Πάνες και μωρό πάνε μαζί! Ξεκινώντας τη φροντίδα του μωρού το πρώτο πράγμα που θα μας απασχολήσει είναι η αλλαγή της πάνας. Θα χρειαστεί πολλές φορές μέσα στη διάρκεια της μέρας και της νύχτας να αλλάξεις το μωρό σου, αρά θέλουμε να νιώθεις εξοικειωμένη με τη διαδικασία ώστε να γίνεται εύκολα και απλά.
Τι πάνα χρησιμοποιώ;
Αρχικά ας δούμε τι είδους πάνα μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Ναι υπάρχουν αρκετά είδη πάνας και θα επιλέξεις βάση των αναγκών σου και τη ηλικιακή φάση του μωρού σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις απλές πάνες μα σκέψου να είναι υποαλλεργικές και οικολογικές. Θα βρεις πάνες βρακάκι που βολεύουν καθώς το μωρό μεγαλώνει ή είναι στη μεταβατική περίοδο για να σταματήσει τη πάνα. Άλλη μια ακόμη επιλογή είναι οι υφασμάτινες πάνες, όπου θα βρεις σε πολλά σχέδια που μπορούν να καλύψουν ένα μεγαλύτερο μωρό ή ακόμη και ένα νεογέννητο. Οι υφασμάτινες πάνες έχουν το πλεονέκτημα λιγότερων ερεθισμών στη ευαίσθητη περιοχή αλλά ίσως μεγαλύτερη κούρασης για σένα.
Πώς διαλέγω το κατάλληλο μέγεθος πάνας;
Το πιο σημαντικό είναι να επιλέξουμε το σωστό μέγεθος πάνας, γιατί εάν δεν το κάνουμε είναι βέβαιο πως θα καταλήξουμε με διαρροές και λερωμένα στρώματα και σεντόνια πράγμα που δεν θέλουμε. Η σωστή πάνα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλη, ούτε πολύ μικρή, και πάντα πρέπει να επιλέγουμε βάσει των κιλών του μωρού. Και μην ξεχνάς, πως πρέπει συχνά να τσεκάρεις αν το μωρό χρειάζεται ακόμα το μέγεθος πάνας που έχεις ή αν πρέπει να περάσουμε στο επόμενο.
Κάθε πότε αλλάζω πάνα στο μωρό;
Ένα μωρό, ενδεικτικά θα έχει τουλάχιστον πέντε με έξι υγρές πάνες, ανά 24ωρο.Η μεγαλύτερη ανάγκη του μωρού είναι να νιώθει όσο το δυνατό περισσότερο στεγνό, ακόμη κι όταν έχει βρέξει την πάνα του. Άλλα μωρά ξυπνάνε κατά τη διάρκεια της νύχτας γιατί η πάνα τους έχει βραχεί, άλλα κοιμούνται 5-7 ώρες συνεχόμενες και έχουν την πρωινή πάνα γεμάτη. Το σημαντικό είναι να κάνουμε ένα τακτικό έλεγχο ανά 3-4 ώρες και γενικά όταν αντιληφθούμε ότι η πάνα είναι γεμάτη να πάμε γρήγορα να τη αλλάξουμε.
Τι χρειάζομαι για τη αλλαγή της πάνας;
Πάνες
Επιλέγεις τις πάνες που ταιριάζουν σε εσένα και το μωρό σου και μετά τις πρώτες δοκιμές προμηθεύεσαι μεγαλύτερές ποσότητες. Είναι σημαντικό να μην προκαλούν ερεθισμό στο μωρό και να νιώθει άνετα μέσα σε αυτές. Αφού τις έχεις τσεκάρεις φορτώνεις τα ντουλάπια με πάνες και ψάχνεις προσφορές που υπάρχουν ιντερνετικά
Πετσετούλες
Μικρές πετσετούλες διαστάσεων 40×60 είναι ιδανικές για να σκουπίζεις την ευαίσθητη αυτή περιοχή. Είναι πολύ σημαντικό το σκούπισμα της περιοχής να γίνει με μια βαμβακερή απορροφητική πετσέτα αφού αυτό είναι το ουσιαστικό βήμα για να μην έχουμε ερεθισμό στη περιοχή.
Κρέμα για τη αλλαγή της πάνας
Θα χρειαστείς μια προστατευτική και αδιάβροχη κρέμα καθημερινής περιποίησης για την αλλαγή της πάνας. Η σύνθεση της να είναι ειδικά μελετημένη για τα μωρά από την πρώτη μέρα της γέννησής τους. Είναι σημαντικό η σύνθεση της να είναι από αγνά υλικά της φύσης, όπως το χαμομήλι και η καλέντουλα. Θα σε βοηθήσει αρκετά να προστατέψεις τη ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού από το σύγκαμα και τους ερεθισμούς.
