Πως πλένω τα ρούχα του μωρού;
Ποτέ δεν θα φανταζόσουν, ότι ένα μικρό πλασματάκι θα έχει τόσα ρούχα για πλύσιμο. Και σίγουρα ότι τα περισσότερα πλυντήρια πια στο σπίτι θα τα βάζεις για το μωρό σου. Ο ρυθμός είναι πολύ τακτικός με τον πρώτο καιρό να είναι σχεδόν ανά 2 ημέρες και όταν ξεκινάνε οι στέρεες τροφές εκεί κοντά στους 6 μήνες να είναι σχεδόν κάθε μέρα! Σίγουρα όμως θα κάνουμε μαζί αυτή την διαδικασία εύκολή και απλή με χρήσιμα tips! Θα ανακαλύψουμε μαζί, πως θα καθαρίσουμε αυτούς τους «καινούργιους» λεκέδες από διαρροές της πάνας, γουλίτσες γάλα και σάλια και όσο το μωράκι μεγαλώνει λεκέδες από τα πρώτα του γεύματα.
Τα καλά νέα φυσικά είναι ότι το καθάρισμα των βρεφικών ρούχων δεν είναι απαραίτητα δύσκολο και αυτό γιατί τα βρεφικά ρούχα τείνουν να είναι κατασκευασμένα από υλικό που πλένεται πολύ εύκολα, δηλαδή η βαμβακερή σύσταση τους! Να ένας ακόμα λόγος να επιλέγουμε 100% βαμβάκι.
Χρειάζεται να πλύνω όλα τα καινούργια ρούχα που πήρα για το μωρό καθώς και τα λευκά είδη;
Είναι απαραίτητο να πλύνεις, τα ρούχα του μωρού σου, και οτιδήποτε έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα του για τη φροντίδα του όπως πετσέτες, σεντόνια και κουβέρτες.
Παρόλο που μόλις τα πήρες , αυτά τα ρούχα ,μπορεί να ήταν εκτεθειμένα κατά την μεταφορά τους σε σκόνη, μικροοργανισμούς και διάφορους ερεθιστικούς παράγοντες για την ευαίσθητη βρεφική επιδερμίδα. Αρά το πρώτο πλύσιμο είναι σημαντικό για την ασφάλεια του μωρού.
Πόσο καιρό πριν έρθει το μωρό μου πρέπει να έχω πλύνει τα ρούχα του και τα σεντόνια;
Μόλις έχεις αγοράσει όλα τα καινούργια ρούχα ή ρούχα που μπορεί να σου έχουν δώσει γνωστοί σου, ξεκίνα να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα. Δηλαδή δες τα ρούχα που είναι για τους πρώτους μήνες σε σχέση με αυτά που είναι για αργότερα. Επίσης χώρισέ τα ρούχα ανάλογα με το χρώμα και τις οδηγίες της ετικέτας σχετικά με το πλύσιμο.
Πλύνε τα ρούχα κοντά στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Τακτοποίησε τα στη ντουλάπα και σκέπασε με ένα καθαρό σεντόνι. Προσοχή δεν βάζεις μέσα στην ντουλάπα σου εντομοαπωθητικές ουσίες ή ναφθαλίνη.
Τι θα χρειαστώ για να πλύνω τα ρούχα του μωρού ;
Απορρυπαντικό ρούχων για μωρά :
Ένα καλό απορρυπαντικό ρούχων πρέπει :
- Να μην περιέχει χημικές ουσίες όπως τα parabens.
- Να είναι δερματολογικά ελεγμένο ότι δεν προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα.
- Να είναι υποαλλεργικό.
- Να είναι φτιαγμένο από φυσική σαπωνίνη και όχι από συνθετικές αρωματικές ουσίες.
- Για τα μωρά με γνωστές αλλεργίες καλύτερα να αγοράσεις μια υποαλλεργική σειρά απορρυπαντικού
Διχτάκι για τα ρούχα:
Το πιο χρήσιμο εργαλείο στο πλύσιμο των βρεφικών ρούχων ώστε να μην χάσεις τις μικροσκοπικές κάλτσες, τα σκουφάκια και τα γαντάκια ειδικά στο στεγνωτήριο.
Καλάθι για τα άπλυτα :
Ξεχωρίζουμε τα ρούχα του μωρού από τα δικά μας. Τουλάχιστον μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού σας δεν φέρνετε σε επαφή τα ρούχα του είτε στο καλάθι ή στον κάδο του πλυντήριού.
