Τι βλέπει το μωρό ανα μήνα

Τι βλέπει το μωρό ανα μήνα

Τι βλέπει το μωρό μου; Αυτή είναι μια πολύ κοινή ερώτηση για τους γονείς. Αυτό το άρθρο θα μας περιγράψει τι βλέπει το μωρό σου  από τη γέννηση έως την ηλικία του 1 έτους. Μαζί θα δούμε πως αναπτύσσεται η όραση του μωρού τους πρώτους μήνες, και τι μπορείς  να κάνεις για να ενισχύσεις την όραση του.

Τι  βλέπει ένα μωρό από την γέννηση μέχρι τον 1 μήνα :

Μόλις γεννηθεί το μωρό, μπορεί να διακρίνει πρόσωπα και ίσως εκφράσεις, σε απόσταση 30 εκατοστών, όση δηλαδή είναι η απόσταση μεταξύ της μητέρας και του νεογέννητου  κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Εάν η απόσταση αυτή αυξηθεί στα 60 εκατοστά, η εικόνα γίνεται θολή.

Αλλά χαρακτηριστικά της όρασης του πρώτου μήνα:

 • Βλέπει σε μαύρο και άσπρο και σε αποχρώσεις του γκρι.
 • Έχει μάτια που είναι μεγάλα σε σύγκριση με το σώμα του.
 • Έχει μάτια που είναι περίπου το 65% του μεγέθους του για ενήλικα.΄
 • Έχει  μεγάλη ευαισθησία στο φως.

Μία εβδομάδα μετά τη γέννηση, τα μάτια του μωρού είναι σε θέση να εστιάζουν σε μακρινές αποστάσεις, χωρίς όμως να μπορούν να επεξεργαστούν την πληροφορία που λαμβάνουν. Σταδιακά το μωρό θα αρχίσει να αναπτύσσει χρωματική όραση.

Τι βλέπει ένα μωρό από τον 2 μήνα ως τον 3 μήνα :

Για τους πρώτους 2 μήνες της ζωής, τα μάτια ενός βρέφους δεν συνεργάζονται καλά μεταξύ τους και για αυτό δεν μπορούν συγκλίνουν καλά στο βλέμμα. Παρατηρείς τους οφθαλμούς σαν να τρεμοπαίζουν και σου δίνουν την εντύπωση του στραβισμού. Αυτό σταδιακά υποχωρεί. Εάν συνεχιστεί ή εάν ένα μάτι είναι πάντα γυρισμένο ή έξω, αναφέρεται αυτήν την παρατήρηση στον παιδίατρο σας. Η όραση του μωρού σου έχει βελτιωθεί μέχρι τον 3 μήνα και θα είναι και λιγότερη θολή η εικόνα. Σε αυτήν την ηλικία, θα πρέπει επίσης να μπορεί να παρακολουθεί ένα αντικείμενο που κινείται από πλευρά σε πλευρά.

Χρήσιμο tip

Για να τσεκάρετε την όραση του μικρού σου βρέφους, κάθισε απέναντί του και στη συνέχεια μετακινήσου από αριστερά προς τα δεξιά στο οπτικό πεδίο του. Ο στόχος είναι να διατηρήσει τα μάτια του στραμμένα στο πρόσωπό σου καθ’ όλη τη διάρκεια της εξάσκησης.

Το μωρό σου σταδιακά θα πρέπει να :

 • Ακολουθεί αντικείμενα με τα μάτια του.
 • Αναγνωρίζει το πρόσωπό σου.
 • Ξεκινήσει  να ψάχνει  πράγματα στο οπτικό του πεδίο.

Τι βλέπει το μωρό σου τον 4 μήνα  :

Η όραση του μωρού σου είναι πιο  καθαρή και τώρα μπορεί να δει πιο μακριά. Εξακολουθεί όμως  να προτιμά να σε κοιτά από κοντά. Σε αυτή την ηλικία, ένα βρέφος χρησιμοποιεί και τα δύο μάτια και επεξεργάζεται  την αντίληψη του βάθους. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού μπορείς να το ενθαρρύνεις  αγγίζοντας φωτεινά αντικείμενα και παιχνίδια.

Ιδανικά παιχνίδια :

 • Μοντεσοριαννό μόμπιλε
 • Κάρτες με σχήματα
 • Βιβλία με φιγούρες ή έντονα σχέδια

Τι βλέπει το μωρό σου τον  6 μήνα :

Τα μάτια του μωρού σου  θα πρέπει να συνεργάζονται συνεχώς και να εστιάζουν. Μπορεί να δει χρώματα όπως βλέπουν οι ενήλικες. Ήρθε ο καιρός να παίξετε κου-κου τα και να ανακαλύψετε χρώματα και εικόνες. Οι καθρέφτες μπορούν να βοηθήσουν  στην ανάπτυξη της όρασης.

Τι βλέπει το μωρό σου τον 7 έως και τον  12 μήνα :

Το μωρό σας τώρα κινείται περισσότερο. Είναι καλύτεροι στο να κρίνουν αποστάσεις και να αρπάζουν αντικείμενα. Τα μωρά μαθαίνουν πώς λειτουργεί η όρασή τους όταν το σώμα τους κινείται.

