Εγκυμοσύνη και Θάλασσα

Εγκυμοσύνη και Θάλασσα

Εγκυος στην θάλασσα

Μπορώ να κολυμπήσω στη θάλασσα ενώ είμαι έγκυος;

Πολλές ερώτήσεις προκύπτουν το καλοκαίρι σχετικά με την εγκυμοσύνη και την θάλασσα. Με την πιο συχνή να είναι αν και πότε μπορώ να κολυμπήσω κατα την εγκυμοσύνη. Η σύντομη απάντηση είναι οτι το κολύμπι στη θάλασσα κατα την εγκυμοσύνη επιτρέπεται από το πρώτο τρίμηνο και σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διανύοντας όλους αυτούς του μήνες της εγκυμοσύνης κουβαλάς κυριολεκτικά παντού το μωρό σου. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαχειρίζεται έξτρα συνολικά από 9 μέχρι και 20 κιλά επιπλέον βάρους. Γνώριζες ότι μέσα στο νερό ζυγίζεις μόλις το ένα δέκατο από το βάρος σου; Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για σένα; Ότι μέσα στο νερό θα βρεις ανακούφιση και χαλάρωση. Το μπάνιο στη θάλασσα κατα την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι η τέλεια δραστηριότητα, προσφέροντας όχι μόνο τα οφέλη της άσκησης αλλά και ανακούφιση από μια σειρά από συνηθισμένες ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα οφέλη του να κολυμπώ στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το κολύμπι στην εγκυμοσύνη είναι ένας ήπιος τρόπος για να επιτύχεις τον στόχο σου για 30 λεπτά προγεννητικής άσκησης την ημέρα. Εκτός από τα πολλά οφέλη που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση για το σώμα σου και το μωρό σου, καθώς και την ανακούφιση για τους κουρασμένους μύες και τις αρθρώσεις σου, το κολύμπι στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να σε βοηθήσει :

  • Ανακούφιση από το πρήξιμο ποδιών. Η βύθιση των ποδιών στο νερό ενισχύει την κυκλοφορία σου, η οποία λόγω της έντονης φλεβικής στάσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δημιουργεί το έντονο πρήξιμο στα πόδια και ιδιαίτερα στους αστραγάλους. Η θάλασσά θα σε ανακουφίσει άμεσα από το πρήξιμο και το αίσθημα καύσου (σαν να καίγονται) που αισθάνεσαι στη εγκυμοσύνη.
  • Ανακούφιση από μυοσκελετικούς πόνους: Η λόρδωση της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση και με τη θέση του μωρού, πολλές φορές είναι ο λόγος που έχεις πολύ έντονους πόνους στη μέση ή το ισχίο σου. Κατά τη διάρκεια της επαφής σου με τη θάλασσα,  λόγω της άνωσης, αποσυμπιέζονται πολλά νεύρα που δημιουργούν το αίσθημα της μυαλγίας για το σώμα. Φαντάσου ότι το μωρό επιπλέει μαζί σου  σε κάθε βουτιά στη θάλασσα, και η σπονδυλική στήλη απελευθερώνεται.
  • Μείωση  της ναυτίας: Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι το δροσερό νερό προσφέρει ευπρόσδεκτη ανακούφιση από τη ναυτία και τον έμετο της εγκυμοσύνης. Η επαφή με τη θάλασσα μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τη ναυτία πολύ αποτελεσματικά, πολλές φορές και μόνο από τη επαφή με το δροσερό αεράκι της.
  • Ανακούφιση από τις υψηλές θερμοκρασίες: Είναι δύσκολο να είσαι έγκυος και να επικρατούν υψηλές θερμοκρασίας. Η  θάλασσα θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαχειριστείς αυτή τη κατάσταση. Επέλεξε να βρίσκεσαι σε σκιά και να κάνεις τακτικές βουτιές δροσιάς μέσα στο νερό. Επίσης είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διαχειριστείς και τον πολύ έντονο ιδρώτα που παρατηρείς, αφού  ιδρωτοποιοί αδένες υπερλειτουργούν.
  • Προετοιμάσου για τον τοκετό: Το κολύμπι διατηρεί τον μυϊκό τόνο και αυξάνει την αντοχή σου – και τα δύο είναι πολύ σημαντικά στη διάρκεια ενός τοκετού. Επίσης η θάλασσα είναι ο καλύτερος χώρος για να προετοιμαστείς για το τοκετό νοητικά. Βρες ένα ήρεμο σημείο άκου τον ήχο της θάλασσας και οραματίσου τον τοκετό. Φαντάσου όταν ξεκινήσει ο τοκετός ότι οι συσπάσεις σου σώμα σου θα είναι ήρεμα κύματα που θα έρχονται και θα φεύγουν και θα σε φέρνουν όλο και πιο κοντά στο μωρό σου. Κάνε εξάσκηση τις αναπνοές σου για το τοκετό. Η χαλάρωση και η ενέργεια που θα νιώσεις θα είναι μοναδική. Μαζί στο we welcome babies θα κάνουμε πολλούς τέτοιους οραματισμούς, στη διάρκεια της προετοιμασίας μας.