Πως κάνω τη αλλαγή της πάνας ;
Το μωρό σου θα δώσει το σήμα συνήθως με το κλάμα ή θα το τσεκάρεις εσύ ανά 3 ώρες περίπου εάν έχει κάνει κάκα ή τσίσα. Μόλις το διαπιστώσεις άμεσα έρχεται η ώρα της αλλαγής. Είναι πολύ σημαντικό ότι και να κάνουμε στη φροντίδα του μωρού να το έχουμε ενημερώσει. Είναι κάτι που πολλές φορές θα ακούσεις στους κύκλους προετοιμασίας του we welcome babies.
Αρά είσαι έτοιμο μωρό μου να αλλάξουμε πάνα; Ας ξεκινήσουμε !
Θα χρειαστούμε πολύ καλή οργάνωση του χώρου. Επέλεξε ο χώρος που θα γίνεται η αλλαγή της πάνας να είναι κοντά στο μπάνιο αφού ο βασικός κανόνας είναι να ξεπλένουμε τοπικά το μωρό με άφθονο νερό. Δεν χρειάζεται να πάρεις κάποια ειδική αλλαξέρια αφού πρακτικά μπορείς να φτιάξεις μια μίνι αλλαξέρια σε μια σταθερή επιφάνεια τοποθετώντας ένα απλό μαλακό στρώμα. Χρησιμοποίησε μικρά καλαθάκια όπου θα έχεις τοποθετήσει μέσα :
- Πανες
- Μικρές πετσέτες
- Κρέμα αλλαγής της πάνας
- Καθαρό φορμάκι
- Βαμβάκι – οινόπνευμα ( εάν είναι νεογεννητο λίγων ημερών)
Ακολούθησε τα βήματα
- Αφαίρεσε τη βρώμικη πάνα κάνοντας μια κίνηση από μπροστά προς τα πίσω και ακουμπώντας το μωρό στο καθαρό μέρος της βρώμικης πάνας. Σήκωσε απαλά τα ποδιά του προς τα πάνω και πέταξε τη πάνα μέσα σε μικρές αρωματικές σακούλες μιας χρήσεως ή σε ένα μικρό κάδο που θα βρίσκεται κοντά σου που θα τον αλλάζεις τακτικά. Θα χρειαστείς να ανασηκώσεις μέχρι τη μέση το φορμάκι του μωρού.
- Πάρε το μωρό σου αγκαλιά και πάρε μαζί σου τη μικρή πετσέτα. Κατευθύνσου προς το μπάνιο. Άνοιξε τη βρύση και άφησε το νερό να τρέξει θα χρειαστεί να είναι χλιαρό. Συνεχώς να έχεις οπτική επαφή με το μωρό και να του μιλάς.
- Κράτησε με σταθερή λαβή στη εσωτερική σου παλάμη, ρίξε νερό στη ευαίσθητη περιοχή με κινήσεις από μπροστά προς τα πίσω. Πλύνε επιμελώς τη περιοχή ειδικά εάν το μωρό έχει κάνει κακά.
- Ακουμπά τη πετσέτα απαλά καλύπτοντας τη μέση του μωρού και τοποθέτησε το μωρό στη σταθερή στεγνή επιφάνεια. Με απαλές ταμποναριστές κινήσεις σκούπισε, τη περιοχή της βουβωνικής χώρας, ανάμεσα στα ποδιά και το πίσω μέρος του πωπού. Αυτές οι περιοχές κλειδώνουν τη περισσότερη υγρασία και μπορούν να μας οδηγήσουν στο λεγόμενο σύγκαμα, εάν δεν στεγνώσουμε καλά.
- Βάλε κρέμα για τη αλλαγή της πάνας. Κάτι ακόμη που θα μας βοηθήσει να προλάβουμε αυτή τη κατάσταση είναι η τακτική χρήση της κρέμας ,φορά ανα φορά μια μικρή ποσότητα σε όλη τη περιοχή της πάνας.
- Κλείσε τη πάνα χωρίς να σφίγγεις υπερβολικά τα σημεία εφαρμογής και να έχεις στο μυαλό σου να περνάει άνετα ένα δάχτυλο από το σημείο που εφαρμόζει η πάνα στη κοιλιά του μωρού.
- Συνέχισε να ντύνεις το μωρό σου, ενημέρωσε το ότι αλλάξατε πάνα και μια ζεστή αγκαλιά το περιμένει.
Και κάπως έτσι ακολουθούν καθημερινές μοναδικές στιγμές που θα σου δώσουν το τίτλο του expert της πάνας. Αυτές οι καθημερινές στιγμές υπολογίζονται περίπου μόλις στις 2000 για το πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού σου.
Come together να ανακαλύψουμε μαζί