Οδηγός για εγκύους και μικρά βρέφη μετά από την πλημμύρα

Οδηγός για εγκύους και μικρά βρέφη μετά από την πλημμύρα

Έχουν περάσεις λίγες μέρες μέτα απο μια τεράστια φυσική καταστροφή, στην περιοχή της Θεσσαλίας απο την κακοκαιρία Daniel. Όλοι μουδιασένοι από αυτά που αντικρίζουμε και φυσικά αγχωμένοι απο την καινούργια μας καθημερινότητα. Η ομάδα μας έρχεται καθημερινά σε επαφή με εγκυμονούσες, νεογέννητα και μικρά βρέφη. Κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια με τα τωρινά μας δεδομένα να απαντήσουμε σε ερωτήματα για αυτές τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού μας σύμφωνα πάντα με τις επίσημες πηγές και διεθνείς οργανσιμούς.

Πως να καθαρισώ τους χώρους μου;

Εαν είστε έγκυος αποφύγετε την άμεση έκθεση με μολυσμένα λιμνάζοντα νερά. Ζητήστε άμεσα την βοήθεια συνεργείου για να διαχειριστείτε τον καθαρισμό των χώρων σας. Γενικά προμηθευτείτε με γαλότσες, γάντια και μάσκες εαν βρισκέτε το σπίτι σας κοντά σε λιμνάζοντα νερά.Μ ην έρχεστε σε επαφή με στάσιμα νερά και λάσπη χωρίς λήψη αυτών των ατομικών μέτρων προστασίας.

Πιο ειδικά για τον καθαρισμό του σπιτιού:

    • Λάβετε μέτρα ατομικής προστασίας κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του σπιτιού (γαλότσες, γάντια, μακριά ρούχα, μάσκες). Μετά το πέρας των εργασιών, πλύνετε τα ρούχα αυτά ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.

    • Απομακρύνετε και πετάξτε αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής, κτλ).

    • Απορρίψτε οποιαδήποτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.

    • Απομακρύνετε τα βρέφη και τα παιδιά από το σπίτι κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.

Μπορώ να καταναλώσω το νερό;

Για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να λάβουμε τις επίσημες απαντήσεις απο τους αρμόδιους φορείς (δημόσιες υπηρεσίες ύδρευσης) οτι έχουν γίνει οι κατάλληλοι ποιοτικοί έλεγχοι θα ήταν προτιμότερο να καταναλώσεται εμφιαλωμένο νερό. Μην καταναλώνετε νερό από το δίκτυο έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Μέχρι τότε, καταναλώνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό και για τις ακόλουθες χρήσεις:

    • Για πόση

    • Για πλύσιμο φρούτων/λαχανικών και τροφίμων

    • Για παρασκευή φαγητού ή για να δώσετε τεχνητό γάλα στο μωρό σας

    • Για ατομική υγιεινή (π.χ. πλύσιμο δοντιών, πλύσιμο χεριών κ.α.)

    • Για καθαρισμό τραυμάτων

    • Για πλύσιμο απαραίτητου ιματισμού

    • Για γενικότερη οικιακή χρήση και πλύσιμο επιφανειών, επίπλων και οικιακών συσκευών

Μπορώ να κάνω μπάνιο το μωρό μου;

Το βράσιμο του νερού αποτελεί μια μέθοδος για να κάνετε το νερό πιο ασφαλές για χρήση σκοτώνοντας οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων ιών, βακτηρίων και παρασίτων.

Η διαδικασία είναι απλή:

Βράζετε το νερό. Το νερό φτάνει στο σημείο βρασμού και το αφήνεται για περίπου 3 λεπτά ακόμη στην φωτιά. Μεταφέρετε σε καθαρά σκεύη. Ενναλακτικά χρησιμοποιείτε βραστήρα.

Ιδανικά για τα νεογέννητα και τα μικρά βρέφη μπορείτε να βράζετε την ποσότητα του νερού που θα χρησιμοποιείσετε για το μπάνιο. Ιδιαιτέρη προσοχή στο νερό να μην πέφτει στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας ώστε να μην το καταπίνει το μωρό σας. Επίσης σημαντικό να αφήνεται το νερό να κρυώσει να φτάσει στις ιδανικές θερμοκρασίες για το μπάνιο του μωρού 32-35οC.

Η σίτηση του μωρού

Ο θηλασμός παραμένει η καλύτερη επιλογή σίτισης για βρέφη σε μια συνθήκη φυσικής καταστροφής. Το μητρικό γάλα βοηθά στην προστασία των μωρών από ασθένειες όπως η διάρροια και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και παρέχει τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μωρά. Αυτή η προστασία είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, όταν το μολυσμένο νερό και το ανθυγιεινό περιβάλλον μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθενειών.

Μια θηλάζουσα:

Μπορεί να συνεχίζει να θηλάζει κανονικά και ακόμα να θηλάσει εαν χρειαστεί και κάποιο άλλο βρέφος. Προσπαθεί να καταναλώνει υγιεινή τροφή, εμφιαλωμένο νερό και να βρίσκει στιγμές για να ξεκουράζεται και να αποφορτίζεται.

