδή τόσο, ώστε να συντηρεί το βάρος της), και τις επιπλέον θερμιδικές ανάγκες που έχει για την παραγωγή γάλατος, θα τις πάρει από τις λιπαποθήκες που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με αυτό τον τρόπο δεν στερείται τροφής και δημιουργεί ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο που θα την βοηθήσει να χάσει βάρος.

Θρεπτικά συστατικά:

Οι έως τώρα οδηγίες, λένε ότι οι διατροφή της θηλάζουσας μητέρας, πρέπει να είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνες και ω3 λιπαρά οξέα (καρύδια, σπόρους chia, λιπαρά ψάρια, σογιέλαιο, λιναρόσπορο). Δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε υδατάνθρακες και λίπος.

Σε ότι αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά οι περισσότεροι οργανισμοί συμφωνούν στις αυξημένες ανάγκες σε:

α) φυλλικό οξύ, το οποίο μπορούμε να το βρούμε σε όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο παντζάρι, το αβοκάντο, το συκώτι αλλά και σε άλλα τρόφιμα με μικρότερη περιεκτικότητα.

β) βιταμίνη Α, την οποία μπορούμε να τη βρούμε στο τυρί, το γιαούρτι, το γάλα, τα αυγά, το συκώτι και τα λιπαρά ψάρια, αλλά μπορούμε και να την παράξουμε τρώγοντας τροφές πλούσιες σε β καροτένιο (μάνγκο, βερίκοκα, κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, καρότα, γλυκοπατάτες κ.α.)

γ) ιώδιο, το οποίο μπορούμε να το βρούμε σε γαρίδες, αστακό, κονσέρβες τόνου σε λάδι, στα φύκια της θάλασσας, στα αυγά, σε γαλακτοκομικά προϊόντα, στο επιτραπέζιο αλάτι και αλλού.

δ) ασβέστιο, το οποίο μπορούμε να το βρούμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα, σε μικρά ψάρια που ιδανικά να τρώγονται με το κόκκαλο, στα αμύγδαλα, το σουσάμι, στον παπαρουνόσπορο, το μπρόκολο, στις φακές και τα φασόλια, στο tofu και το edamame, στα αποξηραμένα σύκα και αλλού.

Δεν φαίνεται να υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε

α) σίδηρο και

β) βιταμίνη D

Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναζητούμε τροφές που να τα περιέχουν καθώς είναι εξίσου σημαντικά.

Υγρά:

Πολλές μητέρες νιώθουν δίψα όταν θηλάζουν, ειδικά όταν το μωρό τους είναι νεογέννητο. Είναι καλή ιδέα να έχετε διαθέσιμο ένα ποτήρι νερό ενώ θηλάζετε, αλλά δεν είναι απαραίτητο να πίνετε περισσότερο από όσο νιώθετε άνετα, καθώς δεν βοηθά στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος και μπορεί να είναι δυσάρεστο.

Σε ορισμένες γυναίκες αρέσει να πίνουν αφεψήματα και αφεψήματα από βότανα για να αυξήσουν την πρόσληψη υγρών. Ωστόσο, οι υπερβολικές ποσότητες ορισμένων τσαγιών και αφεψημάτων από βότανα μπορεί να οδηγήσουν σε εξάντληση της παροχής γάλακτος, επομένως πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και προσοχή.

Συμπέρασμα:

Καταλήγουμε λοιπόν, στο ότι ανεξάρτητα από την εποχή και την θερμοκρασία, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές ή ποσότητες που θα πρέπει να καταναλώνει μία θηλάζουσα μητέρα με σκοπό να έχει αρκετό γάλα για το παιδί της. Η φύση έχει φροντίσει ώστε ακόμα και σε συνθήκες λιμού, ένα μωρό να μπορέσει να τραφεί ¨εις βάρος¨ της μητέρας του, αρκεί να μπαίνει συχνά στο στήθος. Είναι βασικό όμως, η μητέρα, να θρέφεται σωστά και επαρκώς, να ενυδατώνεται συχνά, προκειμένου να είναι υγιής και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της μητρότητας.

1707 2560 Χρυσάνθη Καλεσοπούλου

Χρυσάνθη Καλεσοπούλου

Χρυσάνθη Καλεσοπούλου Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Όλα τα άρθρα από : Χρυσάνθη Καλεσοπούλου

    Το όνομά μου είναι . Στείλτε μου στο ή καλέστε με στο .
    Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε για:

    Start Typing