Πως πλένω τα ρούχα του μωρού βήμα – βήμα :
Βήμα 1:
Ελέγξτε για υπολείμματα
Εάν υπάρχει συσσώρευση υπολειμμάτων (τροφές, μητρικό γάλα,) στα ρούχα, σκουπίστε τα αρχικά εκείνη την ώρα με μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα.
Βήμα 2:
Ρυθμίστε τον κύκλο ξεβγάλματός σας σε θερμοκρασία κρύου νερού
Το δροσερό νερό θα μπορεί να αφαιρεί τους περισσότερους λεκέδες στα ρούχα του μωρού σας, χωρίς να επηρεάζει τα ρούχα. Εννοείται ότι στο ξέβγαλα βάζουμε την ρύθμιση του ζεστού νερού. Επίσης είναι σημαντικό στα προγράμματα που βάζουμε τα ρούχα να φτάνουν μέχρι 60ο βαθμούς. α ρούχα είναι τα μόνα που έρχονται σε συνεχή επαφή με το ευάλωτο μωρουδιακό δέρμα. Τα φορμάκια και τα μπλουζάκια, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια, τα οποία μάλιστα δεν σκοτώνονται αν πλυθούν στους 40ο βαθμούς. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το 25% των ρούχων που πλένονται σε χαμηλή θερμοκρασία εξακολουθούν να φέρουν ίχνη από βακτήρια και ακαθαρσίες, τα οποία εξουδετερώνονται μόνο εάν η θερμοκρασία πλύσης ξεπεράσει τους 60 βαθμούς.Tέλος σε πολύ απαιτητικούς λεκέδες βάζουμε τοπικά λίγο σαπούνι χεριών πριν την πλύση των ρούχων. Επίσης σε λεκέδες από φρούτα και λαχανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύδι, φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά βοηθητικό.
Βήμα 3:
Διαχωρίστε τα ρούχα σε σκούρα, χρωματιστά και πετσέτες
Με το βρεφικό απορρυπαντικό πλένεται πιο εύκολα τα ρούχα του μωρού σας διαχωρίζοντας σας. Μην πλέκεται τις καθημερινές του μπλούζες με υπολείμματα τροφής με τις πετσέτες του. Όπως τα χρωματιστά ρούχα με προσοχή με τα λευκά γιατί πολλές φορές μπορεί να αφήνουν χρώμα. Αυτή η τακτική θα σας κερδίσει χρόνο. Διατηρήστε αυτήν την συνήθεια και μετά τον πρώτο χρόνο που θα πλένετε τα ρούχα της οικογένειας όλα μαζί, οργώνοντας καλάθια που θα έχουν τις αντίστοιχες ομάδες ρούχων.
Βήμα 4:
Προσθέστε όσο απορρυπαντικό χρειάζεται βάση της μεζούρας
Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε πολύ απορρυπαντικό. Εάν υπερβάλλετε, ο κύκλος πλύσης μπορεί να μην ξεβγάλει όλο το απορρυπαντικό, αφήνοντας ένα κολλώδες υπόλειμμα που θα μπορούσε να είναι ερεθιστικό για το δέρμα του μωρού σας.
Βήμα 5:
Ελέγξτε για λεκέδες πριν απλώσετε τα ρούχα
Αφού ολοκληρωθεί η πλύση ελέγξτε τα ρούχα για να δείτε εάν ο λεκές βγήκε στο πλύσιμο. Εάν όχι απλά απομονώστε τα ρούχα που έχουν έντονους λεκέδες και επαναλάβετέ σε ακόμη μια πλύση.
Βήμα 6:
Απλώστε τα ρούχα για να στεγνώσουν
Είναι καλή ιδέα να απλώνετε ρούχα – ειδικά ρούχα από 100% βαμβάκι, τα οποία είναι επιρρεπή στο να μαζεύουν – αντί να τα βάζετε στο στεγνωτήριο. Εάν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε το στεγνωτήριο, αλλάξτε το σε μια ρύθμιση χαμηλότερης θερμοκρασίας και προσπαθήστε να βγάλετε τα ρούχα αμέσως μετά το τέλος του. Επίσης το άμεσο άπλωμα των ρούχων θα σας βοηθήσει και στο πιο εύκολο σιδέρωμα.
Με καλή οργάνωση και σωστό απορρυπαντικό ρούχων το πλύσιμο των ρούχων του μωρού σας θα γίνει γρήγορο και αποτελεσματικό. Η ομάδα του wewelcomebabies έχει φτιάξει για εσένα ένα αναλυτικό video για να δεις όλη την διαδικασία και να σου λυθεί κάθε απορία! Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις με την μαία της ομάδας για ότι χρειαστείς.