Αυτοεξέταση του μαστού

Αυτοεξέταση του μαστού

Αυτοεξέταση για πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Ήξερες ότι… στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε περίπου 1.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού; Ότι περίπου το 80% των περιπτώσεων συμβαίνει σε γυναίκες άνω των 50 ετών και ότι το 5-10% είναι κληρονομικοί; Ο προληπτικός  έλεγχος μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου από τη νόσο κατά 25%.

Αυτοεξέταση μαστού
Κάθε πότε πρέπει να κάνω αυτοεξέταση μαστού ;

Η καλύτερη στιγμή για να κάνεις μια αυτοεξέταση μαστού είναι η εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου σου, δηλαδή η 7η  με 10η  μέρα του κύκλου σου. Ο λόγος είναι ότι μετά την περίοδο το στήθος είναι λιγότερο πρησμένο και ευαίσθητο στην πίεση, άρα η ψηλάφησή του είναι ευκολότερη. Εάν δεν έχεις πλέον περίοδο και βρίσκεσαι  στην εμμηνόπαυση ή έχεις κάνεις κάποιο γυναικολογικό χειρουργείο μπορείς  να κάνεις την αυτοεξέταση σου μια φορά το μήνα.

Απαιτούμενος χρόνος 20 λεπτά.

Πώς να κάνω αυτοεξέταση μαστού;

 1. Στάσου μπροστά από έναν καθρέφτη.

   

 2. Τοποθέτησε και τα δύο χέρια στο πλάι σου.

   

 3. Έλεγξε το στήθος σου  για αλλαγές:

  ·        στο χρώμα
  ·        στο μέγεθος
  ·        στο σχήμα του.

 4. Πρόσεχε εάν υπάρχει :

  ·        Ερυθρότητα
  ·        Εάν υπάρχει κάποιο εξόγκωμα
  ·        Βαθουλώματα
  ·        Υφή

 5. Δες πως φαίνονται οι θηλές σου.

  Μερικές γυναίκες έχουν ανεστραμμένες προς τα μέσα θηλές, αντί να προβάλουν προς τα έξω. Αυτό είναι φυσιολογικό αρκεί να μην αλλάζουν στην όψη με την πάροδο του χρόνου.

 6. Σήκωσε τα χέρια σου  πάνω από το κεφάλι και γύρισε στο πλάι.

  Κοίταξε συνολικά τον μαστό σου  στον καθρέφτη. Αν έχεις  μεγάλο στήθος, σήκωσε το κάθε ένα, ώστε να μπορείς να δεις  το δέρμα από κάτω.

 7. Χρησιμοποίησε το δεξί χέρι για να εξετάσεις το αριστερό στήθος σου  και στην συνέχεια το αντίστροφο.  

  Ξεκίνησε από το ανώτερο σημείο κοντά στη μασχάλη, ψηλάφησε πάνω-κάτω σε όλο τον μαστό. Κάνε μικρούς κύκλους με τα τρία μεσαία δάχτυλα σου. Χρησιμοποίησε τις άκρες των δαχτύλων σου  κάνε μικρές κυκλικές κινήσεις, σαν να ψάχνεις  να βρεις ένα στραγάλι.

 8. Σε κάθε σημείο του μαστού κάνετε τρεις κύκλους:

  ·        ένα πολύ ελαφρύ (επιφανειακό),
  ·        ένα με λίγο μεγαλύτερη πίεση,
  ·        έναν πιο βαθιά.

 9. Στη συνέχεια άλλαξε  χέρι και κάνε το ίδιο πράγμα για τον άλλο μαστό

   

Αφιέρωσε 10 λεπτά κάθε μήνα για την αυτοεξέταση σου!
Μπορείς να το κάνεις !

Τι μπορεί να βρω στην αυτοεξέταση του μαστού μου;

Ψηλαφητό οζίδιο.

Είναι το πιο συνηθισμένο εύρημα που μπορεί να σε οδηγήσει στον ειδικό.

Παρατήρησε :
Είναι ψηλαφητή μάζα (οζίδιο) στον μαστό το οποίο είναι σκληρό, έχει ανώμαλη μορφή δεν πονάει και δεν μετακινείται όταν πιέζεται με τα δάκτυλα. Μοιάζει κολλημένο στον θώρακα ή στο δέρμα. Εάν παραμένει και δεν μειώνεται σε μέγεθος ή δεν εξαφανίζεται μετά την περίοδο. Εάν είναι ευαίσθητο στην πίεση αλλά δεν πονά πολύ. Οζίδια (ψηλαφητές μάζες) στην περιοχή της μασχάλης θέλουν επίσης προσοχή. Είναι συνήθως μικρά, σκληρά και δεν πονάνε, αν και κάποιες φορές υπάρχει ευαισθησία στην εξέταση.

Αλλαγές στο σχήμα και το μέγεθος του στήθους.

Αλλαγή στο χρώμα ή την υφή του δέρματος των μαστών. Το δέρμα μπορεί να μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού, σκληρό με μικρά βαθουλώματα. Κοκκινίλα, πρήξιμο, πόνος στην ψηλάφηση και αυξημένη θερμοκρασία στο δέρμα. Πρόκειται για εικόνα φλεγμονής. Η απότομη αύξηση ή μείωση στο μέγεθος του ενός μαστού, ή η αξιοσημείωτη διαφορά μεγέθους των δύο μαστών ιδιαίτερα εάν αυτό δεν υπήρχε προηγουμένως. Φαγούρα στο δέρμα του στήθους και την θηλή, που δεν υποχωρεί παρά την αγωγή με αλοιφές.

Αλλαγές στη θηλή.

Αναστροφή (εισολκή) της θηλής προς τα μέσα που δεν υπήρχε πριν. Έκκριμα από μία μόνο θηλή χωρίς άσκηση πίεσης, το οποίο είναι αιματηρό ή ορώδες. Αλλαγή στο χρώμα της και πρήξιμο της θηλής ή της περιοχής γύρω από αυτήν.

Μην ξεχνάς το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης «Φώφη Γεννηματά» από τον Ιούνιο του 2022.

Το πρόγραμμα αφορά σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών, οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Εξαιρούνται μόνο όσες έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε εκείνες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία. Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η εξής

• Γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

• Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

 1. Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους
 2. Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
 3. Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος)

Με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα δεν σταματά στη διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά περιλαμβάνει και τη δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα και τη δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων.

 

Είμαστε μαζί σου , δίπλα σου στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Είμαστε μαζί σου , δίπλα σου στην πρόληψη στο we welcome babies είμαστε μαζί σου και σου προσφέρουμε δωρεάν συνεδρία εκμάθησης της αυτοεξέτασης του μαστού 365 μέρες το χρόνο. Γιατί η πρόληψη του καρκίνου του μαστού μας αφορά  κάθε μέρα και κάθε μέρα στεκόμαστε δίπλα σου.ου καρκίνου του μαστού

1600 1067 Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Είμαι η Έλλη Καστρίκα επαγγελματίας μαία, ασχολούμαι με το μοντέλο τοκετού one to one care από το 2013 και αποστολή και όραμα μου είναι να υποδέχομαι τα μωρά σε ένα κόσμο που θα αγκαλιάζει την διαφορετικότητα και να φροντίζω τις γυναίκες. Για υποστήριξη και οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία: Kλήση: 695 5962 928

Όλα τα άρθρα από : Έλλη Καστρίκα

  Το όνομά μου είναι . Στείλτε μου στο ή καλέστε με στο .
  Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε για:

  Start Typing