Περίοδος και θάλασσα : όλα όσα θέλεις να ξέρεις
Πολλές φορές έχεις νιώσει άγχος ότι η περίοδος σου θα επηρεάσει τις διακοπές σου και τα καλοκαιρινά σου μπάνια στην θάλασσα. Σκέφτεσαι ότι εάν έχεις περίοδο δεν θα μπορέσεις κολυμπήσεις. Η απογοήτευση και το άγχος μεγάλο. Η αλήθεια είναι όμως ότι η περίοδος σου δε χρειάζεται να σταθεί εμπόδιο στο κολύμπι στη θάλασσα. Δεν είναι ανθυγιεινό όπως έχεις συνηθίσει να ακούς. Παρακάτω θα βρούμε τις απαντήσεις στις απορίες σου σε σχέση με την περίοδο σου και την θάλασσα.
Κόβεται η περίοδος αν κάνω μπάνιο;
Είμαστε σίγουρες ότι το έχεις ακούσει ή έχεις νιώσει ότι κάπως ισχύει. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Η πίεση του νερού μπορεί να σταματήσει τη ροή σας προσωρινά ενώ κολυμπάτε. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η πίεση του νερού δουλεύει αντίθετα στην πίεση της βαρύτητας και αντιδρά με τη ροή του αίματος. Για αυτό έχουμε το αίσθημα ότι η ροή μας ελαττώθηκε. Όταν βγεις από τη θάλασσα, θα επανέλθει κανονικά.
Πονάω στην περίοδο, μπορώ να κολυμπήσω;
Κάτι που δεν είχες σκεφτεί είναι ότι το μπάνιο στην θάλασσα μπορεί να ανακουφίσει τις κράμπες περιόδου. Η άσκηση χαμηλής έντασης όπως το μπάνιο στην θάλασσα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ανακούφιση από τους πόνους περιόδου. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα και σας δίνουν ένα αυξημένο αίσθημα ευεξίας.
Μπορώ να κάνω μπάνιο στην θάλασσα ενώ έχω περίοδο χωρίς ταμπόν;
Μα φυσικά. Αντί του ταμπόν μπορείς να χρησιμοποιήσεις κύπελο περιόδου. Είναι μια εξίσου καλή επιλογή για τη θάλασσα.Οποία μέθοδο και εάν επιλέξεις ακόμα και αυτής της σερβιέτας μην ξεχνάς να αλλάζεις τακτικά.
Να έχεις στο μυαλό σου τα εξής:
- Φρόντισε να ανανεώνεις το ταμπόν ή την σερβιέτα κάθε 4 περίπου ώρες.
- Αμέσως μετά την «βουτιά» σου στην θάλασσα πήγαινε να αλλάξεις.
- Φόρεσε το βαμβακερό εσώρουχό σου ή ένα στεγνό μαγιό.
- Επέλεξε μια οργανωμένη παραλία για να έχεις πρόσβαση σε μπάνιο και καθαρό νερό.
- Ενυδατώσου καλά και φάε φρούτα ή σαλάτες για ενέργεια.
- Άκου τον ρυθμό του σώματος σου και ξεκουράσου.
Τα κύπελλα περιόδου έχουν μεγάλη χωρητικότητα για τη χρήση τους, με αποτέλεσμα να “συλλέγουν” περισσότερο αίμα, από όσο μπορεί να συγκρατήσει μία σερβιέτα ή ένα ταμπόν. Σκέψου ότι θα χρειαστείς να το αλλάξεις μετά από 12 ώρες και είναι μια πολύ καλή επιλογή για το μπάνιο στην θάλασσά. Είμαστε στην διάθεση σου να σε βοηθήσουμε να μάθεις την χρήση του κυπέλλου περιόδου. Η μαία μας Έλλη Καστρίκα είναι στην διάθεση σου.
Μπορεί να πάθω κάποια μόλυνση από το μπάνιο στη θάλασσα;
Το μπάνιο στην θάλασσα δεν είναι η αιτία για κάποια μόλυνση Τα βρεγμένα μαγιό μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο pH και να ερεθίσουν τον κόλπο και τον αιδοίο σας, οδηγώντας κάποιες φορές στην εμφάνιση κάποια κολπίτιδας.
Μετά το μπάνιο στην θάλασσα φρόντισε την ευαίσθητη περιοχή :
- Στέγνωσε καλά την περιοχή
- Άλλαξε μαγιό
- Πλύνε την ευαίσθητη περιοχή με χαμομήλι ή κάποιο προϊόν για την περιοχή με ήπιο pH
Τι μπορώ να κάνω για να μην λερωθώ;
Πολύ συχνά όταν έχουμε περίοδο ανησυχούμε για τους λεκέδες και τις διαρροές. Για αυτό λοιπόν, μπορείς εύκολα να φορέσεις ένα σκούρο μαγιό ή εσώρουχο περιόδου. Επίσης όπως αναφέραμε και παραπάνω η τακτική αλλαγή στην σερβιέτα ή στο ταμπόν θα σε βοηθήσει αρκετά. Να θυμάσαι όμως ότι η έμμηνος ρύση είναι μια φυσική διαδικασία και οι περισσότερες γυναίκες έχουμε περίοδο! Αγκάλιασε τον εαυτό σου!
Πως μπορώ να καθυστερήσω την περίοδο μου για να κάνω μπάνιο στην θάλασσα;
Εάν χρησιμοποιείς αντισυλληπτικά χάπια μπορείς να καθυστερήσεις την περίοδό σου ξεκινώντας με την επόμενη συσκευασία, χωρίς διακοπή. Εάν δεν λαμβάνεις αντισυλληπτικά χάπια, μπορείς να συμβουλευτείς την μαία ή την γυναικολόγο σου για το πως μπορείς να καθυστερήσεις την περίοδο σου με την λήψη προγεστερόνης. Για οποιαδήποτε απορία είμαστε στην διάθεση σου, για να σε βοηθήσουμε η μαία Έλλη Καστρίκα είναι δίπλα σου.
Οι «βουτιές» λοιπόν στην θάλασσα είναι κάτι που μπορείς να απολαύσεις ακόμα και με περίοδο. Να είσαι ανέμελη και ήρεμη και να μην ξεχνάς πόσο στην φυσιολογία του σώματος σου είναι η περίοδος σου!