Εκτός από τα οφέλη που προσφέρει ο θηλασμός στα μωρά, είναι επίσης ευεργετικός για τις μητέρες. Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει το στρες ενισχύοντας τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που σας βοηθά στην χαλάρωση και επιτρέπει στο μητρικό γάλα να ρέει. Ο θηλασμός και η επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί να ηρεμήσουν εσάς και το μωρό σας.

Σίτιση με φόρμουλα

Είναι σημαντικό να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας κάθε φορά πριν την προσπάθειά σας να παρασκευάσετε γάλα για το μωρό σας. Το ζεστό νερό, το σαπούνι και τα αλκοολούχα διαλύματα θα προστατεύσουν το μωρό σας από μικρόβια όπως η Σαλμονέλα ή Ε.Colli και Ε. sakazakii. Βεβαιωθείτε ότι το γάλα που θα δώσετε στο μωρό σας είναι κατάλληλο για την ηλικία και τις ανάγκες του και μην προβείτε στην κατανάλωση κάπου άλλου γάλακτος λόγω έλλειψης. Επίσης σε έκτακτες ανάγκες μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια απο ομάδες μητρικού θηλασμού, για να σας φέρουν σε επαφή με ενεργά θηλάζουσες μητέρες. Σε μια περίοδο κρίσης το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει όλα τα μωρά. Το νερό που θα χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή του γάλακτος είναι σημαντικό να είναι εμφιαλωμένο. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να το βράσετε σε πάνω από 70οc και σε αυτή την θερμοκρασία προτείνετε να παρασκευάσετε το διάλυμα του ξένου γάλακτος αυστηρά.

Μπορώ να κάνω επαναγαλακτισμό;

Ακόμη και εαν έχετε διακόψει τον θηλασμό μπορούμε να βοηθήσουμε δημιουργώντας ένα πλάνο επαναγαλακτισμού. Τα οφέλη της σίτισης με μητρικό γάλα ειδικότερα μετά απο μεγάλης έκτασης φυσικές καταστροφές είναι εξαιρετικά σημαντικά σύμφωνα πάντα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πώς να προστατευτώ αποτελεσματικά από τα κουνούπια;

Οι περιβαντολογικές συνθήκες της περιοχής με τεράστιες εκτάσεις στάσιμων νερών και υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την αύξηση των κουνουπιών στην περιοχή. Τα μολυσμένα κουνούπια μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες (ιός του Δυτικού Νείλου ή ελονοσία)

Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε προφύλαξη 24 ώρες το 24 ώρο με τα παρακάτω μέτρα:

Κουνουπιέρες για τα βρέφη στην κούνια και στο καρότσι. Στο υπνοδωματίο σας μπορεί να τοποθετήσετε κουνουπιέρα κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βεβαιωθείτε οτι δεν έχει εγκλωνιστεί κάποιο κουνούπι μέσα στα υφάσματα.

Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα:

    • μακριά μανίκια και παντελόνια

    • ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα

Εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα & επάνω από τα ρούχα – εγκεκριμένα στη χώρα μας με αποτελεσματικές δραστικές ουσίες όπως:

    • DEET

    • Πικαριδίνη/ικαριδίνη

    • ΙR3535

    • Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized (ec oil (h/c))

Μέτρα στο σπίτι

    • Σήτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού

    • Ανεμιστήρες (ιδίως οροφής)

    • Τα αρωματικά φυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως εντομοαπωθητικά. Μέντα, αρμπαρόριζα, βασιλικός, μελισσόχορτο ή η γνωστή σιτρονέλα μπορούν πραγματικά να δώσουν λύση στο πρόβλημα συγκέντρωσης κουνουπιών με απόλυτα φυσικό τρόπο χάρη στα έλαια που εκλύουν.

Σημαντική σημείωση :

Δεν χρησιμοποιούμε στα νεογέννητα και στα βρέφη εντομοαπώθητικά . Η θηλάζουσα μητέρα μπορεί να κάνει χρήση εντομοαπωθητικών ελεύθερα.

Νιώθω έντονη αδιαθεσια ή θέλω να κάνω εμετό. Τι να κάνω;

Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση αδιαθεσίας, αναπνευστικών προβλημάτων, εμφάνισης εξανθήματος ή γαστρεντερικών. Οι έγκυες να έρχονται σε άμεση επαφή με την μαιευτική τους ομάδα.

Διανύουμε μια περίοδο που αυτό που θα χρειαστούμε είναι η αλληλεγγύη, η στήριξη και η αλληλοβοήθεια. Όλη η ομάδα του wewelcomebabies.gr είναι δίπλα σας και προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο.

Πηγές :WHO CDC EOΔΥ USDA

1080 1920 Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Είμαι η Έλλη Καστρίκα επαγγελματίας μαία, ασχολούμαι με το μοντέλο τοκετού one to one care από το 2013 και αποστολή και όραμα μου είναι να υποδέχομαι τα μωρά σε ένα κόσμο που θα αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και να φροντίζω τις γυναίκες. Για υποστήριξη και οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία: Kλήση: 695 5962 928

Όλα τα άρθρα από : Έλλη Καστρίκα

    Το όνομά μου είναι . Στείλτε μου στο ή καλέστε με στο .
    Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε για:

    Start Typing