Μερικές συμβουλές για ασφαλές κολύμπι στη θάλασσα κατα την εγκυμοσύνη

  • Επέλεξε παραλίες που γνωρίζεις ότι τα νερά είναι καθαρά. Έλεγξε ότι η παραλία που έχεις επιλέξει να κάνεις μπάνιο, είναι οργανωμένη και έχει γαλάζια σημαία. Αυτός είναι ένας τρόπος που σου πιστοποιεί ότι η ποιότητα του νερού έχει ελεγχθεί.
  • Πήγαινε στη θάλασσα ώρες που δεν θα  εκτεθείς σε υψηλές θερμοκρασίες και στο ήλιο. Ιδανικές ώρες είναι οι πρώτες πρωινές  ή αργά το απόγευμα. Ο λόγος είναι κυρίως η έκθεση σου στη ηλιακή ακτινοβολία. Το δέρμα σου είναι εξαιρετικά ευαίσθητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη έκθεση στο ήλιο. Άρα θα χρειαστείς αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας το οποίο θα ανανεώνεις τακτικά.
  • Να ενυδατώνεσαι τακτικά. Αν και δεν θα νιώθεις ότι ιδρώνεις όπως εάν έκανες περπάτημα ή  τρέξιμο, εξακολουθείς  να ιδρώνεις όταν κολυμπάς. Φρόντισε λοιπόν να πιείς  500 mL (περίπου ένα μπουκαλάκι νερό μικρό) νερό περίπου δύο ώρες πριν πας στη θάλασσα και να έχεις συνεχώς μαζί σου δροσερό νερό για να καταναλώνεις σε όλη τη διάρκεια της παραμονής σου εκεί.
  • Να έχεις μαζί σου φρούτα και να τρως τακτικά μικρά σνακ. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα χρειαστείς  περίπου 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα για να στο δεύτερο τρίμηνο, 500 στο τρίτο τρίμηνο. Η επαφή με τη θάλασσα και το κολύμπι θα σε κάνει να νιώσεις ότι όρεξη σου άνοιξε.  Θα ήταν καλό να έχεις ετοιμάσει  για να έχεις μαζί σου  υγιεινά  σνακ που θα περιλαμβάνουν κυρίως φρούτα, μπάρες δημητριακών ή τοστ . Ιδανικά θέλουμε σνακ  που περιέχουν εύπεπτους υδατάνθρακες χωρίς πολύ λίπος, φυτικές ίνες ή πολλές βαριές πρωτεΐνες (όλα αυτά μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και να ολοκληρωθεί η πέψη άρα να σε δυσκολέψουν στο κολύμπι σου). Και όσο για αυτόν τον κανόνα σχετικά με την αποφυγή φαγητού πριν κολυμπήσετε; Δεν είναι αλήθεια – αν και είναι σημαντικό να αποφεύγουμε βαριά γεύματα πριν κολυμπήσουμε. Το καλύτερο για σένα θα ήταν να έχεις φάει ένα σνακ τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βουτήξεις και μετά να φας κάτι πιο χορταστικό πλούσιο σε πρωτεΐνες.
  • Να αλλάζεις τακτικά τα μαγιό σου και να μη το αφήνεις να στεγνώσει πάνω σου. Μόλις βγει από τη θάλασσα επέλεξε να αλλάξεις μαγιό. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις κάποια πιθανή μυκητίαση στη περιοχή του κόλπου. Πρακτικά μπορείς να έχεις μαζί σου δυο μαγιό ή να αλλάζεις μόλις βγει από τη θάλασσα και να φοράς ξανά το μαγιό σου αφού το έχεις ξεπλύνει και έχει στεγνώσει. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνεις τακτικά στη τουαλέτα να ουρείς και όχι να κρατάς τα ούρα σου, όσο είσαι στη θάλασσα. Η πραγματική αιτία της ουρολοίμωξης, δεν είναι μια βρώμικη τουαλέτα, αλλά το να μην αδειάζουμε τακτικά τη ουροδόχο κύστη.
  • Βρες ένα καλό μαγιό. Καθώς η εγκυμοσύνη σου εξελίσσεται, το μέγεθος του μαστού αλλάζει αλλά και η κοιλίτσα κάνει την εμφάνιση της. Δεν είναι άνετο  να προσπαθείς να χωρέσεις ή να κολυμπήσεις σε κάτι που δεν σου ταιριάζει σωστά, οπότε επένδυσε σε ένα νέο μαγιό που θα υποστηρίζει τις ανάγκες του σώματος σου.

Όπως λέμε και στο we welcome babies, άκου το σώμα σου. Αρά εσύ θέσε τα όρια για το πόσο θα καθίσεις στη θάλασσά και πόσο θα κολυμπήσεις ανάλογα με το πως αισθάνεται το σώμα σου. Κολύμπησε ελεύθερα μαζί με το μωρό σου χωρίς φόβο και αφέσου στο αίσθημα της χαλάρωσης που προσφέρει η θάλασσα.

1720 1147 Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Είμαι η Έλλη Καστρίκα επαγγελματίας μαία, ασχολούμαι με το μοντέλο τοκετού one to one care από το 2013 και αποστολή και όραμα μου είναι να υποδέχομαι τα μωρά σε ένα κόσμο που θα αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και να φροντίζω τις γυναίκες. Για υποστήριξη και οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία: Kλήση: 695 5962 928

Όλα τα άρθρα από : Έλλη Καστρίκα

    Το όνομά μου είναι . Στείλτε μου στο ή καλέστε με στο .
    Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε για:

    Start Typing