Το μωρό σου μόλις γεννήθηκε. Η πρώτη αγκαλιά, το πρώτο φιλί και χάδι. Mόλις το πήρες στα χέρια σου και ανταλλάσσατε τα πρώτα βλέμματα. Αυτή η εικόνα πολλές φορές δεν έρχεται στην συνειδητότητα μας, αφού οι γρήγοροι ρυθμοί ενός μαιευτήριού δεν στηρίζει τον μηδενικό αποχωρισμό. Ίσως και εσύ έχεις στο μυαλό σου, ότι πρώτα πρέπει να πάρει το μωρό η παιδιατρική ομάδα, και λίγο αργότερα να κάνει μπάνιο και πολύ αργότερα να έρθει στην αγκαλιά σου. Άραγε αυτό το μοντέλο έχει κάποιο ουσιαστικό όφελος για το μωρό σου ; Η σύντομη απάντηση είναι πως όχι.
Στο σημερινό μας άρθρο θα ανακαλύψουμε μαζί τα οφέλη που έχει το να καθυστερήσουμε να κάνει μπάνιο το νεογέννητο μωρό μας τις πρώτες μέρες. Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από αυτήν την τακτική τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογέννητο. Περιμένοντας να κάνει το νεογέννητο μας το πρώτο μπάνιο ακόμα και μετά τις πρώτες 24 ώρες, οι μελέτες δείχνουν ότι το νεογέννητο μωρό θα έχει :
- Σταθερή θερμοκρασία
- Μείωση πιθανότητας υποθερμίας
- Πτώση ορμονών stress
- Καλύτερο γλυκαιμικό δείκτη
- Ενίσχυση συναισθηματικού δεσμού
- Ενίσχυση μικροβιώματος
Το να καθυστερήσουμε το μπανάκι βοηθά επίσης στο να έχουμε μια ομαλή μετάβαση στον κόσμο με έναν πιο ήρεμο τρόπο, επιτρέποντας στο μωρό μας να προσαρμοστεί ομαλά. Το late bath εντάσσεται στις πρακτικές που είναι φιλικές προς τα μωρά προάγοντας την επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά την γέννηση και σε όλη τη διαδικασία του θηλασμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της επαφής δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τη γέννηση μειώνει το άγχος στο νεογέννητο και ξεκινά τη διαδικασία bonding πιο γρήγορα. Οι καινούργιες οδηγίες και συστάσεις μας λένε ότι πρώτο μπάνιο του μωρού θα πρέπει να γίνει μόλις επιστρέψετε στο σπίτι δηλαδή να έχουν περάσει τουλάχιστον 3-4 ημέρες από την γέννα. Αυτό στηρίζει το NHS με το NIPE από το 2021 όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το μωρό να δέχεται το πρώτο του μπάνιο μέρες μετά τον τοκετό, φροντίζοντας οι γονείς τοπικά την περιοχή για την αλλαγή της πάνας. Η συγκεκριμένη τακτική βοηθά τα νεογέννητα και στην πρόληψη της ατοπικής δερματίτιδας.
Στο wewelcomebabies στηρίζουμε την τακτική του να καθυστερήσει το πρώτο μπάνιο του μωρού, μέσα από την ενημέρωση στον κύκλο προετοιμασίας και ενισχύουμε τα ζευγάρια μας να το έχουν στο birth plan τους.
Ακολουθούν οι λόγοι με τους οποίους το late bath, δηλαδή να καθυστερήσουμε το μπάνιο του μωρού βελτιώνει την υγεία του :
- Περιορίζει τον κίνδυνο μόλυνσης
- . Βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου.
- Διατηρεί την θερμοκρασία του σταθερή.
- Περισσότερος χρόνος skin to skin μητέρας-μωρού.
- Βελτιώνει την ικανότητα θηλασμού.
- Μείωση της πιθανότητας ατοπικής δερματίτιδας.
- Οι γονείς απολαμβάνουν να κάνουν μπάνιο το νεογέννητό τους.
Όταν το μωρό σας γεννιέται, καλύπτεται από μια λευκή ουσία που ονομάζεται σμήγμα (vernix), η οποία αποτελείται από κύτταρα του δέρματος. Αυτή η ουσία βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων και δρα ως φυσικός προστατευτικός φραγμός μικροβίων για το μωράκι σας. Οι κοινές βακτηριακές λοιμώξεις για τα νεογνά περιλαμβάνουν Strep της Ομάδας Β και E. Coli που μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Καθυστερώντας το πρώτο μπάνιο, επιτρέπετε στο σμήγμα να συνεχίσει να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για το ανοσοποιητικό σύστημα του μικρού σας.