Η όραση του μωρού μου σε μια εικόνα

αναπαράσταση της όρασης του μωρού

Από πότε βλέπει χρώματα το μωρό;

Το μωρό σου αναγνωρίζει περισσότερο από όλα αντικείμενα με έντονες χρωματικές αντιθέσεις, όπως για παράδειγμα ασπρόμαυρα αντικείμενα ή σχέδια με ρίγες. Επίσης του αρέσει πολύ να παρατηρεί τα πρόσωπα του περιβάλλοντος του

Προς το τέλος του πρώτου μήνα ζωής, ένα μωρό μπορεί να δει καθαρά όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση ενός μέτρου και να τα εντοπίσει με τα μάτια του.

Τα νεογέννητο δεν μπορεί σχεδόν καθόλου να αναγνωρίσει τα χρώματα, όμως το κόκκινο είναι το χρώμα που δείχνει να αντιδρά πιο έντονα. Στην ηλικία των τεσσάρων μηνών θα μπορεί να  αναγνωρίσει τα χρώματα αρκετά καλά.

Πότε αλλάζει το χρώμα των ματιών ενός μωρού;

Η ίριδα στα μάτια μωρού έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά με το έντονο φως την ώρα του τοκετού κι αυτό κινητοποιεί την παραγωγή μιας μεγάλης ποσότητας μελανίνης. Αυτή πολλές φορές κάνει τα μάτια του να αλλάζουν χρώμα και να φαίνονται πράσινα, μπλε, καστανά, γκρι, ή μαύρα.

Τον πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού χρώματος των ματιών του μωρού φυσικά παίζουν τα γονίδια. Εάν το μωρό έχει κληρονομήσει το σχετικό γονίδιο από τη μητέρα ή τον πατέρα του. Γενικά, εάν και οι δύο γονείς έχουν καστανά μάτια αλλά ο ένας έχει έναν γονιό με μπλε, οι πιθανότητες το παιδί να πάρει τα μάτια του παππού ή της γιαγιάς υπάρχουν, αν και λίγες.

Θα παρατηρήσεις τη μεγαλύτερη αλλαγή κατά τους πρώτους 6-9 μήνες της ζωής του μωρού. Για αρκετές εβδομάδες μέχρι και μήνες τα  μάτια του μωρού θα γίνονται πιο σκούρα. Μέχρι τους 12 μήνες τα περισσότερα μωρά αποκτούν το μόνιμο χρώμα των ματιών τους.

Τι μπορεί να βοηθήσει το μωρό μου στην ανάπτυξη της όρασης του;

Βρεφικό μασάζ

Το βρεφικό μασάζ είναι ένα ειδικό πρόγραμμα που ενισχύσει την ψυχοκινητική ανάπτυξη σε ένα μωρό. Κατά την διάρκεια του οι γονείς έχουν την δυνατότητα να εστιάσουν στο μωρό με οπτική επαφή σε ένα περιβάλλον ηρεμίας και χαλάρωσης. Στο we welcome babies διοργανώνουμε συνεδρίες βρεφικού μασαζ του αναγνωρισμένου προγράμματος ΙΑΜ. Η μαία μας Έλλη Καστρίκα, είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ από το 2018.

Αισθητηριακό παιχνίδι – Messy play

Mε τη φυσική περιέργεια το μωρό σου, ελεύθερα και πειραματίζεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Πάντα με τον δικό του τρόπο και χρόνο. Το Messy Play δεν είναι κάτι καινούργιο, παρά ο έμφυτος τρόπος παιχνιδιού από την βρεφική ηλικία. Το μωρό έχει την δυνατότητα να λαμβάνει έντονα ερεθίσματα που ενεργοποιούν  της αισθήσεις. Με φυσικά υλικά παίρνει πληροφορίες για τα χρώματα και το περιβάλλον γύρω του. Διεγείρει την όραση αφού χρειάζεται και παράλληλος συντονισμός όλων των αισθήσεων.

Ανάγνωση βιβλίου

Η ανάγνωση βιβλίου θα βοηθήσει το μωρό σου πολυεπίπεδα . Σε σχέση με την όραση θα μπορέσει συντονισμένα να επεξεργαστεί την εικόνα και τον ήχο. Επέλεξε βιβλία με έντονα μοτίβα χρωμάτων, έντονα σχήματα και πολύχρωμες σελίδες.

Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μα΄ζί μας για ότι και εαν χρειαστείς. Μην ξεχνάς είμαστε μόλις ένα click μακριά σου!

810 1440 Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Είμαι η Έλλη Καστρίκα επαγγελματίας μαία, ασχολούμαι με το μοντέλο τοκετού one to one care από το 2013 και αποστολή και όραμα μου είναι να υποδέχομαι τα μωρά σε ένα κόσμο που θα αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και να φροντίζω τις γυναίκες. Για υποστήριξη και οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία: Kλήση: 695 5962 928

Όλα τα άρθρα από : Έλλη Καστρίκα

  Το όνομά μου είναι . Στείλτε μου στο ή καλέστε με στο .
  Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε για:

  Start Typing