Κατά μέσο όρο, η οδοντοφυΐα στα μωρά αρχίζει περίπου στους 4 έως 7 μήνες. Από την στιγμή που θα δούμε να ανατέλλει το πρώτο δοντάκι θα κάνουν την εμφάνιση τους άλλα 20 νεογιλά δοντάκια μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Η αρχή της οδοντοφυΐας , είναι συνήθως μια απαιτητική περίοδος για τα μωρά και τους γονείς.
Οι γονείς προσπαθούν να βρουν λύσεις για να ανακουφίσουν τα μικρά τους. Μαζί θα ανακαλύψουμε φυσικούς τρόπους για να βοηθήσουμε στην διαχείριση της οδοντοφυΐας.
Πότε αρχίζουν τα μωρά να βγάζουν οδοντοφυΐα;
Δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία πότε θα βγει το πρώτο δόντι του μωρού σας. Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να βγάζουν τα πρώτα τους δόντια περίπου στους έξι μήνες, αλλά μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Μερικά μωρά , μπορεί να γεννηθούν με δόντι , ενώ άλλα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια.
Πώς ξέρω ότι το μωρό μου βγάζει δόντια;
Το μωρό σας μπορεί να βγάλει τα πρώτα του δόντια χωρίς καμία ανησυχία αλλά πολλές φορές εκδηλώνουν μια έντονη ανησυχία.
Εάν τα δόντια του μωρού σου είναι στο δρόμο, μπορεί να παρατηρήσεις μερικά από τα παρακάτω σημάδια οδοντοφυΐας:
- κόκκινα και πρησμένα ούλα
- κοκκινισμένα μάγουλα ή πρόσωπο
- ευερεθιστότητα (γκρίνια)
- τρίψιμο ούλων, δάγκωμα ή πιπίλισμα
- διαταραγμένος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτας
- παροδική απώλεια γεύματος
Είναι πιθανό το μωρό σας να ανεβάσει ελαφρώς την θερμοκρασία λίγο πριν ανατείλει ένα δόντι. Ωστόσο, η οδοντοφυΐα δεν προκαλεί πυρετό, επομένως , επισκεφθείτε το γιατρό σας άμεσα γιατί μπορεί να είναι ίωση ή φλεγμονή.
Πως θα ανακουφίσω το μωρό από την οδοντοφυΐα;
5 εύκολοι, απλοί και άκρως αποτελεσματικοί τρόποι :
- Αγκαλιά
Είναι το θεμέλιο της φροντίδας του μωρού, άρα δεν θα μπορούσε να λείψει από την λίστα μας. Είναι προφανές, ότι η αγκαλιά ηρεμεί και χαλαρώνει τα μωρά κάθε λεπτό. Μην ξεχνάς ότι απλά το να είσαι δίπλα στο μωρό σου και να καλύπτεις την ανάγκη του είναι όλη η ουσία. Στην φάση της οδοντοφυΐας απλά θα χρειαστεί, θαλπωρή και ηρεμία για να διαχειριστεί το ερέθισμα που θα λαμβάνουν τα ούλα. Ετοιμάσου λοιπόν για πολλές αγκαλιές.
- Παιχνίδια οδοντοφυΐας (μασητικά)
Μια μελέτη με 270 μωρά και μικρά παιδιά μεταξύ 8 και 36 μηνών έδειξε ότι ο συμπαγής πλαστικός δακτύλιος που μπορεί να μασήσει το μωρό σας μπορεί να προσφέρει τη μεγαλύτερη ανακούφιση σε σύγκριση με τις άλλες μεθόδους που εξέτασαν οι ερευνητές.
Η θεωρία πίσω από αυτό το εύρημα έχει να κάνει με την φυσιολογία της στοματικής κοιλότητας δηλαδή: Το να ασκείς μια ελαφρά πίεση στην περιοχή των ούλων παρέχει αντίρροπη πίεση σε ένα ανερχόμενο δόντι. Η χρήση μασητικών συνιστάται ευρέως και φαίνεται ότι είναι μια μέθοδος που λειτουργεί.
Επέλεξε το μασητικό για το μωρό σου σε σχέση με το αναπτυξιακό του στάδιο. Μπορεί να κρατήσει αντικείμενα, μπορεί να καθίσει είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα χρειαστείς να απαντήσεις. Επίσης δώσε βάρος στα υλικά επέλεξε να προέρχεται από ασφαλή και οικολογικά υλικά. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από μασητικά για ανακούφιση του μωρού σου. Ένα χρήσιμο tip είναι όταν πάτε να αγοράσετε το μασητικό παιχνίδι για μωρό να είναι μαζί σας. Το κριτήριο επιλογής θα γίνει ο τρόπος που θα αντιδράσει σε κάθε μασητικό. Επέλεξε αυτό που του έχει κινήσει το ενδιαφέρον.