Το μωρό σας από την πρώτη στιγμή που δέχεται αλλαγές, το σώμα του πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα νέο περιβάλλον. Δεν υπάρχει πλέον πλακούντας για την σταθερή διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Εάν κάνετε μπάνιο σε ένα μωρό πολύ σύντομα μετά τη γέννηση, διατρέχει τον κίνδυνο να εκκρίνει ορμόνες του στρες που θα προκαλέσουν την πτώση του σακχάρου στο αίμα του, κάνοντάς να δείχνει πιο ληθαργικό και με λιγότερες πιθανότητες να θηλάσει τις πρώτες ώρες.
Τα μωρά μπορεί να εκτεθούν σε υποθερμία όταν κάνουν μπάνιο αμέσως μετά τη γέννηση τους . Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι τα μωρά στο ενδομήτριο τους περιβάλλον έχουν σταθερή θερμοκρασία 37ο C. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας μόλις έρχεται στον κόσμο ψάχνει την αγκαλιά σας που θα είναι μια θερμαντική πηγή 37ο C. Εάν το μωρό σας απομακρυνθεί από εσάς ή κάνει μπάνιο μέσα στο πρώτο 24 ώρο, θα καταναλώσει πολύ ενέργεια που για να διατηρήσει την θερμοκρασία του σταθερή. Με αποτέλεσμα να εκτεθεί στον κίνδυνο της υποθερμίας και της υπογλυκαιμίας.
Ο χρόνος επαφής δέρμα με δέρμα με τη μαμά είναι απαραίτητος για να ενθαρρύνει τον θηλασμό και να διατηρήσει τη συνολική ευεξία του μωρού σας. Αυτές οι πρώτες στιγμές είναι σημαντικές για εσάς και το μωρό αφού βοηθούν στο να προσαρμοστεί στις καινούργιες συνθήκες. Επίσης αυτή η επαφή βοηθά την μητέρα να παράγει περισσότερη ωκυτοκίνη, μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγίας και αυξάνει τα επίπεδα παραγωγής του μητρικού γάλακτος.
Όσο πιο γρήγορα το μωρό σας μπορεί να περάσει χρόνο δέρμα με δέρμα μαζί σας, τόσο πιο εύκολη είναι η περίοδος προσαρμογής του θηλασμού. Η αποφυγή ιατρικών διακοπών, όπως το μπάνιο και, διευκολύνει και αυτή τη διαδικασία.
Τα μωρά χρειάζονται προστασία καθώς μεταβαίνουν στο περιβάλλον μας. Εάν καθυστερήσουμε την επαφή τους με τα δερμοκαλλυντικά ( αφρόλουτρο, γαλάκτωμα και ενυδατικό λάδι )θα ενισχύσουμε τον δερματικό φραγμό και την μείωση της πιθανότητας ξηροδερμίας και ατοπικών εξάρσεων. Ο περισσότερος χρόνος με το σμήγμα θα δράσει προστατευτικά.
Δίνουμε χρόνο στην μητέρα να αναρρώσει μέσα στο μαιευτήριο ή γενικά μετά τον τοκετό. Παράλληλα ενισχύουμε τους γονείς με σωστή ενημέρωση για την βασική φροντίδα του μωρού. Οι γονείς μπορούν να έχουν στο μυαλό τους, πως θα δημιουργήσουν ένα ήρεμο περιβάλλον για το βρεφικό μπάνιο στο σπίτι. Στο wewelcomebabies στηρίζουμε αυτήν την επιλογή τους, και για αυτό έχουμε οργανώσει προγεννητικές συναντήσεις, οπτικοακουστικό υλικό ή επίσκεψη στο σπίτι ώστε να τους βοηθήσουμε πρακτικά.
To μπάνιο του μωρού μας θα αποτελέσει την αρχή ενός δεσμού που θα κρατήσει για πάντα. Το δέσιμο που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του βρεφικού μπάνιου είναι πολύ περισσότερο από μια συνηθισμένη ρουτίνα. Είναι μια αφιέρωση, μια δέσμευση για το να είμαστε παρόντες σε κάθε στιγμή με το μωρό μας. Και όπως το νερό που ρέει, έτσι και ο χρόνος περνάει γρήγορα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν δίνοντας ουσιαστικό χρόνο στο μωρό μας, να εξοικειωθεί με το καινούργιο του περιβάλλον πριν ξεκινήσουμε αυτήν την ρουτίνα.