- Μασάζ
Το μασάζ στα ούλα είναι ένας άκρως αποτελεσματικός τρόπος για να διαχειριστούμε τα σημάδια της οδοντοφυΐας. Θα εκπλαγείς καθώς το μωρό θα σε καθοδηγήσει για τα σημεία που χρειάζονται ανακούφιση. Η κίνηση είναι αργή και ασκείς μια ελαφριά πίεση στα ούλα με τον δείκτη σου. Μπορείς το μασάζ να το συνδυάσεις με μια φυτική κρέμα για ανακούφιση για τα ούλα. Επαναλαμβάνεις μέσα στην ημέρα 4- 5 φορές. Μην ξεχνάς να έχεις κοντά νύχια και πριν ξεκινήσεις το μασάζ πλένεις επιμελώς τα χέρια σου. Τέλος μέσα στο πρόγραμμα του βρεφικού μασάζ θα βρεις κινήσεις που θα ανακουφίσουν το μωρό σου.
- Η χρήση του κρύου
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η χρήση του κρύου νερού σε πανάκι για τα μικρά μωρά σε ποτηράκι για τα μεγαλύτερα μωρά άνω των 6 μηνών. Υπάρχουν επίσης μασητικά που μπορούν να μπουν στο χώρο του ψυγείου και να ανακουφίσουν πολύ αποτελεσματικά.
Πιο αναλυτικά :
Το πανάκι μπορείτε να το βρέξετε και να το βάλετε για 15-20 λεπτά στο ψυγείο. Αμέσως μετά το προσφέρεται για απολαυστικό δάγκωμα στο μωρό. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κρύο νερό στο ποτηράκι και στο μασητικό. Παρατηρούμε το μωρό και εάν νιώθουμε ότι είναι κάτι που το ανακουφίζει επαρκώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για 2-3 φορές μέσα στην διάρκεια της ημέρας.
- Τροφή για μάσημα
Τελευταίο στην λίστα μας έρχεται η χρήση τροφής για να απαλύνει τον πόνο της οδοντοφυΐας. Ο χώρος της κουζίνας θα μας βοηθήσει να βρούμε τροφές που θα ανακουφίσουν τα μωρά μας. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτός ο τρόπος απευθύνεται μόνο σε μωρά που έχουν ξεκινήσει την εισαγωγή στις στερεές τροφές. Τι θα κάνουμε λοιπόν;
Παίρνουμε κομμάτια από φρούτα ή λαχανικά που πρώτα τα έχουμε βάλει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
Ιδανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε :
- Μούρα
- Πεπόνι
- Καρότο
- Μήλο
- Μπανάνα
- Ψωμί
- Αγγούρι
Οι συγκεκριμένες τροφές βοηθούν το μωρό μας να βρει ένα φυσικό τρόπο μέσα από το μάσημα τους να ανακουφίσει τα ούλα του. Αποφύγετε να δώσετε τροφές όξινες εκείνο το χρονικό διάστημα αφού μπορούν να ερεθίσουν αρκετά τα ούλα τους.
Πώς να φροντίσω τα δόντια του μωρού μου;
Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική, ακόμη και πριν το μωρό σας να βγάλει τα πρώτα του δόντια. Παρακάτω θα δούμε τους τρόπους που μπορούμε να φροντίσουμε και να ενισχύσουμε την στοματική κοιλότητα:
Μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν τα δοντάκια, καθαρίστε τα ούλα του μωρού σας με μια υγρή πετσέτα ή ένα κομμάτι γάζας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Μόλις αποκτήσουν δόντια, καθαρίστε το στόμα του μωρού σας με τον ίδιο τρόπο τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Μια καλή στιγμή είναι αμέσως μετά το φαγητό.
Μετά τα πρώτα τους γενέθλια, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μια βρεφική οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας που δεν περιέχει φθόριο.
Το παιδάκι σας θα πρέπει να δει έναν παιδοδοντίατρο όταν εμφανιστεί το πρώτο δόντι ή το αργότερο μέχρι τα πρώτα του γενέθλια.
Για ότι χρειαστείς εμείς είμαστε δίπλα σου ! Η περίοδος αυτή θα περάσει και το πιο σημαντικό από όλα είναι να χτίσουμε μια υγιή σχέση του μωρού με την στοματική υγιεινή.